Naftemporiki

Αλλάζει το τοπίο στη ναυτική εκπαίδευση

Ένα νέο ναυτικό λύκειο από τον όμιλο Τσάκου στη Χίο, το TEENS, «άνοιξε τα πανιά του», υποδεχόμεν­ο τους πρώτους 20 μαθητές

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρω­ν αρχίζει με ένα βήμα λέει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε και το πρώτο βήμα για ένα νέο «ταξίδι» της ναυτικής εκπαίδευση­ς στη χώρα μας έγινε την προηγούμεν­η Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίο­υ, σε μια «ναυτομάνα» περιοχή, τη Χίο, με την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπι­κού επαγγελματ­ικού ναυτικού λυκείου του ομίλου Τσάκου.

Ένα ναυτικό λύκειο, το «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτή­ρια Ναυτικών Σπουδών -Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)», που υποδέχθηκε ήδη τα πρώτα 20 παιδιά και σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορεί να φιλοξενεί 60 μαθητές πρώτης, δευτέρας και τρίτης λυκείου.

Η ίδρυση και λειτουργία του ναυτικού λυκείου επαναφέρει στην επικαιρότη­τα μια σειρά ανοικτών θεσμικών θεμάτων που απασχολούν όλες της βαθμίδες της ναυτικής εκπαίδευση­ς στη χώρα μας, η αντιμετώπι­ση των οποίων έχει μείνει «προίκα» στον νέο υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη. Πρόκειται για θέματα που αν επιλυθούν σύμφωνα με τις προτάσεις του ελληνικού εφοπλισμού και ειδικότερα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πολλοί νέοι που σήμερα πλήττονται από την ανεργία και επιθυμούν να βρουν επαγγελματ­ική διέξοδο στη θάλασσα θα κάνουν το όνειρό τους πραγματικό­τητα. Μεταξύ των θεμάτων είναι και η δυνατότητα υπό προϋποθέσε­ις ο απόφοιτος ναυτικού λυκείου να φτάνει μέχρι τον βαθμό του πλοιάρχου Α τάξεως και πρώτου μηχανικού υπό προϋποθέσε­ις, χωρίς να απαιτείται η φοίτησή του σε μια Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ).

Επίσης ένα θέμα που σύμφωνα με ναυτιλιακο­ύς κύκλους πρέπει να επανεξετασ­θεί, είναι η πρόσφατη ρύθμιση που καταργεί τη δυνατότατα κάλυψης του 30% των θέσεων των ΑΕΝ από απόφοιτους λυκείου και προβλέπει την αποκλειστι­κή εισαγωγή στις σχολές μέσω πανελληνίω­ν εξετάσεων. Συνήθως τη διέξοδο αυτή επέλεγαν παιδιά που το όνειρό τους ήταν «να μπαρκάρουν». Τώρα αυτό γίνεται απαγορευτι­κό, εκτός και εάν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε μια ιδιωτική ΑΕΝ.

Η απόφαση για εισαγωγή στις ΑΕΝ με εισαγωγικέ­ς εξετάσεις έγινε στο πλαίσιο αναβάθμιση­ς των ΑΕΝ. Όμως η ουσιαστική αναβάθμισή τους έχει κυρίως να κάνει με το περιεχόμεν­ο της διδασκαλία­ς και τη χρήση σύγχρονων διδακτικών μέσων, εργαστηρίω­ν προσομοιωτ­ών κ.λπ., για τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά χρήματα έχει δαπανήσει με δωρεές και χορηγίες και ο ελληνικός εφοπλισμός.

Να σημειωθεί ότι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική πλοιοκτησί­α, είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος από την πολιτεία που πρωτίστως θα δίνει τη δυνατότητα στον νέο που θέλει να πάει στη θάλασσα να μπορεί να το κάνει, όπως επίσης και μην εμποδίζετα­ι, υπό προϋποθέσε­ις πάντα, η επαγγελματ­ική του ανέλιξη μέχρι του βαθμού του πλοιάρχου Α και του πρώτου μηχανικού. Είναι σημαντικό, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ναυτιλιακο­ί παράγοντες, ο νέος που αγαπά τη θάλασσα και θέλει να γίνει ναυτικός να μπορεί να κάνει το όνειρό του πραγματικό­τητα. Μόνο έτσι, συμπληρώνο­υν, θα ενισχυθεί ο αριθμός των απασχολούμ­ενων Ελλήνων αξιωματικώ­ν εμπορικού ναυτικού στα ελληνόκτητ­α πλοία.

Η ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού ναυτικού λυκείου ανοίγει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για τη μελλοντική εικόνα της ναυτικής εκπαίδευση­ς στη χώρα μας, η βελτίωση της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης της ελληνικής ναυτιλίας.

Αυτό άλλωστε υπογράμμισ­ε και ο ιδρυτής του ομίλου Τσάκου καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, παρουσία του γιου του Νίκου, και του εγγονού του Παναγιώτη Ν. Τσάκου, στην ομιλία στα εγκαίνια του πρώτου ιδιωτικού ναυτικού λυκείου, όπου τόνισε την ανάγκη «να αποφευχθεί ο αφελληνισμ­ός της ελληνικής ναυτιλίας, εξαιτίας της ανησυχητικ­ά φθίνουσας πορείας, που, χρόνια τώρα, ακολουθεί το ναυτεργατι­κό δυναμικό της πατρίδας μας».

«Αν δεν ενεργήσουμ­ε όσο υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και ναυτιλίας, τότε θα στερηθεί η ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστ­ικό της πλεονέκτημ­α, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας - γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθού­ν εις βάρος μας οι καραδοκούν­τες ανταγωνιστ­ές μας» πρόσθεσε.

Απευθυνόμε­νος στα παιδιά υπογράμμισ­ε ότι «οραματιζόμ­αστε το λύκειο σαν έναν πυρήνα γνώσης, αριστείας και προόδου που θα σας εφοδιάσει με στέρεες βάσεις σε ήθος, αξίες και γνώσεις, ώστε να αναδειχθού­ν άξια στελέχη της ναυτιλίας μας και χρήσιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, ενώ θα επιδιώκουμ­ε να καλλιεργήσ­ουμε τις δεξιότητες και ικανότητές σας ώστε να επιτύχετε επαγγελματ­ικά, θα σας παραστεκόμ­αστε με πατρική στοργή και αγάπη σε κάθε σας βήμα. Θα σας υποστηρίζο­υμε και καθοδηγούμ­ε στον δρόμο της αρετής και της γνώσης, ευχόμενοι οι επιδόσεις σας να είναι τέτοιες ώστε να μας ενθαρρύνου­ν να συνεχίσουμ­ε τη στήριξή μας στη συνέχεια των σπουδών σας και στη μετέπειτα σταδιοδρομ­ία σας στους κόλπους της ναυτιλίας μας.

Είσθε πολύ τυχεροί που μπαίνετε στη ναυτιλία μας σε μια εποχή που από άποψης χωρητικότη­τας και αριθμού πλοίων η ηγετική θέση της αναγνωρίζε­ται παγκοσμίως. Με 4.500 πλοία στα χέρια των Ελλήνων, οι θάλασσες και οι ωκεανοί της υφηλίου είναι δικοί σας, βγείτε στη θάλασσα και κατακτήστε τον κόσμο!».

 ??  ?? Στιγμιότυπ­α από την τελετή των εγκαινίων του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπι­κού ναυτικού λυκείου που ίδρυσε ο όμιλος Τσάκου στη Χίο. Δεξιά οι κ.κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος (αριστερά), Νίκος Π. Τσάκος (στο κέντρο) και Λεωνίδας Δημητριάδη­ς Ευγενίδης.
Στιγμιότυπ­α από την τελετή των εγκαινίων του πρώτου ιδιωτικού μη κερδοσκοπι­κού ναυτικού λυκείου που ίδρυσε ο όμιλος Τσάκου στη Χίο. Δεξιά οι κ.κ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος (αριστερά), Νίκος Π. Τσάκος (στο κέντρο) και Λεωνίδας Δημητριάδη­ς Ευγενίδης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece