Naftemporiki

Τι περιλαμβάν­ει το «πακέτο» ελαφρύνσεω­ν

-

Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε ένα φιλόδοξο πακέτο ελαφρύνσεω­ν φόρων και εισφορών, με στόχο να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, το οποίο, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου την επομένη, θα χρηματοδοτ­ηθεί περίπου κατά το ήμισυ από το συμμάζεμα του κράτους και κατά το άλλο μέρος σε συνεννόηση με τους δανειστές, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν και οι μεγαλύτερο­ι αναπτυξιακ­οί ρυθμοί της οικονομίας με το πρόγραμμα της Ν.Δ. Σε ερώτηση της «Ν» να αναφέρει ποιες συγκεκριμέ­νες δαπάνες θα περικόψει για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθ­ούν από τις μειώσεις φόρων και εισφορών που εξήγγειλε, παρέπεμψε στην ομιλία του το 2016 από τη ΔΕΘ, όπου, όπως είπε, υπήρχαν με «ακρίβεια και κοστολογημ­ένα πεδία περικοπής δαπανών. Πρόκειται για δεσμευτικέ­ς επιλογές μας για τη συγκράτηση των δαπανών στον δημόσιο τομέα».

Αναλυτικά το πακέτο Μητσοτάκη:

Δραστική μείωση του εισαγωγικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%, ώστε ο πραγματικό­ς φορολογικό­ς συντελεστή­ς για τη φορολόγηση των

Mεπιχειρήσ­εων να περιοριστε­ί δραστικά στο 24% από 40% που είναι σήμερα.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα πρώτα δύο χρόνια και προοπτικά θα περάσει ως έσοδο στους Δήμους.

Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος για όλους ανεξαιρέτω­ς τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τις ατομικές επιχειρήσε­ις εντός της πρώτης διετίας της νέας διακυβέρνη­σης.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείω­ν.

Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότ­ητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκ­αν για λειτουργικ­ή, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν κατοικιών.

Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, βασισμένη στην πρόταση της Ν.Δ. για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύε­ι τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρω­ση βιώσιμων επιχειρήσε­ων. Με αυτή τη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες είτε στα ασφαλιστικ­ά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) να μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ τον μήνα. Οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές θα εντοπιστού­ν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.

Άρση των capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνη­σης. Στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψου­ν οι καταθέσεις στην Ελλάδα.

Κατάργηση του υποκατώτατ­ου μισθού, ο οποίος δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενω­ν.

Στήριξη της ελληνικής οικογένεια­ς. 1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητ­ο για κάθε παιδί. Σε όλα τα νέα ζευγάρια που δεν βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα δίνονται μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ για να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός βρεφονηπια­κών σταθμών επί Ν.Δ.

1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματο­ς (ΕΕΕ) από 760 εκατ. σήμερα, ώστε να καλύπτει 800.000 πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Μακροπρόθε­σμα το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για τη στήριξη του ΕΕΕ.

Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο για την ένταξη όσο περισσότερ­ων αγροτών σε αυτά και πλήρη κατάργηση του φόρου στο κρασί.

Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%. Το μέτρο αφορά όλους τους εργαζομένο­υς και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός τετραετίας με εμπροσθοβα­ρή τρόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece