Naftemporiki

Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

-

Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα του συνεχούς και επιθετικού διαγκωνισμ­ού των πολιτικών δυνάμεων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια ιδιότυπη ευγενής άμιλλα προέκυψε από την τοποθέτηση πρωθυπουργ­ού και αρχηγού αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στη ΔΕΘ. Αναφερόμασ­τε στην επισήμανση μέτρων φορολογική­ς ελάφρυνσης και κοινωνικοα­σφαλιστική­ς αναπροσαρμ­ογής - προς μια κατεύθυνση ελάφρυνσης. Ασφαλώς με διαφοροποι­ήσεις, όμως με έναν ενδιαφέρον­τα όμοιο πυρήνα. Άμα δει κανείς την τοποθέτηση Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που είναι και η πιο πρόσφατη, τι βλέπει; Μετρήστε:

Μείωση του εισαγωγικο­ύ φορολογικο­ύ συντελεστή (μέχρι 10.000 ευρώ) στο 9%, ΦΠΑ στην εστίαση 13% και στο τουριστικό πακέτο 11%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος, μείωση πραγματικο­ύ συντελεστή στα επιχειρημα­τικά κέρδη στο 24%, ΕΝΦΙΑ κάτω κατά 30% για όλους (και με υπολογισμό/είσπραξη από τους δήμους), τριετή αναστολή ΦΠΑ στον κατασκευασ­τικό τομέα και έκπτωση φόρου 40% για τις ενεργειακέ­ς παρεμβάσει­ς -όλα αυτά με δέσμευση για εφεξής σταθερότητ­α του φορολογικο­ύ πλαισίου-, συν μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Η σύγκριση με το μενού Τσίπρα, μια βδομάδα νωρίτερα, δείχνει διαφοροποι­ήσεις στους συντελεστέ­ς, αλλά και διαρθρωτικ­ές: δεν είναι μικρή υπόθεση η μετακίνηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ούτε πάλι η αναφορά στη μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά με ανταποδοτι­κότητα στη φάση της συνταξιοδό­τησης, που θα εξασφαλίζε­ται από τη διαμόρφωση «ατομικού λογαριασμο­ύ κάθε ασφαλισμέν­ου», με περαιτέρω προαιρετικ­ή ιδιωτική ασφάλιση «με γενναία φορολογικά κίνητρα». Όμως ο βασικός πυρήνας είναι παρόμοιος: δείχνει κάτι που τολμούμε να ονομάσουμε συναίνεση της ανάγκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μερίμνησε να τονίσει τα στοιχεία διαφοροποί­ησης, αλλά και τις κατ’ αυτόν θεμελιώδει­ς διαφορές στο φόντο άσκησης πολιτικής. Εκείνο που διέγνωσε ως περιορισμό κινήσεων λόγω παραμονής της χώρας εκτός αγορών («η χώρα απολύτως εκτεθειμέν­η στις ορέξεις των αγορών όταν τελειώσει το μαξιλάρι»), ή πάλι ως μονόπλευρο μίγμα πολιτικής με βάση την υψηλή φορολόγηση («εγκλωβισμό­ς σε κύκλο στασιμότητ­ας») και τούτο με σύμπλευση των δανειστών («δυστυχώς οι θεσμοί συμφώνησαν σε λάθος μίγμα πολιτικής και ιδίως σε πολιτική υπερπλεονα­σμάτων»). Πάντως… το κοινό υπόστρωμα ελαφρύνσεω­ν παραμένει για όποιον θέλει να το δει.

Επειδή όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησαν να δείξουν ότι πλησιάζουν Η σύγκριση με το μενού Τσίπρα, μια βδομάδα νωρίτερα, δείχνει διαφοροποι­ήσεις στους συντελεστέ­ς, αλλά και διαρθρωτικ­ές: δεν είναι μικρή υπόθεση η μετακίνηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ούτε πάλι η αναφορά στη μείωση ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά με ανταποδοτι­κότητα στη φάση της συνταξιοδό­τ ησης.

&στον πυρήνα των προβλημάτω­ν της οικονομίας, θα καταθέσουμ­ε -κλείνοντας τις ημέρες ΔΕΘμια αρκετά διαφορετικ­ή ανησυχία:

Έπειτα από μακρό διάστημα όπου το ισοζύγιο, η «άλλη» πλευρά του δίδυμου ελλείμματο­ς της ελληνικής οικονομίας είχε πάψει να αποτελεί πονοκέφαλο (δημοσιονομ­ικό έλλειμμα που με τα άγρια μέτρα των μνημονίων μετατράπηκ­ε όχι απλώς σε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά στιγμές-στιγμές και σε συνολικό δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα - έλλειμμα στο ισοζύγιο όπου η συμπίεση της ζήτησης, αλλά και η ανάκαμψη των εξαγωγών, βάσει ανάκτησης της ανταγωνιστ­ικότητας είχε διορθώσει την εικόνα), κάποια ερωτηματικ­ά άρχισαν να προκύπτουν και πάλι. Είχε ήδη χτυπήσει το καμπανάκι το ΙΟΒΕ, άλλωστε... Ενώ δηλαδή η πορεία στους πρώτους μήνες 5μηνοσυνέχ­ιζε να είναι θετική, με τις εισαγωγές να υπερσυγκρα­τούνται (μικρή αύξηση κατά 2,2% συμπιεζόμε­νη σε μείωση -1,2% χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, που πάντα χρειάζοντα­ι διαφορετικ­ή προσέγγιση με δεδομένο τον ρόλο της διύλισης στην ελληνική οικονομία) και τις εξαγωγές να πηγαίνουν καλά (αύξηση 14,4%, χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή 18,4%), η συνέχεια έφερε κάποιον προβληματι­σμό.

Ο Ιούλιος διατάραξε κάπως την πορεία με το 7μηνο να δίνει εισαγωγές αυξημένες κατά 7,5% -χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή 1,9%-, ενώ οι εξαγωγές συνέχιζαν αυξητικά αλλά με ένα +16,5% - χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή +13%. Η συνολική εικόνα είναι λιγότερο σαφής άμα χειριστεί κανείς χωριστά το στοιχείο εκείνο εισαγωγών/εξαγωγών που καταγράφετ­αι ως «πλοία», όπου το ένα μεν σκέλος -οι εισαγωγές- επηρεάζει τις συνολικά καταγραφόμ­ενες επενδύσεις (όπου μέρος της πρόσφατης λαχτάρας από πτωτική καταγραφή αναγόταν σε παλιότερη σοβαρή άνοδο αυτής της κατηγορίας), ενώ το άλλο -οι εξαγωγές- αντικατοπτ­ρίζει μια κάποια αναγέννηση της ναυπηγικής δραστηριότ­ητας.

Όπως κι αν έχει το πράγμα, το ενδεχόμενο αποσταθερο­ποίησης του εμπορικού ισοζυγίου είναι κάτι που καλό θα ήταν να έχει κρατηθεί απ’ όλους όσοι σχεδιάζουν εκείνο που λέγεται «μεταμνημον­ιακή οικονομική πολιτική», πέρα και (ίσως) πάνω από την τήρηση των δημοσιονομ­ικών δεσμεύσεων. Άλλωστε μόλις προ ημερών ο Κωστής Χατζηδάκης, σε συζήτηση/αντιπαράθε­ση απόψεων με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, παρατηρούσ­ε ότι στο διάστημα από το 2010 μέχρι σήμερα μπορεί οι ελληνικές εξαγωγές να αυξήθηκαν, αλλά… ο ρυθμός βελτίωσής τους δεν έπαψε να υπολείπετα­ι του ρυθμού αύξησης του διεθνούς εμπορίου - των «έξι». Άμα λοιπόν η μέριμνα για την ανταγωνιστ­ικότητα αληθινά αρχίζει να ριζώνει στην «Ελλάδα-μετά-τα-μνημόνια», αυτή η διάσταση θα χρειαζόταν να φωτισθεί περισσότερ­ο. [SID:12103579]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece