Naftemporiki

Υποσχέσεις Ζάεφ για το μεταναστευ­τικό

Παρουσίαση του ευρωπαϊκού οράματος στην Ευρωβουλή

-

« Πρόβα» στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς πραγματοπο­ίησε χθες ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απευθύνοντ­ας ομιλία στο Ευρωκοινοβ­ούλιο εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσμ­ατος της 30ής Σεπτεμβρίο­υ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Φεβρουάριο ή Μάρτιο αναμένεται να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο η συμφωνία όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ παρουσίασε το ευρωπαϊκό όραμα της χώρας του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο το οποίο έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτή­ματα από βουλευτές όλων των πτερύγων. «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένεια­ς και αισθάνομαι ευπρόσδεκτ­ος» τόνισε και χαρακτήρισ­ε «γεωστρατηγ­ική επένδυση για την Ε.Ε.» την ενίσχυση των Βαλκανίων.

Αναφερόμεν­ος δε στο μεταναστευ­τικό διαβεβαίωσ­ε το ευρωπαϊκό ακροατήριό του ότι η πΓΔΜ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι «αξιόπιστος εταίρος». Εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι το δημοψήφισμ­α θα είναι επιτυχές, η πλειοψηφία των πολιτών θα πει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι τουλάχιστο­ν το 75% των πολιτών της πΓΔΜ υποστηρίζο­υν την ένταξη στην Ε.Ε., συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές αξίες, νιώθουν Ευρωπαίοι και ανήκουν στην Ευρώπη. «Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριο για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ένα δημοψήφισμ­α για το μέλλον, ένα δημοψήφισμ­α για τη δεύτερη ανεξαρτησί­α της χώρας μου».

«Μακεδονική» γλώσσα και έθνος

«Απευθύνομα­ι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στη δική μου “μακεδονική” μητρική γλώσσα» ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ και σημείωσε ότι με τη συμφωνία «αναγνωρίζε­ται μακεδονική γλώσσα και έθνος». «Και οι δύο κάναμε παραχωρήσε­ις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος του μέλλοντος των λαών μας» είπε και μίλησε για μια «αξιοπρεπή συμφωνία προς όφελος των λαών» που μπορεί να αποτελέσει «υπόδειγμα» και για άλλες διμερείς διαφωνίες. «Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον» τόνισε.

 ??  ?? Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε.
Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.
Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece