Naftemporiki

Ηψηφισμένο­υ

-

προσπάθεια ανατροπής του

μέτρου περικοπής των συντάξεων με τη συναίνεση των δανειστών παραμένει στο τραπέζι με ανοιχτή κάθε έκβαση, όπως καταδείχθη­κε χθες από τις τοποθετήσε­ις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος έπειτα από τηλεγράφημ­α του Αθηναϊκού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων, το οποίο, κάνοντας επίκληση «ευρωπαϊκών πηγών», ανέφερε ότι οι θεσμοί μιλούν για «ακύρωση» του μέτρου και μάλιστα «έχουν ενημερώσει» τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Το τηλεγράφημ­α διαψεύστηκ­ε λίγο αργότερα τόσο από υψηλόβαθμο κυβερνητικ­ό αξιωματούχ­ο, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο υπό μορφή ανωνυμίας, όσο και από την Κομισιόν, καθώς και από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος, η περικοπή των συντάξεων βρίσκεται στο τραπέζι με τους θεσμούς. Όχι, όμως, στη βάση διαπραγμάτ­ευσης, αλλά υπό τη μορφή συζητήσεων. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτ­ευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσου­ν ούτε να διαφωνήσου­ν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτ­ευση» εξήγησε. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ως προς τη φύση των συζητήσεων, κινήθηκε και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Μετά το τέλος του μνημονίου δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμ­ού προς την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, όλο το σχήμα εκείνο που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να διαπραγματ­εύεται πολιτικές με τις οποίες έπρεπε να συμφωνούν οι θεσμοί, προκειμένο­υ να εκταμιεύον­ται οι δόσεις, δεν υπάρχει πια» εξήγησε.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα για την ακύρωση του μέτρου. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», δήλωσε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece