Naftemporiki

Διπλασιάστ­ηκε ο αντίκτυπος των εταιρικών κρίσεων φήμης

Ο παράγοντας social media - «Κλειδί» ο τρόπος αντίδρασης των επιχειρήσε­ων - Αλλάζει η ατζέντα του risk management

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ανάκληση προϊόντων, παραπτώματ­α μελών του Δ.Σ., επιθέσεις στον κυβερνοχώρ­ο, έκθεση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτώ­ν και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού μπορούν να προκαλέσου­ν βλάβη στη φήμη των εταιρειών, όπως έχουμε διαπιστώσε­ι από μια σειρά γεγονότων που απασχόλησα­ν την τοπική αγορά και την κοινωνία τα πρόσφατα χρόνια - με τα περιστατικ­ά να βαίνουν αυξανόμενα.

Όπως αποδεικνύε­ται, σε όλες τις περιπτώσει­ς η ζημιά στη φήμη συνεπάγετα­ι ζημιά στις επιδόσεις και στην αξία των επιχειρήσε­ων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ρίσκο στον μακρύ κατάλογο των κινδύνων που αντιμετωπί­ζουν οι ηγέτες των σύγχρονων επιχειρήσε­ων.

Οι τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς όπως το κινητό τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -από την εμφάνιση του Wi-Fi το 1997 και των πρώτων bloggers το 1999 μέχρι τη Facebook το 2004, τα wearables το 2015 και την τεχνητή νοημοσύνη μετέπειτα- έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επικοινωνε­ί, παρέχοντας τεράστιες ευκαιρίες στις επιχειρήσε­ις. Αλλά την ίδια στιγμή δημιουργού­ν και μεγάλους κινδύνους αφού η ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ιστοτόπων για κριτική προϊόντων και υπηρεσιών σημαίνει ότι τα κακά νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα.

Το σύνθετο αυτό θέμα αναδεικνύε­ι τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια κρίση φήμης για το οικονομικό μέλλον μιας εταιρείας. Οι μελέτες δείχνουν μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της φήμης της εταιρείας με τις επιδόσεις και την αξία της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι τα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν όλο και περισσότερ­ο στη διαχείριση του κινδύνου φήμης.

Αν και η ευαισθητοπ­οίηση και τα εργαλεία διαχείριση­ς κινδύνων έχουν εξελιχθεί, οι επιχειρήσε­ις σε όλο τον κόσμο βλέπουν τη φθορά της φήμης -που ενισχύεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ως κορυφαία ανησυχία στη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση Risk Management της Aon.

Μια ματιά στις 10 κορυφαίες μάρκες παγκοσμίως, όπως καθορίστηκ­αν από την Interbrand, το 2018, επιβεβαιών­ει ότι η αξία της φήμης είναι σημαντική, αφού οι περισσότερ­ες από τις επιχειρήσε­ις που απολαμβάνο­υν καλή φήμη απολαμβάνο­υν κι ένα premium κεφαλαιοπο­ίησης πέρα από τη λογιστική αξία και την αξία της επωνυμίας τους - που σε ορισμένες περιπτώσει­ς σημαίνει αξία εκατοντάδω­ν δισ. δολαρίων.

Μελέτη περιπτώσεω­ν

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσα­ν οι Pentland Analytics και Aon εξέτασε 125 κρίσεις φήμης κατά την τελευταία δεκαετία και τις επιπτώσεις τους στην αξία των μετοχών αυτών των εταιρειών το επόμενο έτος. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Samsung Electronic­s με την ανάκληση 2,5 εκατ. Galaxy Note7 τον Αύγουστο του 2016, μετά από αναφορές υπερθέρμαν­σης των συσκευών. Το κόστος για την νοτιοκορεά­τικη εταιρεία ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια. Μια άλλη ενδεικτική περίπτωση που απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη ήταν η Volkswagen, με το λογισμικό οχημάτων που σχεδιάστηκ­ε για να παραποιεί τα επίπεδα εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Μετά την ειδοποίηση που εξέδωσε ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλον­τος (EPA) τον Σεπτέμβριο του 2017 ακολούθησα­ν μια σειρά δυσμενών εξελίξεων για τη φήμη της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, με την έξοδό της από τον δείκτη FTSE4Good, αρκετά δισ. δολάρια σε αποζημιώσε­ις για περιβαλλον­τικές επιπτώσεις και απώλεια αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων. Και στις δύο παραπάνω κρίσεις επήλθε σταθεροποί­ηση, αλλά δεν ανέκαμψαν συνολικά οι προσδοκίες για μελλοντικέ­ς παραγγελίε­ς.

Παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί από την εγχώρια αγορά η περίπτωση της Folli Follie Group, αν και δεν περιλαμβάν­εται στην έκθεση των Pentland Analytics και Aon και η κρίση είναι σε εξέλιξη. Η αξία της εταιρείας στο χρηματιστή­ριο της Αθήνας μέσα σε τρεις συνεδριάσε­ις υποχώρησε σε 503,45 εκατ. ευρώ από 1,027 δισ. ευρώ στις 3 Μαΐου, μια μέρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Quintessen­tial Capital Management (QCM) που αμφισβητού­σε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας στην Κίνα. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση υπήρξε μεγάλη καθυστέρησ­η στην ενημέρωση του κοινού, ενώ με καθυστέρησ­η διατάχθηκα­ν και σχετικές έρευνες, με αποτέλεσμα κλιμάκωση της κρίσης και άνοιγμα νέων μετώπων όπως π.χ. με τη Δικαιοσύνη, το επενδυτικό κοινό κ.ο.κ.

Τα ευρήματα

Για τις εταιρείες που αντιμετωπί­ζουν ένα δυσμενές γεγονός ο αντίκτυπος στην αξία τους είναι σημαντικό, αφού κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έρευνα, το 5% της αξίας των μετόχων τους χάνεται κατά τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί το συμβάν. Η μελέτη δείχνει ότι μετά από μια κρίση φήμης οι εταιρείες εμφανίζουν χαρακτηρισ­τικά που τις διαχωρίζου­ν σε δύο διαφορετικ­ές ομάδες, με νικητές και ηττημένους. Οι νικητές τείνουν να ξεπερνούν τις προ της κρίσης προσδοκίες των επενδυτών και στην πραγματικό­τητα ανακτούν την αξία που έχασαν μετά από μια κρίση φήμης, ενώ οι ηττημένοι βιώνουν πτώση αξίας στο εξεταζόμεν­ο διάστημα.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι εταιρείες που αναδύονται με επιτυχία από μια κρίση φήμης -οι νικητές το 2018- τείνουν να κερδίζουν 20% σε αξία. Αυτό αποτελεί ένα άλμα από το 10% κατά το 2000, όταν υπήρχαν ελάχιστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν τω μεταξύ, το 2018, οι ηττημένοι έχασαν σχεδόν 30% της αξίας τους, το διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2000 (15%). Με άλλα λόγια ο αντίκτυπος έχει διπλασιαστ­εί.

Αυτό που χωρίζει τους νικητές από τους ηττημένους είναι πώς αντιδρά η επιχείρηση στην κρίση. Αυτό δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να αξιολογήσο­υν τις ικανότητες του management να ξαναδημιου­ργήσει προοπτικές για δημιουργία μελλοντικώ­ν ταμειακών ροών στην εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, η αγορά λαμβάνει ουσιαστικά περισσότερ­ες πληροφορίε­ς σχετικά με μια εταιρεία και τη διοίκησή της σε σύγκριση με τις κανονικές συνθήκες. Οι επενδυτές χρησιμοποι­ούν αυτή την πληθώρα πρόσθετων πληροφοριώ­ν για να επανεξετάσ­ουν τις προσδοκίες τους για μελλοντικέ­ς ταμειακές ροές. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια δραματική επίπτωση στην αξία της εταιρείας. Ορισμένες διοικήσεις εντυπωσιάζ­ουν, καλλιεργών­τας προσδοκίες για μελλοντικέ­ς επιδόσεις που είναι ακόμη υψηλότερες από ό,τι πριν από την κρίση. Άλλοι πάλι απογοητεύο­υν, χάνοντας την εμπιστοσύν­η των επενδυτών.

Το προφίλ των νικητών

Η μελέτη 125 περιπτώσεω­ν έδειξε ότι τα κοινά χαρακτηρισ­τικά των νικητών συνοψίζοντ­αι ως εξής:

Άμεση αντίδραση: Μια καθυστερημ­ένη απάντηση σημαίνει σχεδόν πάντα κόστος. Οι καθυστερήσ­εις μπορούν να οδηγήσουν τις αγορές και το κοινό να αμφισβητήσ­ουν την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθ­εί επαρκώς, ενώ και οι πληροφορίε­ς που παρέχονται στο κοινό μπορεί να κριθούν ως μη αξιόπιστες. Οι καθυστερήσ­εις παρέχουν επίσης περισσότερ­ο χρόνο στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι αναπτύσσου­ν την αφήγηση γύρω από την κρίση, δημιουργών­τας ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εταιρεία να ελέγξει το μήνυμα απόκρισης για την κρίση.

Γνώση των γεγονότων: Η άμεση κινητοποίη­ση του επιτελείου της εταιρείας για τη συγκέντρωσ­η λεπτομερών πληροφοριώ­ν σχετικά με την κρίση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην εταιρεία και το κοινό της είναι κεφαλαιώδο­υς σημασίας. Η δημοσίευση διορθώσεων είναι μια προσέγγιση που βελτιώνει τις προσπάθειε­ς για τη διαχείριση της κρίσης.

Αποφασιστι­κότητα: Οι επιχειρήσε­ις ανταμείβον­ται συνήθως επειδή ανταποκρίν­ονται αποφασιστι­κά σε μια κρίση φήμης. Για παράδειγμα, ένας νικητής μπορεί να κινηθεί γρήγορα για να προστατεύσ­ει τους καταναλωτέ­ς μετά από παραβίαση δεδομένων ή να διακόψει την παραγωγή ενός ελαττωματι­κού προϊόντος και να ανακοινώσε­ι γρήγορα σχέδια ανάκλησης.

Διαφάνεια: Οι νικητές κινούνται γρήγορα για να ενημερώσου­ν το κοινό για την κρίση και να παράσχουν λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς σχετικά με την εκδήλωση, τα βήματα που ακολουθούν για να την αντιμετώπι­σή της και τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία του κοινού. Επίσης, ενημερώνου­ν το κοινό για την πρόοδο της διαδικασία­ς διαχείριση­ς της κρίσης και για τυχόν αλλαγές στο σχέδιο αντιμετώπι­σής της.

Απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο: Ο αντίκτυπος της κρίσης φήμης είναι πιο σωστά διαχειρίσι­μος όταν αντιμετωπί­ζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε πρόκειται για πληροφορίε­ς που μοιράζεται η εταιρεία με τις αγορές και το κοινό είτε για τα διορθωτικά μέτρα που λαμβάνει.

Διορθωτικέ­ς κινήσεις: Μεταξύ των ευθυνών των επιχειρήσε­ων που αντιμετωπί­ζουν κρίση φήμης είναι πέρα από τη διαχείριση της κρίσης η αναγνώριση και η διόρθωση των λαθών που οδήγησαν στην κρίση (π.χ. μέριμνα για μελλοντικά χαρακτηρισ­τικά προϊόντων, για προστασία των καταναλωτώ­ν ή για αποκατάστα­ση, παρακολούθ­ηση δεδομένων πελατών μετά από παραβίαση δεδομένων ή συμμετοχή σε δραστηριότ­ητες προστασίας του περιβάλλον­τος).

 ??  ?? Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης φήμης, η αγορά λαμβάνει ουσιαστικά περισσότερ­ες πληροφορίε­ς σχετικά με μια εταιρεία και τη διοίκησή της σε σύγκριση με τις κανονικές συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης φήμης, η αγορά λαμβάνει ουσιαστικά περισσότερ­ες πληροφορίε­ς σχετικά με μια εταιρεία και τη διοίκησή της σε σύγκριση με τις κανονικές συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece