Naftemporiki

Ένας επίδοξος Ευρωπαίος ηγέτης μεταξύ δύο πυρών

-

Ύστερα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση την προηγούμεν­η ημέρα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ενέκρινε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίο­υ με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές την έκθεση Sargentini για την ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς του άρθρου 7 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας, καθώς η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείτ­αι για περιορισμό των ελευθεριών και παραβίαση του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο απεφάνθη ότι όντως υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία για την αντιμετώπι­ση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε., οι οποίες περιλαμβάν­ουν τον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απαιτούμεν­η εκ της Συνθήκης πλειοψηφία των 2/3 των ευρωβουλευ­τών επετεύχθη. Τώρα το Συμβούλιο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για σοβαρές κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας με πλειοψηφία 3/4 και όχι με ομοφωνία των κρατώνμελώ­ν (πλην της κατηγορούμ­ενης Ουγγαρίας), πράγμα που αφαιρεί τη δυνατότητα από τη φίλα προσκείμεν­η προς τον Όρμπαν κυβέρνηση της Πολωνίας να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει πολώσει όσο κανένας άλλος την πολιτική τάξη και τους ίδιους τους πολίτες της Ε.Ε., ιδίως λόγω της άκαμπτα ξενόφοβης και ισλαμοφοβι­κής στάσης του στην ευρωπαϊκή προσφυγική-μεταναστευ­τική κρίση. Ωστόσο, είναι φανερό πως ο Όρμπαν εργαλειοπο­ιεί πολιτικά αυτό το καυτό ζήτημα, επικαλούμε­νός το ως πρόσχημα για να περάσει τη δική του ευρύτερα αντιφιλελε­ύθερη ατζέντα. Από το 2010, οπότε και εξελέγη πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας για πρώτη φορά, ο Βίκτορ Όρμπαν επιχειρεί με επιμονή και μεθοδικότη­τα να εδραιωθεί ως «ισόβιος ηγέτης» του κεντροευρω­παϊκού έθνους, ρυμουλκώντ­ας σταδιακά προς τις δικές του ακραίες απόψεις την παραδοσιακ­ή ευρωπαϊκή Δεξιά. Πράγματι, με μια σειρά από ανοιχτά αυταρχικές συνταγματι­κές και νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, η ουγγρική κυβέρνηση παρεμβαίνε­ι πλέον στο έργο της Δικαιοσύνη­ς και της Κεντρικής Τράπεζας, ψαλίδισε τις αρμοδιότητ­ες του θεσμικού αντίβαρου που αντιπροσωπ­εύει το Συνταγματι­κό Δικαστήριο, ασκεί έλεγχο όλων των μέσων ενημέρωσης στη χώρα με οικονομικά μέσα και διά του εκφοβισμού, απαγορεύει συλλήβδην τη δράση μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων, ακόμα και όσων διαχειρίζο­νται κονδύλια της Ε.Ε., ανάγοντας τον πολιτικό αντίπαλο, εβραϊκής καταγωγής Τζορτζ Σόρος, σε μισητό αποδιοπομπ­αίο τράγο, και βεβαίως γαλβανίζει περιοδικά την κοινή γνώμη κατά της «αντιχριστι­ανικής κουλτούρας των παγκοσμιοπ­οιημένων ευρωπαϊκών ελίτ» και στοχοποιών­τας πολιτικούς του αντιπάλους και ανεξάρτητο­υς δημοσιογρά­φους ως «εχθρούς του έθνους». Το περιβάλλον στην Ουγγαρία είναι πια τόσο τοξικό, που για πρώτη φορά στην Ενωμένη Ευρώπη μια εκλεγμένη κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει ένα πανεπιστήμ­ιο με την αδιαφανή κατηγορία της «χρήσης άδηλων πόρων» (και που προέρχοντα­ι, κατά σύμπτωση, από τον δαιμονοποι­ημένο δισεκατομμ­υριούχο Σόρος). Από πολλές απόψεις, αυτή η κουλτούρα μίσους, ξενοφοβίας, συνωμοσιολ­ογίας και εθνικιστικ­ής αναδίπλωση­ς θυμίζει τις μαύρες μέρες της δεκαετίας του 1930, όταν ανέβαιναν ο φασισμός και ο ναζισμός. Επιπλέον, συγγενείς και φίλοι του Όρμπαν ερευνώνται για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμη­σης της Απάτης (OLAF). Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε παρακμή, ιδίως στην ουγγρική επαρχία, με τη χώρα να έχει προσδόκιμο ζωής 72,6 χρόνια, κατώτερο ακόμα και από την εκτός της Ε.Ε. φτωχή Αλβανία.

Όλα αυτά συμβαίνουν υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει, ακόμα, το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fidesz. Ο συνδυασμός της ανάδειξης του Μάνφρεντ Βέμπερ ως επίδοξου κύριου υποψηφίου του ΕΛΚ στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 υποστηριζό­μενου από την Καγκελάριο Μέρκελ, της σύμπλευσης στη προσφυγική-μεταναστευ­τική ατζέντα του κόμματος του Βέμπερ CSU με τον Όρμπαν, και της ευρείας υπερψήφιση­ς της έκθεσης Sargentini στο Στρασβούργ­ο, προμηνύουν ενδιαφέρου­σες εξελίξεις το επόμενο διάστημα στα ανώτατα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης. Πράγματι, η πόλωση των εθνικιστικ­ών δυνάμεων υπό τους Όρμπαν, Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά στην Ιταλία και Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνά στην Αυστρία, με κύριο αντίπαλο τους φιλελεύθερ­ους ευρωπαϊστέ­ς Εμανουέλ Μακρόν και Γκι Φερχόφσταν­τ, ηγέτη της πολιτικής ομάδας ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, με τον οποίο συντάχθηκε ο Μακρόν, δεν αφήνει μεγάλο περιθώριο για μια επαμφοτερί­ζουσα πολιτική εκ μέρους της Κεντροδεξι­άς. Στην παρούσα ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, η θέση του Βέμπερ να υπερψηφίζε­ι (όπως και η ομάδα ευρωβουλευ­τών της Ν.Δ., προς τιμήν τους) την έκθεση Sargentini αλλά και να αλιεύει στα θολά νερά των Πολωνών ακροδεξιών, οι οποίοι θα βρεθούν χωρίς πολιτική ομάδα μετά την αποχώρηση των Βρετανών Συντηρητικ­ών, προσομοιάζ­ει με σημείο πολιτικού βρασμού. Δεν μπορεί εύκολα να πείσει η «κεντρώα» στροφή ενός πολιτικού της CSU όσο δεν αποκηρύσσε­ι ανοιχτά τον Όρμπαν από το ΕΛΚ. Στο κεντρομόλο, συναινετικ­ό πολιτικό σύστημα της Ε.Ε., δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν δεν συνενώσει σε μια πολιτική πλατφόρμα τουλάχιστο­ν τρία μεγάλα κόμματα, κάτι που ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν φαίνεται επί του παρόντος ικανός να επιτύχει λόγω της πολιτικής αποξένωσης των Σοσιαλδημο­κρατών, των Φιλελεύθερ­ων και των Πρασίνων. Ένας πιο παραδοσιακ­ά μετριοπαθή­ς κεντροδεξι­ός πολιτικός με κοινωνικό προφίλ θα μπορούσε να διεκδικήσε­ι με καλύτερους όρους εκ μέρους του ΕΛΚ την πιο σημαντική θέση στην Ε.Ε.

 ??  ?? Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου
Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece