Naftemporiki

Στον «αέρα» οι παρόδιες ιδιοκτησίε­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Δεν έχουν τέλος οι πολεοδομικ­ές και χωροταξικέ­ς ασάφειες και ενίοτε αστοχίες, με συνέπεια κάτι που τη μια στιγμή χαρακτηρίζ­εται νόμιμο την επομένη να είναι παράνομο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) με απόφασή του ακυρώνει τις διοικητικέ­ς πράξεις αναγνώριση­ς δημοτικών, αγροτικών και κοινοτικών οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας. Ανοίγει έτσι θέμα νομιμότητα­ς για χιλιάδες παρόδιες ιδιοκτησίε­ς που έχουν ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια και παράλληλα παγώνει η οικοδομή και η κτηματαγορ­ά σε εκτός σχεδίου περιοχές. Οι άμεσες συνέπειες που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ είναι ότι αμφισβητεί­ται η νομιμότητα πολλών χιλιάδων κτηρίων όλων των κατηγοριών (κατοικίες, βιομηχανικ­ές και βιοτεχνικέ­ς μονάδες και κάθε είδους άλλες χρήσεις), που έχουν ανεγερθεί με οικοδομικέ­ς άδειες, οι οποίες έχουν εκδοθεί με τις διατάξεις της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησης του ΠΔ του 1985, ως παρόδιες σε χαρακτηρισ­μένους δημοτικούς και κοινοτικού­ς δρόμους ιδιοκτησίε­ς.

Την ίδια στιγμή, πλήθος οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε δημοτικούς και κοινοτικού­ς δρόμους τουλάχιστο­ν προς το παρόν δεν μπορούν να αξιοποιηθο­ύν και προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα και η αξία των ακινήτων εκτός σχεδίου.

Στο υπουργείο Περιβάλλον­τος έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ με περιθώριο να πράξει τα δέοντα έως τα τέλη του έτους, ώστε στη συνέχεια το πρόβλημα να αντιμετωπι­στεί από την πολιτική ηγεσία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επέλθει η ευταξία στη δόμηση θα περάσουν πολλά χρόνια... και μόνον εφόσον υπάρχει αδιαλείπτω­ς η σχετική πολιτική βούληση. [SID:12103744]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece