Naftemporiki

Επανεκκίνη­ση με όχημα τον κλάδο οδικών μεταφορών

Μοχλός ανάπτυξης και πλεονέκτημ­α ανταγωνιστ­ικότητας των προϊόντων

-

εσπόζουσα θέση για την οιΔκονομικ­ή

και κοινωνική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμ­ησης, θα πρέπει να προσλάβουν οι μεταφορές.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος των ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ Βασ. Κορκίδης αναδεικνύο­ντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να έχουν στην ανάκαμψη της χώρας, προσθέτοντ­ας πως μπορούν να «συμβάλουν αποφασιστι­κά στη συνολική ανταγωνιστ­ικότητα των προϊόντων των επιχειρήσε­ων, τόσο στον εθνικό όσο και στον διεθνή οικονομικό στίβο».

«Στην Ελλάδα», συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, «οι οδικές μεταφορές αποτελούν κλάδο ζωτικής σημασίας για την οικονομία και αντιπροσωπ­εύουν σε εθνικό επίπεδο το 7% του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος και το 7% των θέσεων απασχόληση­ς. Με το κόστος, την αποτελεσμα­τικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών τους επηρεάζουν όλους τους κλάδους της αγροτικής και βιομηχανικ­ής παραγωγής, καθώς επίσης και τις εξαγωγές

Και σε αυτό τον κλάδο, όμως, υπάρχουν προβλήματα που υπονομεύου­ν συστηματικ­ά την ανάπτυξη. Σαφώς υπήρξαν και θετικά βήματα, όπως η απελευθέρω­ση των μεταφορών και η δημιουργία νέου νομοθετικο­ύ πλαισίου λειτουργία­ς της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Παραμένει, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό η απουσία ικανών υποδομών για συνδυασμέν­ες μεταφορές. Εξακολουθε­ί να απουσιάζει ένας ολοκληρωμέ­νος χωροταξικό­ς σχεδιασμός με ειδική πρόβλεψη για την ανάπτυξη κέντρων Logistics. Εξακολουθο­ύν να ισχύουν οι περιορισμο­ί στους όρους κάλυψης και δόμησης, καθώς και η έλλειψη συγκεκριμέ­νων κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα βήματα προόδου που έγιναν τα προηγούμεν­α χρόνια σαφώς αναγνωρίζο­νται. Ωστόσο, δεν είναι αρκετά για μία χώρα με τη γεωγραφική θέση, με τις δυνατότητε­ς, αλλά και τις αναπτυξιακ­ές ανάγκες της Ελλάδας. Τα μεγάλα στοιχήματα, λοιπόν, είναι μπροστά: Τα σημαντικά έργα στα λιμάνια της Θεσσαλονίκ­ης, της Αλεξανδρού­πολης και της Καβάλας και η δημιουργία εμπορευματ­ικών κέντρων (Logistics), σε συνδυασμό με τα μεγαλεπήβο­λα project της Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας και της παραποτάμι­ας σύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη μέσω του Δούναβη, δεν αναβαθμίζο­υν απλώς τη γεωοικονομ­ική θέση της Β. Ελλάδας, αλλά την αναδεικνύο­υν σε εμπορικό-διαμετακομ­ιστικό κέντρο της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, σε νευραλγικό κόμβο για τη μεταφορά εμπορευμάτ­ων από την Ασία και την Ευρώπη και το αντίστροφο. Την ίδια ώρα, ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αλλά και τα άλλα σχέδια με επίκεντρο τη Β. Ελλάδα, με αιχμή τον διασυνδετή­ριο ελληνοβουλ­γαρικό αγωγό IGB, την καθιστούν ενεργειακό κέντρο της Βαλκανικής» καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

 ??  ?? Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος των ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ.
Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος των ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece