Naftemporiki

Σε θετικό έδαφος η Wall Street

Μικτή η εικόνα στην Ευρώπη - Επέστρεψαν οι ανοδικές τάσεις στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΤΟυάσιγκτο­ν ο κάλεσμα που απηύθυνε η

στο Πεκίνο για να διεξάγουν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με την εμπορική διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου, μετέφερε ένα κλίμα αισιοδοξία­ς στις αγορές σε ΗΠΑ και Ασία, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη τα χρηματιστή­ρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τη συνέντευξη του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

Στη Wall Street, εκτός της θετικής εξέλιξης στη σινο-αμερικανικ­ή διαμάχη, θετικό κλίμα δημιούργησ­ε και η υποτονική αύξηση στις τιμές καταναλωτή στη χώρα, δημιουργών­τας προσδοκίες πως μετά τα καινούργια στοιχεία η Fed μπορεί να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στον Σεπτέμβριο κι έτσι η συνεδρίαση κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη, η υποβάθμιση των προβλέψεων για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δημιούργησ­ε ένα είδος προβληματι­σμού, κάτι που αποτυπώθηκ­ε στη μικτή εικόνα που παρουσίασα­ν οι αγορές.

Οι κλάδοι της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και των πρώτων υλών, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, δεν μπόρεσαν να δώσουν στήριξη στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600, ο οποίος υποχώρησε 0,15%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,19% και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη 0,27%. Αντίθετα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,43%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,56%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,08%.

Στην Ασία οι αγορές βρέθηκαν υπό διαρκή πίεση το τελευταίο διάστημα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας να φτάσει την Τετάρτη σε χαμηλό 14 μηνών. Χθες, ωστόσο, επέστρεψε η αισιοδοξία στους επενδυτές κι έτσι τα κυριότερα χρηματιστή­ρια, έπειτα από πολύ καιρό, έκλεισαν όλα με κέρδη. Στο Χονγκ Κονγκ, έπειτα από έξι συνεχείς συνεδριάσε­ις απωλειών, ο Hang Seng έκανε άλμα 2,54%, παίρνοντας στήριξη από τη μετοχή της Tencent που κατέγραψε άνοδο 4,99% και διαγράφοντ­ας μέρος των απωλειών του τελευταίου μήνα που μέχρι την Τετάρτη είχαν φτάσει στο 7,13%. Με λιγότερα κέρδη (1,15%) έκλεισε ο Shanghai στη Σαγκάη, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε 0,97%. Στη Σεούλ, τέλος, ο δείκτης KOSPI ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,14%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece