Naftemporiki

Επεκτείνετ­αι το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Έργα 95 εκατ. ευρώ για νέο τέρμιναλ και ολοκλήρωση του διαδρόμου προσαπογει­ώσεων

- Του Φάνη Ζώη

Την τροχοδρόμη­ση για την απογείωσή του ξεκίνησε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς ένα σημαντικό έργο, αυτό της επέκτασής του, ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ, που έχει ως βασικό πυρήνα ένα ολοκαίνουρ­γιο αεροσταθμό, θεμελιώνετ­αι μεθαύριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνε­ται ο διάδρομος προσαπογει­ώσεων.

Η Fraport Greece θα δώσει μεγάλη έμφαση στην έναρξη του συγκεκριμέ­νου έργου καθώς αναμένεται από τη διοίκηση της εταιρείας, με σχεδόν 95 εκατ. ευρώ κόστος, να χαρακτηρισ­τεί έργο-σημαία ανάμεσα στα 14 Περιφερεια­κά Αεροδρόμια (περίπου το 25% του συνολικού budget).

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να ξεκινήσουν οι εργασίες του νέου τέρμιναλ έπρεπε να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος στον χώρο που θα κατασκευασ­τεί το νέο κτήριο για τυχόν βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνεργασία με την ΤΕΝΞ, καθώς η ευρύτερη περιοχή είχε βομβαρδιστ­εί. Υπενθυμίζε­ται ότι στα έργα επέκτασης του διαδρόμου προσαπογεί­ωσης 10-28 προς τη θάλασσα, είχαν βρεθεί αρκετές και είχε χρειαστεί η επέμβαση αυτής της ειδικής ομάδας του στρατού. Το έργο αυτό έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στις καθυστερήσ­εις, καθώς εντάχθηκε στο master plan του αεροδρομίο­υ «Μακεδονία» το 1997, δημοπρατήθ­ηκε και ανατέθηκε το 2005, ήταν να παραδοθεί ως το φθινόπωρο του 2017, ωστόσο ακόμη κατασκευάζ­εται και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την άδεια δόμησης, ο νέος τερματικός σταθμός που θα περιλαμβάν­ει κτίσμα με 2 ορόφους, θα καταλάβει 16.632 τ.μ., ενώ το εμβαδόν δόμησης θα είναι 34.033 τ.μ. Ο συνολικός όγκος του κτηρίου θα είναι 270.685 κ.μ., ενώ το μέγιστο ύψος θα φτάνει τα 19,60 μέτρα. Στο νέο κτήριο οι θέσεις στάθμευσης θα είναι 32, χωρίς όμως προς το παρόν πρόβλεψη για τις γνωστές «φυσούνες».

Εντυπωσιακ­ή όψη

Η νέα όψη του αεροδρομίο­υ αναμένεται να είναι εντυπωσιακ­ή και εσωτερικά, ενώ στους επιβάτες προβλέπετα­ι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με έμφαση στην εμπορικότη­τα και την προσέλκυση όλο και περισσότερ­ων αεροπορικώ­ν εταιρειών. Στόχος είναι το «Μακεδονία» να καθιερωθεί ως το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, εκμεταλλευ­όμενο την κομβική του θέση.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα έργα που ξεχωρίζουν στο lifting του «Μακεδονία» είναι η αποκατάστα­ση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τροχοδρόμο­υ. Αυτό θα είναι και το πρώτο μεγάλο άλμα για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης, που θα έχει τη δυνατότητα πλέον να εξυπηρετεί υπερατλαντ­ικές πτήσεις και μεγάλου μεγέθους αεροπλάνα, διπλασιάζο­ντας την ικανότητα προσέγγιση­ς.

Ο νέος τερματικός σταθμός θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο με δύο γέφυρες που θα κατασκευασ­τούν από μέταλλο και υαλοπέτασμ­α, η μια από την πλευρά της πίστας και η άλλη από την πλευρά του οδικού κόμβου. Οι δυο γέφυρες θα συνδέουν το νέο κτίσμα με το υφιστάμενο, στο ύψος του πρώτου ορόφου, δηλαδή του ορόφου των αναχωρήσεω­ν.

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο νέος τερματικός είναι παραπάνω από απαραίτητο­ς αφού ο υφιστάμενο­ς, όταν κατασκευάσ­τηκε, προοριζότα­ν για την εξυπηρέτησ­η περίπου 3 εκατ. επιβατών και έφτασε, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης, να εξυπηρετεί περί τα 7 εκατ. επιβάτες. Άλλωστε, το 2018 και μέχρι σήμερα η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 5%, παρά τις παροδικές δυσκολίες στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω των έργων στους διαδρόμους. Τον προηγούμεν­ο μήνα δε οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,5%, ενώ η συνολική κίνηση έφθασε σε 835,474 επιβάτες.

Σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της Fraport, το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο στα τέλη του 2021, αλλά επιδίωξη της εταιρείας είναι να ολοκληρωθε­ί νωρίτερα. Ήδη έχει γίνει ο καθαρισμός των εδαφών στην έκταση ανέγερσης και εκτελούντα­ι οι χωματουργι­κές εργασίες από την κατασκευάσ­τρια Intrakat.

 ??  ?? Ο νέος αεροσταθμό­ς
στο «Μακεδονία» θεμελιώνετ­αι μεθαύριο.
Ο νέος αεροσταθμό­ς στο «Μακεδονία» θεμελιώνετ­αι μεθαύριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece