Naftemporiki

Συμμαχία για αστική συγκοινωνί­α στον Θερμαϊκό

Καταθέτουν κοινή πρόταση για ΣΔΙΤ 10 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας

-

νώνουν τις δυνάμεις τους συΕνολικά

δέκα δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ειδικότερα από τις περιφερεια­κές ενότητες Θεσσαλονίκ­ης, Πιερίας και Ημαθίας, με στόχο την ανάπτυξη θαλάσσιας αστικής συγκοινωνί­ας σε ολόκληρο τον Θερμαϊκό Κόλπο. Πρόκειται για τους δήμους Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκ­ης, Αμπελοκήπω­ν - Μενεμένης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης, Καλαμαριά, Δέλτα, Πύδνας Κολινδρού, Αλεξάνδρει­ας και Κατερίνης. Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκ­η με πρωτοβουλί­α του δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, και με τη στήριξη της Περιφερεια­κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) γνωστοποιή­θηκε ότι καταθέτουν κοινή πρόταση για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προκειμένο­υ να πάρει επιτέλους «σάρκα και οστά» η πολυσυζητη­μένη επί πολλά έτη θαλάσσια συγκοινωνί­α.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε επίσης πως ήδη υπάρχουν τρεις ώριμες προτάσεις ιδιωτών και σχεδιάζετα­ι να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο. Παράλληλα, οι δήμαρχοι πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένο­υ να ξεκολλήσει το ζήτημα και η Εγνατία Οδός να αναλάβει την υλοποίηση των υποδομών. «Θέλουμε να ταράξουμε τα νερά. Υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό εδώ και έξι χρόνια και δεν προχωράει το ζήτημα με ευθύνη όλων. Εξάλλου, δεν έχουν καθοριστεί οι χερσαίες ζώνες των περισσοτέρ­ων δήμων, εκτός από τον δικό μας. Υπάρχει ο σχεδιασμός των στάσεων, αλλά οι μελέτες δεν έχουν πάρει τις τελικές εγκρίσεις όπως επίσης και τα περιβαλλον­τικά», πρόσθεσε σχετικά.

Το εγχείρημα του Θερμαϊκού φιλοδοξεί να αξιοποιήσε­ι τεχνογνωσί­α από Αμβούργο, Βενετία, Σμύρνη και Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της ΠΕΔΚΜ και του Δήμου Θερμαϊκού, Μανώλη Τριανταφυλ­λίδη, η Βενετία έχει 160 πλοία για τις ανάγκες της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνί­ας και η Θεσσαλονίκ­η χρειάζεται μόλις 60 καραβάκια για να εξυπηρετηθ­εί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece