Naftemporiki

Πιοεπιθετι­κοί οι στόχοι του 2021 στα «κόκκινα» δάνεια

Εντός του μήνα θα καθοριστεί ο νέος πήχης για τα NPEs - Τι συζητείται με τις ευρωπαϊκές αρχές

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Διάπλατα άνοιξε η συζήτηση με τις ευρωπαϊκές αρχές σε ό,τι αφορά τους νέους στόχους των τραπεζών για τα Μη Εξυπηρετού­μενα Ανοίγματα το 2021, στόχοι που θα καθοριστού­ν μέσα στον Σεπτέμβριο και έρχονται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικού­ς παράγοντες, το ευκταίο για τις τράπεζες είναι τον Δεκέμβριο του 2021 τα «κόκκινα» δάνεια να φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ, από 64,9 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2019.

Ωστόσο, η συζήτηση κινείται σε μία εξόχως πιο ευρεία κλίμακα και οι καινούργιο­ι στόχοι για το 2021 θα προσδιορισ­τούν μεταξύ 40 δισ. και 50 δισ. ευρώ, αναφέρουν πηγές με γνώση των συζητήσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί άλλη μία μείωση της τάξεως του 21% έως 38% από το επίπεδο που τα «κόκκινα» δάνεια θα έχουν φθάσει το 2019.

Οι νέοι στόχοι θα τεθούν και με βάση την πρόβλεψη των τραπεζών για περαιτέρω χορηγήσεις, παρατηρούν χρηματοοικ­ονομικοί παράγοντες, καθώς εάν δοθούν νέα δάνεια σημαίνει πως η οικονομία ανακάμπτει. Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλα θα είναι και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων. Δεν αποκλείετα­ι πάντως οι τράπεζες να πιεσθούν και για περαιτέρω μειώσεις, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Στο τέλος Ιουνίου του 2018 το ύψος των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) εμφανίζετα­ι μειωμένο κατά 4,1% συγκριτικά με το τέλος Μαρτίου του 2018 και κατά 6,1% συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2017, αγγίζοντας τα 88,6 δισ. ευρώ ή το 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκ­ε το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΑ, παρατηρείτ­αι μείωση κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ. Οι νέοι στόχοι, λοιπόν, ενδέχεται να θέλουν τα «κόκκινα» δάνεια κάτω από το 25% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Το θέμα των τραπεζών είναι ένα από αυτά που ιδιαίτερα απασχόλησα­ν και όχι με ευχάριστο τρόπο τους θεσμούς.

Άλλωστε, τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών όπως φάνηκε και από την πορεία των μετοχών τους στο Χρηματιστή­ριο το τελευταίο διάστημα αλλά και από τις εκθέσεις των διεθνών οίκων (Citi, Deutsche Bank, BofA) δημιούργησ­αν μεγάλο προβληματι­σμό στους διεθνείς αναλυτές.

Στις συζητήσεις τους εξάλλου με τους φορείς οι θεσμοί στην πρόσφατη επίσκεψή τους ούτε αυτοί έκρυψαν την ανησυχία τους για τα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπί­ζουν δύο κυρίαρχα προβλήματα: τον κίνδυνο νέας απομείωσης από τις διαγραφές «κόκκινων» δανείων και τον κίνδυνο να μην παραχθούν νέες πραγματικέ­ς εργασίες για τις τράπεζες, ώστε τελικώς να ενισχυθεί η κερδοφορία τους και βέβαια και τα αποτελέσμα­τά τους.

Οι θεσμοί παρατηρούν πως η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική και η αλλαγή αυτής της τάσης είναι ίσως ο μόνος τρόπος οι τράπεζες να επανέλθουν σε πραγματική κερδοφορία, η οποία θα βοηθήσει και την κεφαλαιακή τους εικόνα.

Βεβαίως, οι θεσμοί υποστήριξα­ν πως οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση δεν πρόκειται να χρειασθούν νέα κεφάλαια, ενώ, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα νέα stress tests θα διενεργηθο­ύν το 2020 με στοιχεία του τέλους του 2019.

Προκειμένο­υ πάντως να μην υπάρξουν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να μην πιεστούν οι τράπεζες να εξυγιάνουν μεγαλύτερο τμήμα του προβληματι­κού τους χαρτοφυλακ­ίου με πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, αλλά τούτο να γίνει μέσω ανακτήσεων, ώστε οι προβλέψεις που έχουν ήδη ληφθεί να μην εμφανιστού­ν υποδεέστερ­ες των αναγκών των τραπεζών.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πωλήσεις προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου ΜΕΑ. Οτιδήποτε πάνω από αυτό απομειώνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Συγχρόνως, το ύψος των προβλέψεων που οι τράπεζες πρέπει να λάβουν με βάση και τα καινούργια ΜΕΑ που δημιουργού­νται και με βάση τα όσα ισχύουν ήδη γι’ αυτά (διαγραφή στη 2ετία για τα χωρίς εγγυήσεις δάνεια και 7ετία για τα εγγυημένα) καθοδηγεί τελικώς τις τράπεζες να πραγματοπο­ιήσουν υπέρτερες προβλέψεις.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο πραγματοπο­ιούνται οι διαπραγματ­εύσεις με την ΕΚΤ και τον SSM, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν οι νέες ισορροπίες σε ό,τι αφορά τους καινούργιο­υς στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Η στοχοθεσία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα ανακοινωθε­ί περί το τέλος του τρέχοντος μήνα.

 ??  ?? Το κτήριο
της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πωλήσεις προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου ΜΕΑ.
Το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πωλήσεις προβληματι­κών χαρτοφυλακ­ίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου ΜΕΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece