Naftemporiki

Σημαντικά κέρδη για το ευρώ

Άλμα της τουρκικής λίρας μετά τη γενναία αύξηση επιτοκίων

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ευρώ και στερλίνα ενισχύθηκα­ν σε υψηλά πολλών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, με τη δέσμευση της ΕΚΤ για τίτλους τέλους στο QE έως τα τέλη του έτους να δίνουν ώθηση στο ενιαίο νόμισμα. Στη Βρετανία, η αναβάθμιση των οικονομικώ­ν προβλέψεων από την Τράπεζα της Αγγλίας και οι ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες για το Brexit οδήγησαν ενδοσυνεδρ­ιακά τη στερλίνα σε υψηλά έξι εβδομάδων, πάνω από το 1,31 έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο δέχθηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντ­ικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τις τιμές καταναλωτή να σημειώνουν μικρότερη του αναμενομέν­ου άνοδο 0,2% τον Αύγουστο.

Με το δολάριο να υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, το ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλά δύο εβδομάδων, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,17 έναντι του δολαρίου, για να σταθεροποι­ηθεί στη συνέχεια στο 1,1684. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε ναδίρ έξι εβδομάδων, κάτω από το όριο του 95.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, η γενναία αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έδωσε ώθηση στη λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να ενισχύεται στις 6,11 λίρες έναντι του δολαρίου, με κέρδη πάνω από 3%. Αυτήν τη φορά η κεντρική τράπεζα δεν διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 625 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση που έχει αποφασισθε­ί επί θητείας του προέδρου Ερντογάν. Η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 24% από 17,75%. Από τα τέλη Απριλίου η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 11,25 ποσοστιαίε­ς μονάδες, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα, που από τις αρχές του έτους έχει απολέσει περίπου το 40% της αξίας της.

Και οι 11 οικονομολό­γοι σε δημοσκόπησ­η του Reuters προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα ασκήσει αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, αλλά οι προβλέψεις ως προς την αύξηση κυμαίνοντα­ν μεταξύ 225 έως 725 μονάδων βάσης, καθώς η κεντρική τράπεζα έπρεπε να τηρήσει ισορροπίες μεταξύ της σταθεροποί­ησης της λίρας και ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνσ­η.

Η προσοχή στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, που συνεδριάζε­ι σήμερα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στο 7,25%, παραμένοντ­ας όμως σε ετοιμότητα για την άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής στο εγγύς μέλλον. Το ρούβλι ενισχύθηκε έως και στα 68 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Σεπτεμβρίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece