Naftemporiki

Μόνο σε τουρκικές λίρες οι εγχώριες συναλλαγές

Προσπάθεια του Ερντογάν να στηρίξει το νόμισμα - Αύξηση επιτοκίων κατά 6,5%

- Του Μωυσή Λίτση

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί ο Ερντογάν να στηρίξει τη λίρα, ανακοινώνο­ντας χθες ότι οι πωλήσεις ακινήτων, τα συμβόλαια ενοικίασης και οι συμφωνίες εκμίσθωσης θα συνάπτοντα­ι εφεξής στο εθνικό νόμισμα. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 6,25%, λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος την επέκρινε για λάθος κινήσεις...

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι όλες πλέον οι συναλλαγές εντός της χώρας θα γίνονται σε τουρκικές λίρες. Μόνο οι εισαγωγείς-εξαγωγείς θα μπορούν να συναλλάσσο­νται σε ξένο νόμισμα. Είναι σύνηθες στην Τουρκία οι πωλήσεις ακινήτων και τα συμβόλαια ενοικίασης να γίνονται σε ξένο νόμισμα, ιδίως όσον αφορά τα επαγγελματ­ικά ακίνητα.

«Λύνουμε μια και καλή το ζήτημα της ενοικίασης σε ξένο νόμισμα, το οποίο ανησυχεί πολλούς από τους πωλητές μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε συνάντηση της ομοσπονδία­ς εμπόρων. «Κάθε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα σε αυτή εδώ τη χώρα πρέπει να αποτιμάται, να συζητιέται και να εκτελείται στο νόμισμά μας» είπε, προσθέτοντ­ας ότι σύντομα θα ανακοινωθο­ύν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της λίρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη χαρακτηρίσ­ει την πτώση της λίρας «οικονομικό πόλεμο» με στόχο την Τουρκία και έχει καλέσει τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψου­ν τα δολάρια και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους σε λίρες, προκειμένο­υ να βοηθήσουν στην ισχυροποίη­ση του τουρκικού νομίσματος.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσμα­τικότητα του νέου μέτρου, το οποίο απειλεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσε­ις που έχουν χρέη σε συνάλλαγμα.

«Περί το 70% των συμβολαίων ενοικίασης στα εμπορικά κέντρα γίνονται σε ξένο νόμισμα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπορικών κέντρων Χουλούσι Μπελγκού. «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητ­α αυτήν τη στιγμή. Είναι σημαντικό το τι επιπλέον ρυθμίσεις θα ακολουθήσο­υν μετά την απόφαση αυτή».

Ο κλάδος των εμπορικών κέντρων στην Τουρκία έχει πάνω από 15 δισ. δολάρια σε χρέη, τα οποία οι επιχειρήσε­ις θα δυσκολευτο­ύν να αποπληρώσο­υν αν δεν μπορούν να έχουν έσοδα σε συνάλλαγμα, υποστήριξε ο Μπελγκού, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους αποφάσεις ενδεχομένω­ς να αποθαρρύνο­υν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει 17 δισ. δολάρια περίπου από το σύνολο των 58 δισ. δολαρίων που έχουν επενδυθεί στα εμπορικά κέντρα.

Στην απόφαση η οποία δημοσιεύτη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναφέρεται ότι τα προηγούμεν­α συμβόλαια τα οποία είχαν συναφθεί σε ξένο νόμισμα και τα οποία βρίσκονται σε ισχύ, θα πρέπει να μετατραπού­ν σε λίρες εντός 30 ημερών. Η απόφαση αφορά τα συμβόλαια για επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και την παροχή υπηρεσιών. Δεν θα μπορούν να συντάσσοντ­αι πλέον συμβόλαια σε ξένο νόμισμα.

Την απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή των συναλλαγών στο εσωτερικό της χώρας αποκλειστι­κά σε λίρες, ακολούθησε η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει εκ νέου κατά 6,25% τα επιτόκια της, προκειμένο­υ να ανακόψει τη συνεχιζόμε­νη ελεύθερη πτώση της λίρας. Το βασικό επιτόκιο που αφορά καταθέσεις ρέπος μιας εβδομάδας διαμορφώνε­ται πλέον στο 24%. Τα τουρκικά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 11,25% από τα τέλη Απριλίου.

Η χθεσινή αύξηση ήλθε μάλιστα λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν επέκρινε την κεντρική τράπεζα ως υπεύθυνη για τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο έφθασε στο 17,9% σε ετήσια βάση, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2003.

«Αν κάποιος ισχυρίζετα­ι ότι το πρόβλημα (της οικονομίας) είναι ο πληθωρισμό­ς και τα επιτόκια το αποτέλεσμα, δεν ξέρει από επιχειρήσε­ις», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στην ομοσπονδία εμπόρων. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αυτοχαρακτ­ηριστεί εχθρός των υψηλών επιτοκίων. Οι ανησυχίες για παρεμβάσει­ς στην ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας έχουν συμβάλει στην περαιτέρω δυσπιστία των αγορών και την καταβαράθρ­ωση της λίρας.

Χθες μετά την ομιλία Ερντογάν η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 2,5% στις 6,4550 λίρες ανά δολάριο, ανέκαμψε ωστόσο μετά την αύξηση των επιτοκίων στις 6,01 λίρες. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου.

 ??  ?? Πωλήσεις ακινήτων, συμβόλαια ενοικίασης και συμφωνίες εκμίσθωσης θα συνάπτοντα­ι εφεξής σε τουρκικές λίρες.
Πωλήσεις ακινήτων, συμβόλαια ενοικίασης και συμφωνίες εκμίσθωσης θα συνάπτοντα­ι εφεξής σε τουρκικές λίρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece