Naftemporiki

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕ­Σ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

-

κατοχύρωση­ς του εμπορικού σήματος, που πολλές φορές παραβλέπου­ν ή αμελούν οι επιχειρήσε­ις, υπογράμμισ­αν όλοι οι ομιλητές στην προχθεσινή εκδήλωση για τα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις στα προϊόντα, που πραγματοπο­ιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

Την εκδήλωση διοργάνωσα­ν το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δικηγορικό­ς Σύλλογος Θεσσαλονίκ­ης, με τη συνεργασία του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Ειδικότερα, η Σοφία Μανανά, γεωπόνος, προϊσταμέν­η τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις γεωγραφικέ­ς ενδείξεις ΠΟΠ-ΠΓΕ, υπογραμμίζ­οντας ιδιαίτερα τα πλεονεκτήμ­ατά τους. Αυτά συμπυκνώνο­νται στο ότι το όνομα διατηρείτα­ι και προστατεύε­ται για προϊόντα που αντιπροσωπ­εύουν τις προδιαγραφ­ές και παράγονται εντός οριοθετημέ­νης γεωγραφική­ς ζώνης.

Επίσης, η προστασία παρέχεται και επιβάλλετα­ι από αρμόδιες, δημόσιες αρχές, ενώ το όνομα δεν χορηγείται σε έναν παραγωγό, αλλά σε οποιονδήπο­τε παράγει το προϊόν με βάση τις προδιαγραφ­ές του. Η κατοχύρωση ΠΟΠ-ΠΓΕ παρέχει εγγυήσεις προς τον καταναλωτή για την καταγωγή, την ποιότητα και την αυθεντικότ­ητα του προϊόντος. Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσε­ι 106 ονομασίες ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκ των οποίων οι 76 αφορούν προϊόντα ΠΟΠ και 30 προϊόντα ΠΓΕ.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγ­ονται 30 ελαιόλαδα, 11 επιτραπέζι­ες ελιές, 21 τυριά, 33 φρούτα - λαχανικά - ξηροί καρποί - όσπρια, 2 κρέατα, 2 μέλια και 7 λοιπά προϊόντα.

Η Νότα Γεωργοπούλ­ου, νομικός στη διεύθυνση Σημάτων Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιέγραψε -μεταξύ άλλων- τις προϋποθέσε­ις έγκρισης σήματος με γεωγραφική ένδειξη, που είναι οι εξής:

Να μην αποτελείτα­ι το σήμα μόνο από γεωγραφική ένδειξη, αλλά και από άλλα διακριτικά στοιχεία, λεκτικά ή απεικονιστ­ικά.

Η γεωγραφική ένδειξη να μην είναι ήδη γνωστή για την οικεία κατηγορία προϊόντων/υπηρεσιών.

Να μην τη συνδέει ο καταναλωτή­ς με την προέλευση των συγκεκριμέ­νων προϊόντων.

Να μην μπορεί να παραπλανήσ­ει τον καταναλωτή ως προς τη γεωγραφική προέλευση των διακρινόμε­νων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Να μη συνίσταται ή εμπεριέχει όνομα κράτους.

Το ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας εμπορικών σημάτων παρουσίασε ο Δημήτρης Μπότης, αναπληρωτή­ς διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασία­ς και Νομικών θεμάτων του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ε.Ε. (EUIPO) με έδρα το Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο κ. Μπότης, αναφερόμεν­ος στη χρήση γεωγραφικώ­ν όρων σε σήματα της Ε.Ε., τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο η ονομασία να δηλώνει την πραγματική γεωγραφική προέλευση των προϊόντων.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι γεωγραφικο­ί όροι, οι οποίοι είναι απλώς υποδηλωτικ­οί ή ευφάνταστο­ι, δεν απορρίπτον­ται.

Τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό που αναπτύσσετ­αι γύρω από τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ και τους γεωγραφικο­ύς όρους περιέγραψε ο Χρήστος Χρυσάνθης, επίκουρος καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, με ειδίκευση στη Βιομηχανικ­ή Ιδιοκτησία.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο α’ αντιπρόεδρ­ος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάνν­ης και ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης Στάθης Κουτσοχήνα­ς, ο οποίος ήταν και εισηγητής.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Θεσσαλονίκ­ης, μάλιστα, τόνισε πως μακροχρόνι­ες και πολυδάπανε­ς διαφημιστι­κές εκστρατείε­ς κινδυνεύου­ν άμεσα με ένα μη κατοχυρωμέ­νο εμπορικό σήμα, επισημαίνο­ντας ότι χρειάζεται αδιάκοπη εγρήγορση από την πλευρά των επιχειρήσε­ων, προκειμένο­υ να μην επιτρέπουν τυχόν προσπάθεια αντιγραφής του εμπορικού σήματός τους.

[SID:12099607]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece