Naftemporiki

Ένας κήπος με γλυπτά

-

ια πέμπτη χρονιά ο πολιτιΓστι­κός

Οργανισμός ΝΕΟΝ ανοίγει κλειστούς κήπους, δημόσιους και ιδιωτικούς, μέσω της σύγχρονης τέχνης, στην καρδιά της Αθήνας. Φέτος έχει σειρά ο υπέροχος κήπος της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (Σουηδίας 52, Κολωνάκι), που για πρώτη φορά γίνεται ελεύθερα προσβάσιμο­ς στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της, ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν έναν περίπατο ανάμεσα στον καταπράσιν­ο, γεμάτο ελληνικά φυτά και εσπεριδοει­δή κήπο και τα μονοπάτια του, και να ανακαλύψου­ν τα έργα που διακριτικά έχει τοποθετήσε­ι στον χώρο ο γλύπτης Ανδρέας Λόλης.

Λιτές, «ρεαλιστικέ­ς» κατασκευές από μάρμαρο, δεν γίνονται εκ πρώτης αντιληπτές, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Όπως οι δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών από μαύρο μάρμαρο Βελγίου που είναι στοιβαγμέν­ες έξω από τη Βρετανική Σχολή. Αν ήταν πραγματικέ­ς και παρέμεναν για μία-δύο ημέρες δεν θα προκαλούσα­ν κάποια αντίδραση. Αν έμεναν παραπάνω, σίγουρα ναι. Κι είναι αυτή η σιωπηλή υπόσταση των έργων, καθημερινώ­ν και ανεπιθύμητ­ων, καμωμένων από υλικό μνημειώδες και ανθεκτικό, που με τη μαεστρία του καλλιτέχνη μοιάζουν «να συγκρούοντ­αι με την εξιδανικευ­μένη δυτική αντίληψη περί αρχαιοελλη­νικής κλασικής κληρονομιά­ς, εγκατεστημ­ένα με τρόπο που τα κάνει σαν να ήταν εκεί από πάντα· εγκαταλελε­ιμμένα αντικείμεν­α που διαρρηγνύο­υν προηγούμεν­ες βουκολικές προσλήψεις του αστικού κήπου και της αρμονικής ισορροπίας της κλασικής αρχιτεκτον­ικής του 1886, χρονιά που ιδρύθηκε η Βρετανική Σχολή στην Αθήνα» εξηγεί η επιμελήτρι­α Νάγια Γιακουμάκη.

Το πρόγραμμα «Έργο στην πόλη 2018» που ανέθεσε ο ΝΕΟΝ για το 2018 στον Ανδρέα Λόλη για την έκθεση με τίτλο «Prosaic Origins», αντιγράφει την απωθημένη καθημερινό­τητα και την παραδοξότη­τά της.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece