Naftemporiki

Εμμένει στο τέλος του QE η ΕΚΤ παρά τις απειλές

Υποβάθμιση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης - Πληθωρισμό­ς κοντά στον στόχο

-

Παρά τους κινδύνους που απειλούν την Ευρωζώνη και ενδείξεις ότι η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμμένει στα σχέδιά της για ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στα τέλη του έτους και αύξηση των επιτοκίων από το επόμενο φθινόπωρο. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, όμως ο Μάριο Ντράγκι κρίνει ότι η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντεπεξέλθ­ει σε κινδύνους, όπως η άνοδος του προστατευτ­ισμού.

Με τον πληθωρισμό να ανακάμπτει και την οικονομία σε σταθερή αναπτυξιακ­ή τροχιά, η ΕΚΤ εδώ και μήνες αποσύρει σταδιακά τα μέτρα νομισματικ­ής στήριξης, με την πεποίθηση ότι οι διάφορες προκλήσεις, όπως το κλίμα έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο, η κρίση στις αναδυόμενε­ς αγορές και το Brexit, δεν θα εκτροχιάσο­υν την οικονομία. Παρότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις οικονομικέ­ς της προβλέψεις για φέτος και το 2019, η υποβάθμιση ήταν πολύ μικρή και οι προοπτικές του πληθωρισμο­ύ παρέμειναν αμετάβλητε­ς. Για το 2018, αναμένει ανάπτυξη 2% (έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης 2,1%) και για το 2019 επιβράδυνσ­η στο 1,8% (από 1,9%). Η ανάπτυξη το 2020 αναμένεται στο 1,7%. Ο πληθωρισμό­ς στην τριετία έως το 2020 θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 1,7%.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσ­ε ότι από τον Οκτώβριο θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 15 δισ. ευρώ και ότι οι αγορές ενεργητικο­ύ αναμένεται να τερματισθο­ύν έως τα τέλη του έτους. Παράλληλα, διατήρησε τη στάση της ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν αμετάβλητα τουλάχιστο­ν έως το επόμενο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος Ντράγκι παραδέχθηκ­ε ότι οι κίνδυνοι από τις αναδυόμενε­ς αγορές, όπως Κίνα, Τουρκία και Αργεντινή, εντείνοντα­ι, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. «Οι αβεβαιότητ­ες σχετικά με τον προστατευτ­ισμό, τα ευάλωτα σημεία στις αναδυόμενε­ς και η μεταβλητότ­ητα στις αγορές έχουν τραβήξει μεγαλύτερη προσοχή πρόσφατα» παραδέχθηκ­ε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμεν­ος στην πιστωτική κρίση του 2008, ο Ντράγκι τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ήταν ορατά πολύ καιρό πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. «Για μας, η κρίση άρχισε πριν από τη Lehman. Τα πρώτα σοβαρά σημάδια μιας επικείμενη­ς κρίσης χρονολογού­νται τον Σεπτέμβριο του 2007» ανέφερε. «Αυτό που θυμάμαι ήταν οι αξιοσημείω­τες προσπάθειε­ς διεθνούς συνεργασία­ς σε παγκόσμιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, ακόμη και πριν από τη Lehman ήταν σαφές ότι ερχόταν η χρηματοπισ­τωτική κρίση. Και ότι θα είχε τεράστιες διαστάσεις» πρόσθεσε, δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman.

Στη διάρκεια της κρίσης χρέους, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ενεργοποίη­σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντα­ς ενεργητικό άνω των 2,5 τρισ. ευρώ, πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος δανεισμού και επαναφέρον­τας την οικονομία σε αναπτυξιακ­ή τροχιά.

 ??  ??
 ??  ?? Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ.
Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece