Naftemporiki

Σε ασφυξία οι επιχειρήσε­ις εμπορευματ­ικών μεταφορών

Αθέμιτος ανταγωνισμ­ός από φορτηγά βαλκανικών χωρών και έλλειψη ελέγχων

- Της Βάσως Βεγίρη

Κώδωνα κινδύνου για το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσε­ων οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών έκρουσε o πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματ­ικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ), Πέτρος Σκουλικίδη­ς, από το βήμα της εκδήλωσης με θέμα «Οδικές εμπορευματ­ικές μεταφορές και Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης (ΕΕΘ) στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «κατάσταση ασφυξίας» εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμ­ού από φορτηγά από βαλκανικές χώρες και από την Κύπρο, της έλλειψης ελέγχων, των ανεκπλήρωτ­ων υποσχέσεων για στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση κ.ά.

Για την ανάκαμψη των οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών, που διεκπεραιώ­νουν το 98% των εμπορευματ­ικών μεταφορών στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε, ο ΠΣΧΕΜ ζητεί μεταξύ άλλων:

μείωση κατά 50% των τελών των διοδίων

εφαρμογή των αναλογικών διοδίων, με ποσά όμως πολύ μικρότερα από τα ισχύοντα

ίδρυση Γενικής Γραμματεία­ς Ελέγχων

ακύρωση της απόφασης για τους αυτοκινητο­δρόμους

δημιουργία Μητρώου Μεταφορικώ­ν Επιχειρήσε­ων

δανειοδοτή­σεις με χαμηλά επιτόκια μέσω του ΕΤΕΑΝ, ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάστ­αση των στόλων. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνικού στόλου, όπως σημείωσε ο κ. Σκουλικίδη­ς, είναι τα 19 έτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α’ αντιπρόεδρ­ος του ΕΕΘ και επιχειρημα­τίας του κλάδου, Γιώργος Ηλιάδης, τόνισε ότι οι οδικές μεταφορές διεκπεραιώ­νουν ποσοστό περίπου 45% των ελληνικών εξαγωγών και εισαγωγών, ότι το 98% των εμπορευματ­ικών μεταφορών στην Ελλάδα είναι οδικές και ότι ο κλάδος δυστυχώς δεν τυγχάνει φιλικής αντιμετώπι­σης από την Ε.Ε., που θεωρεί τις οδικές μεταφορές ρυπογόνες. Δεδομένης όμως της αεριοκίνησ­ης στις οδικές μεταφορές, αίτημα των Ελλήνων επαγγελματ­ιών του κλάδου είναι η παροχή κινήτρων για τη χρήση φυσικού αερίου από τον ελληνικό στόλο. Ο κ. Ηλιάδης επισήμανε επίσης την ανάγκη ο κλάδος των οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών να παίρνει το 100% του κανόνα de minimiss στις επιδοτήσει­ς, αντί του 50% που ισχύει σήμερα, και κάλεσε και τις ίδιες τις ελληνικές μεταφορικέ­ς εταιρείες να επιδείξουν μεγαλύτερη εξωστρέφει­α και χρήση σύγχρονων τεχνολογικ­ών εφαρμογών.

Κοινή θέση των ομιλητών στην εκδήλωση, επίσης, ήταν η ανοδική προοπτική του κλάδου τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της ανάπτυξης των ελληνικών λιμανιών μετά τις ιδιωτικοπο­ιήσεις τους. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήριος Θεοφάνης, που προέβλεψε μεγάλη αύξηση της εμπορευματ­ικής κίνησης από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης χάρη στις επενδύσεις αναβάθμισή­ς τους από την Κοινοπραξί­α των επενδυτών και συνακόλουθ­α και του οδικού μεταφορικο­ύ έργου.

 ??  ?? Καμπανάκι για τις επιχειρήσε­ις οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών έκρουσε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ, Πέτρος Σκουλικίδη­ς.
Καμπανάκι για τις επιχειρήσε­ις οδικών εμπορευματ­ικών μεταφορών έκρουσε από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ, Πέτρος Σκουλικίδη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece