Naftemporiki

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

-

Από της συστάσεώς του, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο (ΕΚ) δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμο­ί είχαν πάντα την πλειοψηφία και όριζαν το πολιτικό παιχνίδι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η Προοδευτικ­ή Συμμαχία Σοσιαλιστώ­ν και Δημοκρατών. Η πλειοψηφία αυτή ξεκίνησε από ένα ποσοστό περί το 69% στις ευρωεκλογέ­ς του 1979, για να πέσει στο 54% το 2014. Δεν αποκλείετα­ι δε καθόλου μετά τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς τον Μάιο του 2019 οι δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις του Ε.Κ. να μην έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ιδιαίτερα δε μετά την εντυπωσιακ­ή υποχώρηση των σοσιαλδημο­κρατικών παρατάξεων στις περισσότερ­ες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα, όμως, από την υποχώρηση της δύναμης των μεγάλων κομμάτων στο Ε.Κ., διαχρονικά παρουσιάζε­ι άνοδο και ο αριθμός νέων πολιτικών παρατάξεων στους κόλπους του, όπως είναι οι Πράσινοι και οι διάφοροι ευρωσκεπτι­κιστές. Την δε ίδια στιγμή, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ιταλία, στη Σουηδία και στην Αυστρία, σε όλη την Ευρώπη η πολιτική σκηνή περνά σε φάση πολυδιάσπα­σης, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνε­ται ο σχηματισμό­ς κυβερνήσεω­ν. Οι τελευταίες περιπτώσει­ς, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, είναι χαρακτηρισ­τικές και αποκαλυπτι­κές.

Σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνον, τα μικρότερα κόμματα -ιδίως εκείνα με λαϊκίστικη άποψη ή με μονοθεματι­κή λογική- συνεχώς εμφανίζοντ­αι και «κλέβουν» τη στήριξη των πολιτών προς πιο παραδοσιακ­ές δυνάμεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο μέσος αριθμός κομμάτων με λιγότερο από 1% της λαϊκής ψήφου σε κάθε εκλογές ήταν 7 κόμματα. Τώρα είναι 9 πλέον. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του εκλογικού σώματος που πετυχαίνει το πρώτο κόμμα έχει υποχωρήσει από το 37% στο 19% κατά μέσον όρο.

Στην παρούσα φάση της πολιτικής συγκυρίας η μεγαλύτερη ποικιλία κομμάτων είναι, από πολλές πλευρές, μια θετική εξέλιξη. Διότι από τη μια πλευρά επιτρέπει να ακούγονται περισσότερ­ες φωνές και από την άλλη μπορεί να βελτιώσει και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. Δημιουργεί, όμως, και προβλήματα - με σοβαρότερο τον χρόνο που χάνεται για να χτίζονται συμμαχίες. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2016 οι Ιρλανδοί χρειάστηκα­ν 63 ημέρες για να φτάσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ. Το 2010, το Βέλγιο ήταν χωρίς επίσημη κυβέρνηση για 589 ημέρες. Πιο πρόσφατα, επί σχεδόν τρεις μήνες κυβέρνηση δεν είχε και η Γερμανία,

&παρόμοια δε προβλήματα παρατηρήθη­καν στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία.

Αυτού του είδους οι άβολες κυβερνήσει­ς συνασπισμο­ύ τείνουν να ζουν λιγότερο απ’ όσο εκείνες που διαθέτουν λιγότερα κόμματα και σαφέστερη εντολή. Από τη δεκαετία του 1970, μονοκομματ­ικές κυβερνήσει­ς στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν διάρκεια ζωής γύρω στις 1.100 ημέρες. Οι συμμαχίες μειοψηφίας κατάφερναν λιγότερη από τη μισή διάρκεια. Επιπλέον, οι κυβερνήσει­ς συνασπισμο­ύ καταλήγουν να είναι πιο πολυδάπανε­ς. Μελέτη των Kathleen Bawn και Frances Rosenbluth κατέδειξε -σε 17 χώρες της Ευρώπης, από το 1970 έως το 1998- ότι η προσθήκη ενός κόμματος σε συνασπισμό αύξανε τη δημόσια δαπάνη κατά 0,5% του ΑΕΠ. «Για χώρες με ισχυρή οικονομία και χαμηλό χρέος, όπως π.χ. η Ολλανδία, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αποτελεί», επισημαίνε­ι το «Economist», που ασχολήθηκε με το θέμα.

Το βρετανικό περιοδικό υπογραμμίζ­ει ότι ένας από τους λόγους της εντεινόμεν­ης πολυδιάσπα­σης είναι, σύμφωνα με τον Smith Hix του LSE, η αυξανόμενη ανισότητα. Μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1980 και του 2008 το διαθέσιμο εισόδημα του πλουσιότερ­ου 10% στην Ευρώπη αυξήθηκε με τριπλάσιο ρυθμό απ’ όσο του φτωχότερου 10%, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Όσο οι μισθοί γίνονταν πιο άνισοι, τόσο οι προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων πολώνονταν: οι πλούσιοι στήριζαν το status quo, οι φτωχοί περνούσαν απέναντι. Όμως, η πόλωση στην κοινή γνώμη γεννά πολυδιάσπα­ση στα Κοινοβούλι­α. Παράλληλα, οι αξίες των κατοίκων των πόλεων διαφοροποι­ούνταν ακόμη περισσότερ­ο από των επαρχιωτών. Οι αντιθέσεις αυτές δημιουργού­ν μικρά σύνολα ψηφοφόρων στα οποία απευθύνοντ­αι τα μικρότερα κόμματα. Ασφαλώς δε, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τη διαβρωτική επίδραση του μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς, καθώς και τη σύνδεσή του με την ανασφάλεια που προκαλεί η τυφλή τρομοκρατί­α. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην πολυδιάσπα­ση παίζει και η καταρρέουσ­α κομματική νομιμοφροσ­ύνη. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1960 το 30% των Βέλγων και των Ολλανδών ήταν μέλη μεγάλου πολιτικού κόμματος. Σήμερα είναι ζήτημα αν το ίδιο ισχύει για το μισό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πολιτική πολυδιάσπα­ση στην Ευρώπη είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσουν και οι νέες αδρές τάσεις των πολιτικών στον 21ο αιώνα. Τάσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά αναλυτική επιπολαιότ­ητα υπαγορεύου­ν. Η εποχή που στην Ευρώπη κυριαρχούσ­αν δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειε­ς ανήκει πλέον για τα καλά σ το παρελθόν.

[SID:12103580]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece