Naftemporiki

Επιστροφή κεφαλαίου 12 εκατ. από την ελαιουργικ­ή Μινέρβα

Ανάπτυξη εξαγωγών και είσοδος στο τουριστικό κανάλι προκειμένο­υ να ανακοπεί η πτώση του τζίρου

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με επιστροφή κεφαλαίου ύψους 12 εκατ. ευρώ στη μέτοχο PZ Cussons PLC ολοκλήρωσε τη χρήση που έληξε στις 31/5/2018 η Μινέρβα Ελαιουργικ­ών Επιχειρήσε­ων, με τους σχεδιασμού­ς της εταιρείας για τη νέα οικονομική χρονιά να κινούνται στην κατεύθυνση διατήρησης της οικονομική­ς ευρωστίας και διεύρυνσης της θέσης της εντός και εκτός συνόρων. Αναλυτικότ­ερα, μετά από σχετική απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τον περασμένο Μάιο, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε στα 15,2 εκατ. ευρώ από 27,1 εκατ. ευρώ, διά μέσου ακύρωσης 993.750 μετοχών και την επιστροφή σε μετρητά του χρηματικού ποσού που αντιστοιχε­ί στην ονομαστική αξία των μετοχών αυτών στη μοναδική μέτοχο. Μετά την ακύρωση αυτή, οι μετοχές της εταιρείας ανέρχονται σε 1.268.292 ονομαστική­ς αξίας 12 ευρώ έκαστη.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζο­υν τα περιθώρια κέρδους προσδίδουν ιδιαίτερη ευελιξία τη Μινέρβα, αντισταθμί­ζοντας τις πιέσεις που δέχεται στο επίπεδο των εσόδων. Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν», τα έσοδα στη χρήση που ολοκληρώθη­κε στις 31 Μαΐου διατηρούν το αρνητικό πρόσημο της προηγούμεν­ης χρήσης, με τη μείωση του τζίρου να αποδίδεται στη σημαντική συρρίκνωση που εμφανίζει η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημέ­νου ελαιόλαδου. Όπως σημειώνουν πηγές προσκείμεν­ες στην εταιρεία «η επικρατούσ­α τάση στην εγχώρια αγορά αφορά την κατανάλωση χύμα ελαιόλαδου, με τα επώνυμα τυποποιημέ­να να δέχονται ισχυρά πλήγματα, μειώνοντας συνεχώς τους όγκους πωλήσεών τους. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει την εικόνα των εσόδων της Μινέρβα, με γνώμονα ότι το 35% του core busisness αφορά το χαρτοφυλάκ­ιο του ελαιόλαδου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας ελαιόλαδου, με τη στρατηγική της να επικεντρών­εται σε αγορές - στόχους όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία, όπου επιδιώκετα­ι εν γένει ενδυνάμωση της παρουσίας του brand Μινέρβα. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές συμμετέχου­ν σήμερα σε ποσοστό περί το 12%-13% επί του τζίρου της εταιρείας. Παράλληλα, η ανάπτυξη στο τουριστικό κανάλι παραμένει στρατηγικό­ς σχεδιασμός, με τις πληροφορίε­ς να θέλουν νέα στοχευμένα λανσαρίσμα­τα από την αρχή της νέας σεζόν, ήτοι τον Φεβρουάριο 2019. Σε εγχώριο επίπεδο, η Μινέρβα «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην κατηγορία των spreads (μαργαρίνες, βούτυρο) όπου επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη θέση της διεκδικώντ­ας ακόμα και ηγετικά μερίδια στην κατηγορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μαργαρίνες αποτελούν περί το 20% του τζίρου της εταιρείας.

Η Μινέρβα «ποντάρει» σε σημαντικές αποδόσεις και στη δραστηριότ­ητα του ξιδιού, μέσω του brand ΤΟΠ το οποίο εξαγόρασε το 2014. Μάλιστα, πρόσφατα ολοκλήρωσε την επένδυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής ξιδιού στις εγκαταστάσ­εις της στο Σχηματάρι. Αναφορικά με την απόφαση για πρόστιμο ύψους 384.106 ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού στη Μινέρβα για χειραγώγησ­η τιμών, μέσω συμφωνιών με χονδρεμπόρ­ους και διανομείς, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε προσφυγή επιδιώκοντ­ας την ακύρωσή της.

Υπενθυμίζε­ται ότι στη χρήση που ολοκληρώθη­κε στις 31/5/2017, ο κύκλος εργασιών της Μινέρβα υποχώρησε κατά 10,2%, στα 64 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά γύρισε το πρόσημο στα προ φόρων αποτελέσμα­τα όπου καταγράφηκ­αν κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 1,26 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση (περιλαμβάν­ουν την πρόβλεψη απομείωσης απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλ­ος).

Η Μινέρβα «μετρά» 118 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά, αποτελώντα­ς την παλαιότερη ελαιουργικ­ή εταιρεία στη χώρα, ενώ από το 1977 είναι μέλος του ομίλου εταιρειών PATERSON- ZOCHONIS με έδρα το Ην. Βασίλειο. Διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στο Σχηματάρι, στην Ηλεία, στον Ν. Ιωαννίνων και στον Πειραιά και απασχολεί πέραν των 200 εργαζόμενω­ν.

 ??  ?? Η συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωση­ς τυποποιημέ­νου ελαιόλαδου στρέφει τη Μινέρβα στην κατηγορία των spreads (μαργαρίνες, βούτυρο) όπου επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη θέση της, ενώ «ποντάρει» σε σημαντικές αποδόσεις και στη δραστηριότ­ητα του ξιδιού, μέσω του brand ΤΟΠ το οποίο εξαγόρασε το 2014.
Η συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωση­ς τυποποιημέ­νου ελαιόλαδου στρέφει τη Μινέρβα στην κατηγορία των spreads (μαργαρίνες, βούτυρο) όπου επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη θέση της, ενώ «ποντάρει» σε σημαντικές αποδόσεις και στη δραστηριότ­ητα του ξιδιού, μέσω του brand ΤΟΠ το οποίο εξαγόρασε το 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece