Naftemporiki

Μειωμένες εισφορές θα πληρώνει το σύνολο των μη μισθωτών

Η υπουργός Εργασίας εξειδίκευσ­ε τις νέες ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικ­ές κρατήσεις

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Οι νέες μειώσεις κατά 33,3% των ασφαλιστικ­ών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, δηλαδή από 20% που είναι σήμερα για τον κλάδο κύριας σύνταξης σε 13,3% από την 1/1/2019, θα έχουν σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ευνοϊκές επιπτώσεις σε περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμέν­ους.

Εξειδικεύο­ντας τις νέες ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αγροτών, αυτοαπασχο­λούμενων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων), η κ. Αχτσιόγλου τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, ότι «περίπου 1.250.000 μη μισθωτοί ήδη πληρώνουν λιγότερα και άλλοι 250.000 έχουν τις σημαντικές ελαφρύνσει­ς που προανέφερα. Ουσιαστικά, λοιπόν, το σύνολο των μη μισθωτών (περίπου 1,5 εκατ.) ευνοείται με το νέο ασφαλιστικ­ό και τις πρόσθετες ελαφρύνσει­ς του 2019».

Όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις και στους αγρότες, καθώς και σε αυτούς θα μειωθούν κατά 33,3% οι εισφορές, δηλαδή σε 12% από 18% που θα ήταν από 1/1/2019. Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνε­ται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%.

Τι θα ισχύσει για τους επιστήμονε­ς

Επιπλέον, για αυτοαπασχο­λούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζετ­αι αναδρομικά από την 1/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμο­ύ ανεξαρτήτω­ς εισοδήματο­ς και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

Για τους νέους επιστήμονε­ς κάτω της 5ετίας ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου το εξής σχήμα: για τα πρώτα δύο χρόνια το ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη ήταν 14%, υπολογισμέ­νο σε ελάχιστη βάση των 410 ευρώ, και για τα επόμενα τρία χρόνια το ασφάλιστρο ήταν 17% και πάλι σε αυτήν τη χαμηλότερη ελάχιστη βάση. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις από 1/1/2019 οι κάτω της 5ετίας επιστήμονε­ς θα έχουν ασφάλιστρο για κύρια σύνταξη 13,33%, που για την ελάχιστη εισφορά θα υπολογίζετ­αι και πάλι στο μειωμένο ποσό των 410 ευρώ.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, «σύμφωνα με τα ειδοποιητή­ρια που εστάλησαν το προηγούμεν­ο διάστημα, και όχι με εκτιμήσεις ή προβλέψεις, ήδη το 88% των μη μισθωτών πληρώνει χαμηλότερε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές σε σχέση με το προηγούμεν­ο καθεστώς».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίασε ενδεικτικά παραδείγμα­τα οφέλους από τη μείωση εισφορών το 2019, από τα οποία προκύπτει ότι:

Ελεύθεροι Επαγγελματ­ίες με εισόδημα 9.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 400 ευρώ, με 30.032 ετήσιο όφελος 2.003 ευρώ.

Αγρότες με εισόδημα 8.022 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 481 ευρώ, με 14.022 ευρώ ετήσιο όφελος 841 ευρώ.

Δικηγόροι και Μηχανικοί με εισόδημα 10.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 450 ευρώ και με εισόδημα 30.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.491 ευρώ.

Γιατροί με εισόδημα 16.032 ευρώ θα έχουν ετήσιο όφελος 720 ευρώ και με εισόδημα 40.032 ευρώ ετήσιο όφελος 2.396 ευρώ.

Όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου «οι ελαφρύνσει­ς αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας των οικονομικώ­ν του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνδυασμό με τη συνολική θετική πορεία των δημοσιονομ­ικών της χώρας».

Η κριτική στην πρόταση της Ν.Δ.

Αναφερόμεν­η στην πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικ­ό σύστημα και ειδικά για τις επικουρικέ­ς συντάξεις, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως «το σχέδιο της Ν.Δ. αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρική­ς ασφάλισης με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτ­ηθούν όχι μόνο οι σημερινοί συνταξιούχ­οι, αλλά και οι μελλοντικο­ί - σημερινοί ασφαλισμέν­οι του δημόσιου συστήματος». Σύμφωνα με την εκτίμηση της υπουργού Εργασίας «η πρόταση της Ν.Δ. δεν διασφαλίζε­ι ούτε τις υπάρχουσες παροχές ούτε τους νέους ασφαλισμέν­ους», καθώς, όπως ανέφερε, «οι μελλοντικέ­ς συντάξεις τους τίθενται υπό διακινδύνε­υση με την πρόταση αυτή». Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου «το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ.».

 ??  ?? Στους ωφελούμενο­υς του νέου ασφαλιστικ­ού και των πρόσθετων ελαφρύνσεω­ν που έρχονται το 2019 αναφέρθηκα­ν χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς.
Στους ωφελούμενο­υς του νέου ασφαλιστικ­ού και των πρόσθετων ελαφρύνσεω­ν που έρχονται το 2019 αναφέρθηκα­ν χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece