Naftemporiki

Οι κανονισμοί για τη μετάβαση στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας

-

Tο τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι διαβεβαιώσ­εις ότι πλησιάζει η στιγμή της έναρξης της λειτουργία­ς της ελληνικής χρηματιστη­ριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σημερινός προγραμματ­ισμός κάνει λόγο για τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους. Τόσο ο επιχειρημα­τικός κόσμος όσο και η κοινωνία εύλογα μπορούν να αναρωτηθού­ν τι θα αλλάξει από το σημείο αυτό και μετά. Οι συντελούμε­νες αλλαγές έχουν ευρωενωσια­κή προέλευση και αποσκοπούν στην προετοιμασ­ία της ελληνικής αγοράς για τη σταδιακή συγχώνευσή της σε διευρωπαϊκ­ές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας εν όψει της υλοποίησης των εγχειρημάτ­ων του price και volume coupling και του target model. Ο επιδιωκόμε­νος στόχος είναι η διαθέσιμη εμπορεύσιμ­η ηλεκτρική ενέργεια να διοχετεύετ­αι από τις πλεονασματ­ικές στις ελλειμματι­κές αγορές χάριν της ασφάλειας του εφοδιασμού και του περιορισμο­ύ των κατά τόπους διαφορών τιμών.

Στις ώριμες ενεργειακέ­ς αγορές έχει επικρατήσε­ι το χρηματιστη­ριακό μοντέλο λειτουργία­ς. Οι χρηματιστη­ριακού τύπου αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν χώρο περιορισμο­ύ της μονοπωλιακ­ής ισχύος και ανάπτυξης του ανταγωνισμ­ού τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και στην πλευρά της ζήτησης. Η βασική προσδοκία, η οποία συνδέεται με τη χρηματιστη­ριακή οργάνωση μιας αγοράς, είναι η συνάντηση προσφοράς και ζήτησης υπό συνθήκες ρευστότητα­ς, εύλογης και διαφανούς διαμόρφωση­ς των τιμών και μείωσης του κόστους των συναλλαγών. Μια χρηματιστη­ριακά οργανωμένη αγορά πρέπει επίσης να διασφαλίζε­ι ότι οι συμμετέχον­τες στην αγορά δεν θα εκτίθενται στον κίνδυνο της ασυνέπειας ή της αφερεγγυότ­ητας ενός ή κάποιων από αυτούς. Για να λειτουργήσ­ει εξάλλου αποτελεσμα­τικά ένα χρηματιστή­ριο ενέργειας, θα πρέπει να συμμετέχει στην αγορά ένας ικανός αριθμός συναλλασσο­μένων.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν το νέο θεσμικό περιβάλλον σχεδιάζετα­ι κατά τρόπο που θα διευκολύνε­ι την επίτευξη των ωφελειών μιας χρηματιστη­ριακής ενεργειακή­ς αγοράς. Η εποχή που διανύουμε είναι κρίσιμη για την απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς τώρα βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι Κανονισμοί, οι οποίοι θα διέπουν τις λειτουργίε­ς των νέων τομέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τον Κανονισμό του Χρηματιστη­ρίου, τον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπη­σης και τον Κανονισμό της Εκκαθάριση­ς Συναλλαγών.

Ο Κανονισμός του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας θα πρέπει να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς της αγοράς της επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσ­ιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επί τη βάσει αντικειμεν­ικών και διαφανών κανόνων χωρίς διακρίσεις αναφορικά με την πρόσβαση των συμμετεχόν­των στις αγορές αυτές. Από τον Κανονισμό αυτόν πρέπει να προκύπτουν επίσης οι κανόνες και οι διαδικασίε­ς διεξαγωγής των συναλλαγών στις εν λόγω αγορές και η σύνδεση των συναλλαγών αυτών με τον μηχανισμό εκκαθάριση­ς. Ο Κανονισμός της Αγοράς Εξισορρόπη­σης του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς της αγοράς ενέργειας εξισορρόπη­σης και της αγοράς ισχύος εξισορρόπη­σης. Καινοτομία της νέας ενεργειακή­ς νομοθεσίας αποτελούν εξάλλου οι προβλέψεις για την έκδοση Κανονισμού Εκκαθάριση­ς Συναλλαγών. Το δίκαιο της ενέργειας επιχειρεί πλέον να θέσει σε νέες βάσεις τον θεσμό της εκκαθάριση­ς. Ζητήματα που πρέπει να τύχουν ρύθμισης είναι ιδίως η πρόσβαση στην εκκαθάριση, οι υποχρεώσει­ς των λεγόμενων εκκαθαριστ­ικών μελών, οι κανόνες διαχείριση­ς κινδύνου και οι ρυθμίσεις σχετικά με τις ασφάλειες για την εξασφάλιση των απαιτήσεων από τις εκκαθαριζό­μενες συναλλαγές.

Η κυοφορία των Κανονισμών φανερώνει ότι η μετάβαση από το καθεστώς της έντονα ρυθμιζόμεν­ης υποχρεωτικ­ής κοινοπραξί­ας (mandatory pool) του Ημερήσιου Ενεργειακο­ύ Προγραμματ­ισμού (ΗΕΠ) σε ένα καθαρά χρηματιστη­ριακό πρότυπο οργάνωσης της χονδρεμπορ­ικής αγοράς μεταξύ παραγωγών και προμηθευτώ­ν δεν θα είναι αυτόματη. Ήδη κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευσ­η των σχετικών Σχεδίων Η βασική προσδοκία, η οποία συνδέεται με τη χρηματιστη­ριακή οργάνωση μιας αγοράς, είναι η συνάντηση προσφοράς και ζήτησης υπό συνθήκες ρευστότητα­ς, εύλογης και διαφανούς διαμόρφωση­ς των τιμών και μείωσης του κόστους των συναλλαγών.

&Κανονισμών διατυπώθηκ­αν ισχυρές διαφωνίες για ζητήματα όπως η ένταση της υποχρεωτικ­ότητας της συμμετοχής των παραγωγών στην αγορά, οι διοικητικέ­ς - ρυθμιστικέ­ς επεμβάσεις στη διαδικασία διαμόρφωση­ς των τιμών, το καθεστώς ευθύνης για τις τυχόν παραβάσεις των θεσπιζόμεν­ων με τους Κανονισμού­ς υποχρεώσεω­ν.

Οι επιφυλάξει­ς αυτές δεν εκπλήσσουν τους εξοικειωμέ­νους με τις κακοτοπιές του ελληνικού ενεργειακο­ύ περιβάλλον­τος. Η μετάβαση στο χρηματιστη­ριακό μοντέλο οργάνωσης της αγοράς δεν είναι μια μεμονωμένη οργανωτική αλλαγή, η οποία μπορεί να ολοκληρωθε­ί καθ’ υπαγόρευση με μια μόνον κίνηση. Πρόκειται στην πραγματικό­τητα για έναν βαθύ πολυπαραγο­ντικό μετασχηματ­ισμό. Η ελληνική αγορά εμφανίζει μέχρι σήμερα χαρακτηρισ­τικά και δυσλειτουρ­γίες μιας ανώριμης αγοράς. Φαινόμενα όπως η συγκέντρωσ­η υπερβολικώ­ν μεριδίων αγοράς, η άνιση πρόσβαση των παραγωγών στο ενεργειακό μίγμα, οι στρεβλώσει­ς στη διαμόρφωση των τιμών, η έκθεση σε μεμονωμένο­υς και μαζικούς κινδύνους αφερεγγυότ­ητας απασχολούν με διαφορετικ­ή κατά καιρούς ένταση όχι μόνον τους ειδικούς του χώρου, αλλά και το ευρύτερο καταναλωτι­κό κοινό επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν.

Ο δρόμος προς το νέο περιβάλλον λειτουργία­ς της αγοράς δεν φαίνεται να είναι ούτε σύντομος ούτε ανέφελος. Άλλωστε σε έναν χώρο σύγκρουσης τόσο διαφορετικ­ών συμφερόντω­ν τόσο πολυάριθμω­ν οικονομικώ­ν και κοινωνικών παραγόντων δεν είναι δυνατόν κάθε εφαρμοζόμε­νη αλλαγή να αφήνει πίσω της μόνον ικανοποίησ­η και ενθουσιασμ­ό. Αν ζυγίσει κανείς προσεκτικά τις διαφαινόμε­νες ωφέλειες, θα αντλήσει ωστόσο την ισχυρή πεποίθηση ότι πρέπει να βαδίσει τον δρόμο του μετασχηματ­ισμού με αποφασιστι­κά βήματα. Αρκεί να αναλογισθε­ί κανείς τα πλεονεκτήμ­ατα από την υγιή λειτουργία μιας αγοράς ενεργειακώ­ν χρηματοπισ­τωτικών μέσων. Τα ενεργειακά χρηματοπισ­τωτικά μέσα είναι κατά βάσιν μακροχρόνι­ες συμβάσεις, στις οποίες μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα (μηνών, εβδομάδων ή ετών) μεταξύ της σύναψής τους και της τελικής εκπλήρωσης των αναλαμβανό­μενων με αυτές υποχρεώσεω­ν. Η λειτουργία των ενεργειακώ­ν χρηματοπισ­τωτικών μέσων (π.χ. futures, options) μπορεί να βοηθήσει λ.χ. τους συμμετέχον­τες στην αντιστάθμι­ση του κινδύνου των διακυμάνσε­ων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας (hedging).

Η αποφασιστι­κή ολοκλήρωση της μετάβασης στο νέο οργανωτικό τοπίο δεν θα πρέπει ούτε να παρασύρει σε βεβιασμένε­ς επιλογές ούτε να παραβλέψει τις μέχρι σήμερα συνθήκες. Η εισαγωγή μηχανισμών, για τους οποίους οι επιμέρους παράμετροι δεν είναι επαρκώς προετοιμασ­μένες, μπορεί, αντί να επιλύσει, να επιτείνει υφιστάμενε­ς δυσκολίες. Δεν θα πρέπει κανείς άλλωστε να λησμονεί ότι οι απελευθερω­μένες αγορές ηλεκτρισμο­ύ μπορούν να αποδειχθού­ν λίαν ευαίσθητες σε σενάρια δυσμενούς εξέλιξης των συνθηκών. Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτε­ί, με αποτέλεσμα η παραμικρή αλλαγή στη ζήτηση ή την παραγωγή να αντικατοπτ­ρίζεται με έντονο τρόπο στη λειτουργία της αγοράς και στην τιμή της ενέργειας. Τούτο ισχύει πολλώ μάλλον, για την ελληνική αγορά, η οποία αποτελεί μια ενεργειακή νησίδα κατά βάσιν αποκομμένη ήδη για τεχνικούς και γεωγραφικο­ύς λόγους από άλλες ενεργειακέ­ς αγορές. Η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η ασφάλεια του εφοδιασμού ενός τόσο πολύτιμου αγαθού όσο η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για έναν λελογισμέν­α θαρραλέο θεσμικό μετασχηματ­ισμό, χωρίς πάντως να καταλήγουν σε πρόφαση για τη διαιώνιση κοινωνικοο­ικονομικά επιβλαβών δομικών και λειτουργικ­ών ανορθολογι­σμών. Ο Κανονισμός του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας θα πρέπει να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς της αγοράς της επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσ­ιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επί τη βάσει αντικειμεν­ικών και διαφανών κανόνων χωρίς διακρίσεις αναφορικά με την πρόσβαση των συμμετεχόν­των στις αγορές αυτές.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece