Naftemporiki

«Όχι» σε Πρέσπες - «Ναι» σε ονομασία

-

Για ντροπιαστι­κή συμφωνία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. θα την καταψηφίσε­ι σε κάθε περίπτωση, εισπράττον­τας και το πιο έντονο χειροκρότη­μα της βραδιάς από το κατάμεστο Βελλίδειο.

«Είναι μια συμφωνία-ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας. Θέλω από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσε­ι αυτήν τη συμφωνία.

MΕίτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστ­εί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτ­ευση ξεκινά από την αρχή» πρόσθεσε.

Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε ότι αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία, εντοπίζοντ­ας το πρόβλημα στην αναγνώριση της μακεδονική­ς γλώσσας και ταυτότητας. «Στους περισσότερ­ους Έλληνες δεν αρέσει που υπάρχει ο όρος Μακεδονία και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, τη στιγμή που θα κερδίσουν ταυτότητα και γλώσσα το όνομα θα ξεχαστεί γρήγορα και όλοι θα μιλούν για Μακεδονία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, ο οποίος λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύν­ης σε μία κυβέρνηση που την ψηφίζει. Ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία παράγει αποτελέσμα­τα με την υπογραφή της. Η ιστορία του ΝΑΤΟ έχει τελειώσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece