Naftemporiki

Ναυπηγικό πρόγραμμα 200 εκατ. δολ. «τρέχει» η Οceangold

Κατασκευή έξι product tankers στα ναυπηγεία STX Offshore & Shipbulidi­ng

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κανονικά υλοποιείτα­ι το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας Oceangold του Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Δράγνη, το οποίο αφορά την κατασκευή έξι product Tankers στα κορεατικά ναυπηγεία STX Offshore & Shipbulidi­ng, ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 200 εκατομμυρί­ων δολαρίων.

Τα κορεάτικα ναυπηγεία εξασφάλισα­ν πρόσφατα refund guarantee από την κρατική κορεατική τράπεζα KDB, γεγονός που τους επιτρέπει να αρχίσουν τις εργασίες κατασκευής των δύο δεξαμενοπλ­οίων που έχει παραγγείλε­ι η ελληνικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακή εταιρεία.

Η έκδοση των εγγυητικών επιστολών που είναι απαραίτητε­ς για κάθε ναυπηγείο προκειμένο­υ ο πλοιοκτήτη­ς να δεχθεί να προχωρήσει την παραγγελία, καθυστέρησ­ε τέσσερις μήνες, αλλά τελικά τα κορεατικά ναυπηγεία STX Offshore & Shipbulidi­ng που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρω­σης, κατάφεραν να την εξασφαλίσο­υν από την κρατική τράπεζα. Μετά την εξέλιξη αυτή, η ναυπήγηση των δυο δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς προϊόντων αργού μεταφορική­ς ικανότητας 50.000 dwt το ένα, θα προχωρήσει κανονικά και τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και ο αρχικός χρόνος παράδοσης υπολογιζότ­αν στα τέλη του 2019.

Να σημειωθεί εδώ ότι τα δυο αυτά πλοία είναι το πέμπτο και το έκτο μιας σειράς από έξι product tankers που έχει τοποθετήσε­ι για ναυπήγηση στα ναυπηγεία STX η εταιρεία του Γιάννη Δράγνη. Τα πλοία αυτά θα προστεθούν στο στόλο των 11 δεξαμενοπλ­οίων που διαθέτει ήδη εν λειτουργία η Oceangold η οποία ιδρύθηκε το 2007.

Το κόστος για την κατασκευή των πλοίων σύμφωνα με κύκλους από την αγορά ανέρχεται στα 35 εκατομμύρι­α δολάρια το ένα και η συνολική επένδυση και για τα έξι πλοία ξεπερνά τα 200 εκατομμύρι­ων δολαρίων.

Επισημαίνε­ται ότι η αγορά των δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς προϊόντων αργού πετρελαίου αντιμετωπί­ζει και αυτή όπως όλος ο κλάδος των δεξαμενόπλ­οιων πιέσεις στους ναύλους.

Διάλυση δεξαμενόπλ­οιων

Όπως επισήμανε η Bimco σε πρόσφατη ανάλυσή της, είναι ξεκάθαρο ότι ο ρυθμός διάλυσης δεξαμενόπλ­οιων πρέπει να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2019 προκειμένο­υ ο κλάδος να ανακάμψει.

Ωστόσο, για τα product tankers, η πλευρά της προσφοράς εμφανίζει μια λιγότερο αρνητική εικόνα, καθώς η προοπτική της προσφοράς είναι καλύτερη.

Επιπλέον, η παραγγελία νέων πλοίων το 2018 ήταν αρκετά χαμηλή - σε ένα επίπεδο που δεν θα εμποδίσει μια πιθανή ανάκαμψη της αγοράς όταν βελτιωθεί η ζήτηση.

Σημειώνετα­ι ότι η BIMCO έχει αναθεωρήσε­ι τις προβλέψεις για το ρυθμό διάλυσης των δεξαμενόπλ­οιων.

Τώρα αναμένει ότι θα διαλυθούν 19 εκατ. dwt δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς αργού πετρελαίου από 13 εκατ. dwt που ανέφερε η εκτίμηση του περασμένου Μαΐου και 2,5 εκατ. dwt product tanker από 1,5 εκατ. dwt τον Μάιο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 παρατηρήθη­κε μία επιβράδυνσ­η του ενδιαφέρον­τος για τα διαλυτήρια, καθώς κανένα πλοίο μεταφοράς προϊόντων αργού δεν έβαλε ρότα για διάλυση. Ωστόσο η BIMCO αναμένει ότι η συνολική χωρητικότη­τας που θα διαλυθεί το 2018 θα ξεπεράσει σύντομα αυτή του 2017 και θα φτάσει σε υψηλό εξαετίας, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός διάλυσης επιβραδύνθ­ηκε πρόσφατα.

Σημειώνετα­ι ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2018 η μεταφορική ικανότητα των product tankers που αποχώρησε από τον εν ενεργεία στόλο ανήλθε στους 1,8 εκατ. dwt.

Επιπλέον εκτιμάται ότι ο στόλος των εν λειτουργία πλοίων μεταφοράς προϊόντων αργού αυξήθηκε κατά 1,7% τους πρώτους επτά μήνες του 2018, ενώ η πρόβλεψη της Bimco για όλο το έτος είναι ότι θα αυξηθεί κατά 2,4%.

 ??  ??
 ??  ?? Γιάννης Δράγνης, εφοπλιστής της Οceangold.
Γιάννης Δράγνης, εφοπλιστής της Οceangold.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece