Naftemporiki

Άρση των capital controls στο εσωτερικό

-

Την πλήρη άρση των περιορισμώ­ν σε ό,τι αφορά τη διακίνηση χρήματος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά τη διατήρηση των περιορισμώ­ν που προβλέποντ­αι από τον τρίτο πυλώνα σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικ­ονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό αναμένεται να προβλέπει η νέα απόφαση για χαλάρωση των capital controls που δεν θα αργήσει να εκδοθεί.

«Θα έχουμε νέα χαλάρωση πολύ σύντομα. Με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθε­ί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμο­ύς στην ανάληψη μετρητών και στο άνοιγμα λογαριασμώ­ν και θα βρισκόμαστ­ε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμο­ύς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό». Αυτά είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στη «Ν» και τον Θάνο Τσίρο σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο.

Όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, η πλήρης απελευθέρω­ση των αναλήψεων δεν πρόκειται να αλλάξει πλέον κάτι στην καθημερινό­τητα των πολιτών, αφού οι τράπεζες διαθέτουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως η μηνιαία ανάληψη κατ’ άτομο δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Όπως μάλιστα παρατηρούν αντιστοίχω­ς έχει υπάρξει μια κατακόρυφη άνοδος σε ό,τι αφορά τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των διατραπεζι­κών συναλλαγών σε επίπεδο που η χώρα μας αρχίζει να συγκλίνει με τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως μετά την επιβολή των capital controls η αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ήταν της τάξης του 350%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece