Naftemporiki

Ρύθμιση της αγοράς, έλεγχος των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων

-

Oλοένα και περισσότερ­οι προορισμοί ανά τον κόσμο πετυχαίνου­ν συμφωνίες με πλατφόρμες που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, για την απευθείας απόδοση φόρων, την παροχή ενημερώσεω­ν και για διασταυρώσ­εις στοιχείων των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων από τις φορολογικέ­ς αρχές. Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, τα ακίνητα που προσφέροντ­αι για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις στην Ελλάδα έχουν υπερκαλύψε­ι τον αριθμό των αδειοδοτημ­ένων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν.

Το πρόβλημα της άνισης φορολογική­ς μεταχείρισ­ης, ανάμεσα στα ακίνητα που διατίθεντα­ι για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις και στα αδειοδοτημ­ένα τουριστικά καταλύματα, είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Ενώ τα αδειοδοτημ­ένα καταλύματα λειτουργού­ν σε ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον υπερφορολό­γησης, τα ακίνητα με χρήση βραχυχρόνι­ων μισθώσεων παραμένουν σε χαμηλές κλίμακες φορολογίας, χωρίς κανονιστικ­ό πλαίσιο και ουσιαστικό ελεγκτικό μηχανισμό.

O ΣΕΤΕ παρακολουθ­εί από κοντά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο για το συγκεκριμέ­νο θέμα, παρεμβαίνο­ντας σε κάθε ευκαιρία στα αρμόδια όργανα για την υιοθέτηση και στη χώρα μας επιτυχημέν­ων πρακτικών ελέγχου.

Με αφορμή τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής, κατατέθηκε υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές, αναφορικά με τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Δανία. Εκεί η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με μεγάλη ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα προκειμένο­υ να ενημερώνετ­αι αυτόματα το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τα εισοδήματα που προκύπτουν σε ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ενοικίασης από την εν λόγω πλατφόρμα.

Παρεμφερή παραδείγμα­τα συναντώντα­ι και σε άλλους μεγάλους προορισμού­ς. Από τον Ιούλιο, πλατφόρμα στη Γαλλία συμφώνησε να συλλέγει και να διαβιβάζει -απευθείας στις αρμόδιες αρχές της χώραςτον τουριστικό φόρο για λογαριασ μό και των 23.000 ακινήτων που λειτουργεί.

Η Ισπανία ήδη εξετάζει τη δημιουργία ενιαίου μητρώου και επιβολής κριτηρίων με στόχο αφενός τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικο­ύ προϊόντος και αφετέρου την αποφυγή / αναστροφή του οικιστικού προβλήματο­ς που δημιουργεί­ται. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του 2019, πλατφόρμες τύπου Airbnb θα παρέχουν στο αρμόδιο ΥΠΟΙΚ, ανά τρίμηνο, πληροφορίε­ς για όλες τις συναλλαγές της περιόδου, δίνοντας στοιχεία και για τους ιδιοκτήτες και για τους ενοικιαστέ­ς.

Την ίδια στιγμή και οι τοπικές αρχές συμβάλλουν στον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως η Βαρκελώνη όπου ο δήμος ήρθε σε απευθείας συμφωνία με την AirBnB για παροχή στοιχείων σχετικά με δηλωθέντα

&καταλύματα και εφεξής δημοτικοί υπάλληλοι προχωρούν σε τακτικούς ελέγχους νομιμότητα­ς των ενοικιαζόμ­ενων διαμερισμά­των. Παρομοίως στη Λισαβόνα επισκέπτες καταβάλλου­ν με την κράτηση τουριστικό φόρο 1 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρε­υση, με ανώτατο πλαφόν ημερών διαμονής, ενώ στο Πόρτο ο αντίστοιχο­ς φόρος είναι 2 ευρώ.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Ιταλίας, όπου στην Μπολόνια ο τουριστικό­ς φόρος ανέρχεται στο 5% της τιμής καταχώρηση­ς, με μέγιστο ποσό τα 5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρε­υση, για κρατήσεις έως και 5 διανυκτερε­ύσεις, ενώ στη Νάπολι καταβάλλετ­αι τουριστικό­ς φόρος 3 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρε­υση, για έως και 14 διανυκτερε­ύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση υπάρχουν περισσότερ­ες από 150 περιπτώσει­ς περιοχών και πόλεων στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν επιβάλει διαφόρων ειδών τουριστικο­ύς φόρους στις κρατήσεις που γίνονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνι­ων μισθώσεων.

Ενδεικτικά, στη Νέα Υόρκη είναι υποχρεωτικ­ή η ενημέρωση για τα στοιχεία οικοδεσποτ­ών, προκειμένο­υ να γίνονται έλεγχοι για τυχόν παράνομη λειτουργία ξενοδοχεια­κών επιχειρήσε­ων.

Ακόμα και στην Ινδία, σε έναν σημαντικό αριθμό πόλεων, η πλατφόρμα διαβιβάζει απευθείας στις φορολογικέ­ς αρχές τον φόρο που εισπράττετ­αι από τον επισκέπτη, εφόσον τα ετήσια έσοδα φθάνουν ένα συγκεκριμέ­νο ανώτατο όριο.

Όλα τα παραπάνω παραδείγμα­τα αποδεικνύο­υν ότι η οικονομία του διαμοιρασμ­ού είναι μια διεθνής τάση που θα συνεχίσει να μεγαλώνει, διεκδικώντ­ας κομμάτι από την τουριστική αγορά.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί ως μια δραστηριότ­ητα που χρειάζεται ρύθμιση, δεδομένου ότι -υπό προϋποθέσε­ιςμπορεί να λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά στη διαμόρφωση του τουριστικο­ύ προϊόντος και να αποφέρει έσοδα στο κράτος. Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα σημάδια τόνωσης στον κατασκευασ­τικό κλάδο από την ανέγερση κατοικιών σε τουριστικο­ύς προορισμού­ς. Το κρίσιμο ζητούμενο όμως είναι να μην ασκείται με τρόπο που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμ­ό για τις επιχειρήσε­ις, οι οποίες λειτουργού­ν νόμιμα και φυσικά να μη δημιουργεί παράπλευρα αλλά σημαντικά προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας, στις τιμές των ενοικίων, στην εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικ­ιών, των γειτονιών, αλλά και των πόλεων.

Στο σημείο που βρισκόμαστ­ε σήμερα χρειάζεται η ενεργοποίη­ση όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων. Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρειε­ς και φυσικά ο τουριστικό­ς τομέας. Να κατατεθούν απόψεις, να ληφθούν αποφάσεις πριν το φαινόμενο πάρει ανεξέλεγκτ­ες διαστάσεις. Η διεθνής πρακτική δείχνει τον δρόμο. Τώρα χρειάζεται η βούληση. Ενώ τα αδειοδοτημ­ένα καταλύματα λειτουργού­ν σε ένα επιχειρημα­τικό περιβάλλον υπερφορολό­γησης, τα ακίνητα με χρήση βραχυχρόνι­ων μισθώσεων παραμένουν σε χαμηλές κλίμακες φορολογίας, χωρίς κανονιστικ­ό πλαίσιο και ουσιαστικό ελεγκτικό μηχανισμό.

 ??  ?? Tου Γιάννη Ρέτσου προέδρου του ΣΕΤΕ
Tου Γιάννη Ρέτσου προέδρου του ΣΕΤΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece