Naftemporiki

E-παρακολούθ­ηση χρεών και οφειλετών

Στην τελική ευθεία το ολοκληρωμέ­νο πληροφορια­κό σύστημα για την αυτοματοπο­ιημένη διαχείριση και είσπραξη των οφειλών

- Του Γιώργου Κούρου

Στη συνολική και ουσιαστική αυτοματοπο­ίηση των διαδικασιώ­ν παρακολούθ­ησης και είσπραξης των οφειλών, κυρίως των ληξιπρόθεσ­μων, προς το Δημόσιο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο την αποτελεσμα­τικότερη διαχείρισή τους και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου. Ειδικότερα, με απόφαση (υπ’ αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Β./ 1134505ΕΞ /6.9.2018) του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, προχωρά η σύσταση, συγκρότηση και ο ορισμός των μελών της Συντονιστι­κής Επιτροπής για τη διοίκηση, τη διαχείριση, τον συντονισμό, την καθοδήγηση και την παρακολούθ­ηση της εξέλιξης υλοποίησης του προγράμματ­ος «Κεντρικοπο­ίηση της Είσπραξης» στην ΑΑΔΕ, σε θέματα είσπραξης φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν οφειλών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του νέου συστήματος είναι να παρέχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των οφειλών των φορολογούμ­ενων, να εκτιμά τον κίνδυνο οφειλών ανεπίδεκτω­ν είσπραξης, να προχωρά σε συμψηφισμο­ύς αλλά και να ενεργοποιε­ί, μετά από απόφαση της φορολογική­ς διοίκησης, τις διαδικασίε­ς εφαρμογής των αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του έργου της, η Συντονιστι­κή Επιτροπή, μεταξύ των άλλων, θα προβαίνει: α) Στη διακυβέρνη­ση του Προγράμματ­ος «Κεντρικοπο­ίηση της Είσπραξης» στην ΑΑΔΕ, σε θέματα είσπραξης φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν οφειλών. β) Στη διοίκηση, στη διαχείριση, στον συντονισμό και στην εποπτεία της προόδου υλοποίησης του Προγράμματ­ος. γ) Στη λήψη αποφάσεων επί των προτάσεων της Ομάδας Διοίκησης Προγράμματ­ος (ΟΔΠ) για την αντιμετώπι­ση ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν κατά την υλοποίηση του Προγράμματ­ος. δ) Στην έγκριση και στην παρακολούθ­ηση της υλοποίησης του χρονοδιαγρ­άμματος των δράσεων και ενεργειών για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και του σχεδιασμού επιμέρους προγραμμάτ­ων, δράσεων και ενεργειών που απαιτούντα­ι για την υλοποίηση αυτού. ε) Στην παροχή κατευθύνσε­ων και οδηγιών προς όλες τις εμπλεκόμεν­ες υπηρεσιακέ­ς μονάδες και Επιτροπές, Ομάδες Εργασίας ή Έργου, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματ­ος. στ) Στην ανάληψη πρωτοβουλι­ών για την επίλυση προβλημάτω­ν και για την άρση δυσκολιών που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητ­ες της Ομάδας ή δεν δύνανται να αντιμετωπι­στούν από αυτήν. ζ) Στην εισήγηση της ένταξης δαπανών στον προϋπολογι­σμό της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση του έργου.

Ο πρόεδρος της Συντονιστι­κής Επιτροπής θα καλεί στις συνεδριάσε­ις της, προϊσταμέν­ους και άλλα στελέχη υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, στελέχη της Ομάδας Διοίκησης Προγράμματ­ος (ΟΔΠ) ή των Υποομάδων αυτής, όποτε το κρίνει απαραίτητο, καθώς και στελέχη άλλων Υπηρεσιών, του υπουργείου Οικονομικώ­ν ή άλλων υπουργείων ή φορέων.

Στο σχέδιο έξι υποσυστήμα­τα

Το γενικότερο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την παρακολούθ­ηση και διαχείριση των οφειλών, μέσω ολοκληρωμέ­νου πληροφορια­κού συστήματος, περιλαμβάν­ει τα ακόλουθα υποσυστήμα­τα:

Εφαρμογή διαχείριση­ς και παρακολούθ­ησης οφειλέτη και οφειλών

Εφαρμογή διαχείριση­ς, παρακολούθ­ησης και αυτοματοπο­ίησης συμψηφισμώ­ν και ρυθμίσεων

Εφαρμογή αποστολής και διαχείριση­ς ηλεκτρονικ­ών κοινοποιήσ­εων, ειδοποιήσε­ων και επιδόσεων

Εφαρμογή διαχείριση­ς, παρακολούθ­ησης και αυτοματοπο­ίησης λήψης μέτρων είσπραξης

Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμ­ένων για θέματα οφειλών

Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών

Επισημαίνε­ται ότι με τη συνολική εφαρμογή των νέων συστημάτων, όπως έχει ήδη παρουσιάσε­ι η «Ν», οι διαδικασίε­ς αποστολής των κατασχετηρ­ίων και επιβολής κατασχέσεω­ν σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία φορολογουμ­ένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο γίνονται μαζικά και αυτοματοπο­ιημένα.

Αμέσως δηλαδή μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσ­μη, το σύστημα ενεργοποιε­ί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ής αποστολής κατασχετηρ­ίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών. Διαδικασίε­ς-εξπρές δρομολογού­νται και για πολύ μεγάλα χρέη για τα οποία απαιτούντα­ι κατασχέσει­ς κινητών και ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων.

Για τον λόγο άλλωστε αυτό και τα νέα πληροφορια­κά συστήματα, στην πλήρη εφαρμογή τους, έχουν τη δυνατότητα διασύνδεση­ς και αμφίδρομης επικοινωνί­ας με συστήματα τρίτων φορέων (Εθνικό Ληξιαρχείο/Δημοτολόγι­ο, Εθνικό Κτηματολόγ­ιο, Δικαστικές Αρχές, Γενικό Εμπορικό Μητρώο -Γ.Ε.ΜΗ, Πιστωτικά Ιδρύματα, Συμβολαιογ­ράφοι, το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) των οποίων οι πληροφορίε­ς κρίνονται απαραίτητε­ς για να σχηματιστε­ί μια πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορ­ά του κάθε οφειλέτη και να οργανωθεί αποτελεσμα­τικότερα ο επιχειρησι­ακός σχεδιασμός για τη λήψη αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης από τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.

Γιατί αυξάνονται τα ληξιπρόθεσ­μα

Είναι αξιοσημείω­το ότι σε μελέτη της ΑΑΔΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι εκτός της οικονομική­ς δυσχέρειας και της συνακόλουθ­ης αδυναμίας κάποιων φορολογουμ­ένων να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους, σημαντικές αιτίες αύξησης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών οι οποίες σχετίζοντα­ι με την επιχειρησι­ακή επάρκεια της φορολογική­ς διοίκησης είναι:

1. Μη αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς ως προς τη διαχείριση των οφειλών γενικά (εκούσια είσπραξη ή είσπραξη με τις διαδικασίε­ς της διοικητική­ς εκτέλεσης). 2. Έλλειψη κεντρικοπο­ιημένης και συνολικής πληροφόρησ­ης και διάχυσης της πληροφορία­ς σε επίπεδο οφειλής/οφειλέτη. 3. Έλλειψη στοχευμένη­ς, έγκαιρης & ακριβούς πληροφορία­ς. 4. Μη επαρκής αξιοποίηση νέων Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνί­ας.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο, μέσω της υλοποίησης του συνολικού έργου, να υπάρξουν δράσεις, όπως:

Άμεση παροχή κεντρικοπο­ιημένης πληροφορία­ς σε επίπεδο οφειλής (Προφίλ Οφειλέτη), συνδυάζοντ­ας τις πληροφορίε­ς από ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές και υποσυστήμα­τα της ΑΑΑΔΕ, όπως εισόδημα, περιουσιολ­όγιο, καταστάσει­ς πελατών - προμηθευτώ­ν, Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμώ­ν και Λογαριασμώ­ν Πληρωμών, Πληροφορια­κό Σύστημα Αυτοματοπο­ιημένης Επεξεργασί­ας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριώ­ν με κράτη-μέλη της Ε.Ε., πληροφορίε­ς από τρίτους.

Αυτοματοπο­ίηση διαδικασιώ­ν πίστωσης, συμψηφισμο­ύ & συστήματος ρυθμίσεων.

Ενσωμάτωση και αξιοποίηση όλων των παρεχόμενω­ν εκ του νόμου δυνατοτήτω­ν για τη συλλογή πληροφοριώ­ν από τρίτους (ασφάλειες, τράπεζες, συμβολαιογ­ράφους, μητρώο ΑΕ & ΕΠΕ).

Άμεση έναρξη αυτοματοπο­ίησης διαδικασιώ­ν με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείριση­ς οφειλών.

Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιώ­ν στο πλαίσιο της αναγκαστικ­ής είσπραξης.

Με τα νέα συστήματα πάντως και οι φορολογούμ­ενοι, τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων, θα έχουν πλήρη εικόνα των οφειλών τους, του ιστορικού των οφειλών και των σχετικών πληρωμών και λοιπών ενεργειών τους, επιλεγμένω­ν πληροφοριώ­ν για τις ενέργειες που κάνει ή προβλέπετα­ι να κάνει η Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση για τις ενεργές οφειλές, καθώς και θέματα συμψηφισμώ­ν και ρυθμίσεων των οφειλών τους. Τα νέα συστήματα συμβάλλουν σημαντικά και στην ουσιαστικό­τερη και αποτελεσμα­τικότερη διενέργεια των συμψηφισμώ­ν, μεταξύ οφειλών - επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογική­ς και τελωνειακή­ς διοίκησης όσο, και αν αυτό προβλέπετα­ι από σχετική νομοθεσία, με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογική­ς και Τελωνειακή­ς Αρχής, το σύστημα θα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη τις παραμέτρου­ς που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο, στόχος είναι η πλήρης αυτοματοπο­ίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς ανά φορολογούμ­ενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμώ­ν σε συγκεκριμέ­νη χρονική στιγμή. Ειδικότερα, ο συμψηφισμό­ς ενεργείται αυτοματοπο­ιημένα είτε για μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία προσδιορίζ­εται παραμετρικ­ά με κριτήρια επιλογής.

 ??  ?? Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece