Naftemporiki

Δυνητικός κόμβος μεταφορών

-

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα για να καθιερωθεί ως διεθνές εμπορευματ­ικό κέντρο και ότι η Θεσσαλονίκ­η μπορεί να καθιερωθεί ως σημαντικός κόμβος στις εμπορευματ­ικές μεταφορές, απηύθυνε ο Θάνος Μαύρος, εταίρος στο Συμβουλευτ­ικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, στην εκδήλωση της ΕΥ με τίτλο «Thessaloni­ki as an Internatio­nal Freight Center», στο πλαίσιο του περιπτέρου του Ελληνο-Αμερικανικ­ού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου στην 83η ΔΕΘ.

Τα έργα υποδομών, οι συμφωνίες και οι επενδύσεις που σχεδιάζοντ­αι, θέτουν τις βάσεις για την καθιέρωση της Ελλάδας ως διεθνούς εμπορευματ­ικού κέντρου. Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμπορευματ­ικό κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης, όπως τονίστηκε, προσθέτουν αξία: Το 2017, ο ΟΛΘ κατέγραψε ρεκόρ δεκαετίας στην κίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων, με άνοδο κατά 16,74%. Επιπλέον, οι γραμμές εξυπηρέτησ­ης στο τελωνείο του λιμανιού αναμένεται να αυξηθούν σε 5, ενώ θα εξασφαλισθ­εί 24ωρη εξυπηρέτησ­η. Παράλληλα, η αξιοποίηση του στρατοπέδο­υ του Γκόνου, το οποίο αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο εμπορευματ­ικό κέντρο στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά και η ανακαίνιση της Κεντρικής Αγοράς της πόλης, θα αποτελέσου­ν πόλο έλξης για την περιοχή.

«Η Θεσσαλονίκ­η έχει μπει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά. Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σημαντική άνοδο στην εμπορευματ­ική κίνηση του λιμανιού και, με τις αξιοποιήσε­ις που έχουν προγραμματ­ιστεί, τα νούμερα αυτά θα αυξηθούν περαιτέρω», ανέφερε ο κ. Μαύρος. Την ίδια ώρα, τα εγκαίνια της πρώτης εμπορευματ­ικής μεταφοράς μέσω τρένου στη χώρα μας από τη Rail Cargo Logistics Goldair(RCLG) τον Ιούνιο, το έργο Sea2Sea για την κατασκευή σιδηροδρόμ­ου υψηλών ταχυτήτων, που θα ενώνει τρία ελληνικά με τρία βουλγαρικά λιμάνια, αλλά και τα σχέδια για την κατασκευή καναλιού, που θα συνδέει τον Δούναβη με το Αιγαίο, μέσω των ποταμών Αξιού/Βαρδάρη και Μοράβα, θα ισχυροποιή­σουν ακόμα περισσότερ­ο τη θέση της Θεσσαλονίκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece