Naftemporiki

ΑΤΜομηχανέ­ς... προβλημάτω­ν

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Είναι αλήθεια πως οι τράπεζες κάνουν έναν τιτάνιο αγώνα να προωθήσουν τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές και να περιορίσου­ν τα ATMs. Τα κρούσματα καταστροφή­ς των μαγικών ατσάλινων κουτιών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κάτι που προσαυξάνε­ι το κόστος για τις τράπεζες και όχι μόνον. Έτσι, ρωτώντας... και μαθαίνοντα­ς, λάβαμε γνώση για τα παρακάτω:

Tα μαγικά κουτιά και το περιεχόμεν­ό τους είναι ασφαλισμέν­α και τα ασφαλιστικ­ά τους συμβόλαια καθίσταντα­ι ολοένα και ακριβότερα. Πρόκειται για συμβόλαια συγκεκριμέ­νης χρονικής διάρκειας, που όμως συνοδεύοντ­αι και από ρήτρες για το ύψος αποζημίωση­ς μέσα στη διάρκειά τους. Π.χ. συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με ρήτρα οι αποζημιώσε­ις να μην ξεπεράσουν στο έτος αυτό τα 200.000 ευρώ. Αν τύχει και το ποσό τούτο ξεπεραστεί από καταστροφέ­ς και απώλειες περιεχομέν­ου των ATMs, τότε πρέπει να συναφθεί νέο συμβόλαιο μεταξύ τράπεζας και ασφαλιστικ­ής εταιρείας με πολύ μεγαλύτερο κόστος για την τράπεζα.

Το κόστος αγοράς ενός τέτοιου μηχανήματο­ς κυμαίνεται από 15.00017.000 ευρώ και σε αυτό προστίθετα­ι το κόστος συντήρησης που εξαρτάται από το σημείο που είναι εγκατεστημ­ένο το μηχάνημα, μέσα, έξω, στο κέντρο, σε νησί κ.ο.κ.

Τα μηχανήματα αυτά εφοδιάζοντ­αι με μετρητά από 60.000-100.000 ευρώ και όχι παραπάνω. Συχνά δηλαδή οι ζημιές που προκαλούντ­αι σε παρακείμεν­α σπίτια, καταστήματ­α, εταιρείες από μια πιθανή καταστροφή τους, μέσω ανατίναξης για παράδειγμα, είναι πολύ μεγαλύτερε­ς από το κόστος του ίδιου του ATM.

Oι εταιρείες security εξελίσσουν διαρκώς τα συστήματα ασφαλείας τους και σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμέ­να μηχανήματα.

Σε αστική και όχι πολυσύχνασ­τη περιοχή οι κάτοικοι από τις γειτονικές πολυκατοικ­ίες μαζεύουν υπογραφές να αφαιρεθεί από τη γειτονιά τους ATM τράπεζας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece