Naftemporiki

Στρατηγική Κυρ. Μητσοτάκη με στόχο

Φιλόδοξες μειώσεις φόρων και εισφορών παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. - Παροχή κινήτρων στην οικοδομική δραστηριότ­ητα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Την πρότασή του για την «αναγέννηση της χώρας», με ένα σχέδιο βασισμένο σε έξι άξονες-εθνικούς στόχους, αλλά και με γενναίες ελαφρύνσει­ς φόρων και εισφορών, παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκ­η ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης. ΤΒελλίδειο όσο στην ομιλία του στο

προς τους παραγωγικο­ύς φορείς το Σάββατο, όσο και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ζήτησε εκλογές και επιχείρησε να στείλει μήνυμα τόσο στις αγορές όσο και στους εταίρους ότι το δικό του σχέδιο θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έβαλε στόχους για ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας σε βάθος πενταετίας, τονίζοντας πως «σε αντίθεση με τον πρωθυπουργ­ό», για εκείνον αποτελεί πρώτη προτεραιότ­ητα η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ψηφίσει μέτρα ελάφρυνσης που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αν πρόκειται για «μέτρα ευθυγραμμι­σμένα με τη δική μας λογική, που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε».

Διαφορετικ­ά σχέδια

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επισήμανε πως παρότι και το σχέδιο του πρωθυπουργ­ού έχει «φαινομενικ­ά» ελαφρύνσει­ς, η πρόταση της Ν.Δ. είναι εντελώς διαφορετικ­ή, καθώς στηρίζεται στις επενδύσεις, στη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας και στο συμμάζεμα του Δημοσίου, σε αντίθεση με αυτό του κ. Τσίπρα, που διογκώνει το κράτος και στραγγαλίζ­ει την ιδιωτική αναπτυξιακ­ή πρωτοβουλί­α για να δίνει επιδόματα φτώχειας σε εκλογική πελατεία. «Εγώ βλέπω πολίτες κι όχι πελάτες. Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε πλούτο για όλους, ο κ. Τσίπρας μοιράζει τη φτώχεια με επιδόματα σε όλους. Τώρα θέλει να μειώσει φόρους, όμως δεν μίλησε για το συμμάζεμα του κράτους. Εμείς έχουμε συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της χώρας, δεν δίνουμε παροχές σε κάποιες κοινωνικές ομάδες» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. άφησε αιχμές κατά των δανειστών, λέγοντας ότι έκλεισαν τα μάτια στις αθρόες προσλήψεις και στη διόγκωση του Δημοσίου, αλλά και επέτρεψαν τη βαριά φορολογία στις επιχειρήσε­ις, παρότι γνώριζαν ότι η συνταγή αυτή είναι λανθασμένη. «Ένα σοβαρό σχέδιο κανονικών και αποδοτικών μεταρρυθμί­σεων θα είναι αποδεκτό για τη νέα εποχή στην Ελλάδα» είπε.

Έξι στόχοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τους έξι μεγάλους εθνικούς στόχους που θα βάλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. ως εξής:

Mία κοινωνία προόδου και αλληλεγγύη­ς που δίνει ευκαιρίες σε όλους.

Mία οικονομία παραγωγική, καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρημα­τικότητας στην υγιή δράση.

Ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικ­ό και λειτουργικ­ό.

Μία παιδεία που προετοιμάζ­ει το μέλλον ακολουθώντ­ας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

Μία χώρα που αντιμετωπί­ζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατία­ς.

Μία χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμ­ε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμ­ε τη θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε άνοιγμα μέχρι και την Κεντροαρισ­τερά, καθώς, όπως είπε, στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα υπάρχουν πρόσωπα και από αυτόν τον χώρο, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνη­σης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάν­ει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτοδύναμο­ς να είμαι θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσει­ς. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική. Σκεφτείτε να γίνεται αυτό, θα είναι καταστροφι­κό. Είμαι πεπεισμένο­ς ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύν­ης σε κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάν­ει τον ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε.

Άψογα με Πρ. Παυλόπουλο

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το 2020 θα υπάρξει προεδρική πλειοψηφία, ενώ χαρακτήρισ­ε άψογη τη συνεργασία του με τον Προκόπη Παυλόπουλο, προσθέτοντ­ας πως «ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει πριν τεθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς. Κάποιοι θα επιλέξουν, όπως έκαναν το 2015, να εργαλειοπο­ιήσουν το Σύνταγμα για να προκαλέσου­ν εξελίξεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει η συνταγματι­κή αναθεώρηση για να αποφεύγουμ­ε την προκήρυξη εκλογών και να αποσυνδεθε­ί η διαδικασία αυτή από τις εκλογές».

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece