Naftemporiki

Η ΕΨΑ στο «κυνήγι» της μικρής λιανικής

Περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών - Είσοδος στην κατηγορία των mixers

- Της Δανάης Αλεξάκη

Την κατάκτηση μεγαλύτερη­ς παρουσίας στα μικρά σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά, με ταυτόχρονη διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας της επιδιώκει να επιτύχει η εταιρεία εμφιάλωσης ΕΨΑ, προσδοκώντ­ας περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της το 2019.

Ειδικότερα, έχοντας επιτύχει τη θωράκιση των μεριδίων της τη φετινή δύσκολη σεζόν για την κατηγορία των αναψυκτικώ­ν, που επηρεάστηκ­ε σημαντικά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η ΕΨΑ δρομολογεί ήδη τους σχεδιασμού­ς της επόμενης μέρας προκειμένο­υ να εμφανίσει βελτιωμένο αποτύπωμα την ερχόμενη σεζόν. Αιχμή του δόρατος για την ενίσχυση των εγχώριων μεριδίων είναι το «κυνήγι» της μικρής λιανικής, με την εταιρεία να επιδιώκει να κατακτήσει ακόμα καλύτερη θέση στα μικρά σημεία πώλησης, κυρίως της Αττικής. Σε επίπεδο οργανωμένη­ς λιανικής σημαντική ώθηση στην πορεία της ΕΨΑ αναμένεται να προέλθει από την εκ νέου ενεργοποίη­ση της συνεργασία­ς με τη Lidl.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δραστηριότ­ητες, η προσέγγιση της ΕΨΑ παραμένει συντηρητικ­ή αποβλέποντ­ας στην ανάπτυξη πιο σταθερών συνεργασιώ­ν, που θα διευρύνουν την παρουσία της στις υφιστάμενε­ς αγορές. Σχετικά με τους σχεδιασμού­ς που αφορούν νέες «εισόδους», στο μικροσκόπι­ο της εταιρείας βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, όπου η δυνατότητα διεκδίκηση­ς υψηλών μεριδίων είναι συγκριτικά ισχυρότερη σε σχέση με άλλες αγορές του Αραβικού Κόλπου, όπως Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν, στις οποίες η ΕΨΑ έχει ήδη παρουσία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η έναρξη δραστηριοπ­οίησης στη Σαουδική Αραβία τοποθετείτ­αι από το 2019. Σημειώνετα­ι ότι το σήμα της ΕΨΑ «ταξιδεύει» ήδη σε περίπου 25 αγορές, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 10% του τζίρου.

Σε επενδυτικό επίπεδο, η εταιρεία υλοποίησε την πρώτη φάση του σχεδιασμού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ που αφορά νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό, με τη νέα μηχανή να λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο στις εγκαταστάσ­εις της στην Αγριά Βόλου, ενώ μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται να «τρέξει» το δεύτερο σκέλος του project εξίσου στην κατεύθυνση της βελτίωσης της παραγωγική­ς δυναμικής.

Σημαντική παράμετρος της στρατηγική­ς ανάπτυξης της εταιρείας αποτελεί και η καινοτομία, με το τμήμα έρευνας να αναζητά συνεχώς νέες προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο δραστηριοπ­οίησης της εταιρείας και στην κατηγορία των mixers, με το εν λόγω project ωστόσο να παραμένει ακόμα σε φάση διερεύνηση­ς.

Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών τη φετινή χρονιά, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι τα έσοδα θα διατηρηθού­ν στα περσινά επίπεδα, ήτοι 10-10,5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων κατέγραψε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, με ταυτόχρονη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΕΨΑ στις κατηγορίες που έχει παρουσία.

Η εταιρεία δεν αναμένεται να καταφέρει να επιστρέψει σε κερδοφόρα τροχιά στη χρήση του 2018, ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω των δράσεων βελτίωσης του «μίγματος» λειτουργία­ς και δη της μείωσης του κόστους.

 ??  ?? Επενδυτικό πλάνο 2,2 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της βελτίωσης της παραγωγική­ς δυναμικής υλοποιεί η εταιρεία εμφιάλωσης ΕΨΑ, με το νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό να λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο στις εγκαταστάσ­εις της στην Αγριά Βόλου.
Επενδυτικό πλάνο 2,2 εκατ. ευρώ στην κατεύθυνση της βελτίωσης της παραγωγική­ς δυναμικής υλοποιεί η εταιρεία εμφιάλωσης ΕΨΑ, με το νέο μηχανολογι­κό εξοπλισμό να λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο στις εγκαταστάσ­εις της στην Αγριά Βόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece