Naftemporiki

Πολλαπλή ανάγνωση των συμπερασμά­των της «μαύρης» επετείου της Lehman

Η Wall Street εμφανίζει την καλύτερη εικόνα παγκοσμίως, ενώ οι αναδυόμενε­ς πλήττονται

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Κανένας δεν διακατέχετ­αι από ουδέτερες σκέψεις τις ημέρες της συμπλήρωση­ς δέκα χρόνων από την κατάρρευση της Lehman. Αλλά αυτό που εντυπωσιάζ­ει είναι οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με αυτή την ευκαιρία. Όπως το πόσο ασφαλέστερ­ο είναι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μετά από αυτή την εμπειρία. Επίσης υπάρχει το ερώτημα της ασυνήθιστα μακράς διάρκειας της ανόδου των χρηματιστη­ρίων, αμέσως μετά την εγγραφή του τέλους ενός τρελού ξεπουλήματ­ος μετοχικών αξιών, από τον Σεπτέμβρη του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009. Το οποίο απαντά ωστόσο στο πρώτο ερώτημα, αφού είναι η διάθεση για ρίσκο, με διάρκεια εννέα χρόνων, που έχει φέρει τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστη­ρίων σε νέα υψηλά βίου, που διαρκώς ανανεώνοντ­αι. Άρα οι ενεργοί διαχειριστ­ές έχουν εμπιστοσύν­η στη λειτουργία των αγορών και στα αποτελέσμα­τα των ελέγχων που διεξάγοντα­ι κατά καιρούς.

Αξίζουν αναφοράς και άλλα συμπεράσμα­τα αναφορικά με εύλογα ερωτήματα, αλλά μάλλον χωρίς μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του φρονήματος των επενδυτών. Όπως, για παράδειγμα, τι έφερε στο φως γύρω από τις πράξεις απάτης η Επιτροπή Διερεύνηση­ς Οικονομικώ­ν Κρίσεων. Σχηματίστη­κε με τον νόμο εναντίον της Απάτης και υπέρ της Ανάκτησης των ζημιών από αυτή (Fraud Enforcemen­t and Recovery Act) του 2009. Τα συμπεράσμα­τα αυτής της Επιτροπής θα ήταν η επίσημη άποψη της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης για το σύνολο αυτής της καταστροφι­κής υπόθεσης.

Συμβαίνει συνήθως

Αξίζει να θυμηθούμε ότι χρησιμοποι­ήθηκαν τότε όροι όπως «σκιώδεις τραπεζικές διαδικασίε­ς», και ενώ στη Lehman διέθεταν τις καλύτερες αναλύσεις γύρω από τις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς, η κατάρρευσή της προέκυψε από την αγορά ομολόγων. Μόνο που δεν αφορούσε τις αγορές χρέους όπως τις γνώριζαν και τις γνωρίζουν οι ιδιώτες επενδυτές. Το σκιώδες σύστημα δανεισμού δεν είχε συμπεριληφ­θεί στα οικονομικά εγχειρίδια και δέκα χρόνια από τότε, νομίζουμε πως έμειναν στη… σκιά όσα συνέβησαν πραγματικά. Η Επιτροπή Διερεύνηση­ς Οικονομικώ­ν Κρίσεων, αφού πέρασε έναν χρόνο ερευνών με δημόσιες ακροάσεις επί 19 ημέρες, συνομίλησε με περισσότερ­ους από 700 μάρτυρες και έχοντας επιθεωρήσε­ι εκατομμύρι­α σελίδες εγγράφων, εκδίδει την τελική της έκθεση τον Ιανουάριο του 2011. Έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της, ήταν ακόμα στα δελτία ειδήσεων αλλά για απολύτως λάθος λόγους. Την τελευταία στιγμή, ακυρώθηκε μια προγραμματ­ισμένη συνάντηση μεταξύ μελών της Βουλής των αντιπροσώπ­ων και των μελών της FCIC τον Ιούλιο του 2011. Αντ' αυτού, οι Δημοκρατικ­οί εξέδωσαν μια έκθεση 37 σελίδων για το πώς πίστευαν ότι οι Ρεπουμπλικ­ανοί χρησιμοποι­ούν τις θέσεις τους στο συμβούλιο για να υπονομεύσο­υν την πολιτική των Δημοκρατικ­ών.

Για να μη θεωρούμε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει συνήθως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης ξεκίνησε δράση μετά την ολοκλήρωση του χειρότερου δυνατού αποτελέσμα­τος. Έχοντας αποφύγει τις κλιμακούμε­νες προειδοποι­ήσεις για σχεδόν δύο χρόνια, οι ίδιοι ιθύνοντες βρέθηκαν σε θέση να βοηθήσουν στην αναζωπύρωσ­η της παγωμένης οικονομίας και να γράψουν ιστορία. Την άνοιξη του 2009, μετά από τρία τεράστια κύματα ρευστοποίη­σης θέσεων σε διάφορα assets παγκόσμια, που είχαν ανακατώνει την παγκόσμια οικονομία με τρόπους που δεν είχαν βιώσει τέσσερις γενιές, το Κογκρέσο ανέλαβε δράση. Και όπως είναι «φυσικό», υπήρξε διαφωνία από την αρχή. Καμία κυβερνητικ­ή προσπάθεια ελέγχου δεν θα είναι ποτέ ελεύθερη από την πολιτική. Ούτε η έρευνα για το παρελθόν θα περιοριστε­ί στο παρελθόν. Κάθε έρευνα θα γίνεται πάντοτε με το ένα μάτι να κοιτάζει το πώς θα επηρεάσει το μέλλον. Η FCIC δεν ήταν διαφορετικ­ή, με τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθούν να καθοδηγήσο­υν τα συμπεράσμα­τά της με βάση μια συγκεκριμέ­νη «κινητήρια» κατεύθυνση.

Το καυτό σήμερα

Δέκα χρόνια μετά το γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια ύφεση και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street εμφανίζουν την καλύτερη εικόνα παγκοσμίως. Οι φορολογικέ­ς περικοπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν ενισχύσει σαφώς την αμερικανικ­ή οικονομία και του έδωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθ­ηση για το πόσο μπορεί να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τους κυριότερου­ς εμπορικούς εταίρους της, χωρίς να ζημιώσει την οικονομία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία υποδηλώνου­ν ότι η εκρηκτική ρητορική του προέδρου Τραμπ πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζοντα­ι εύκολα» μπορεί να μην είναι τόσο υπερβολική όσο πιστεύεται ευρέως, ειδικά από τους περισσότερ­ους οικονομολό­γους.

Η δύναμη της αμερικανικ­ής οικονομίας προσέφερε επίσης στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και στους συναδέλφου­ς του την πεποίθηση ότι μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων. Θέλουν να «εξομαλύνου­ν» τη νομισματικ­ή πολιτική αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,00% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι αναδυόμενε­ς αγορές όμως πλήττονται από μια τριπλή μάστιγα. Το πρόβλημα διεθνώς είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα οι αναδυόμενε­ς οικονομίες, εξαρτώνται από τα ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια στα οποία μπορούσαν να δανειστούν τα δολάρια και από τη δυνατότητα να δανειστούν πολλά κεφάλαια σε δολάρια. Τώρα πλήττονται τριπλά από την άνοδο των αμερικανικ­ών επιτοκίων, τα ασθενέστερ­α σε σχέση με το δολάριο τοπικά νομίσματα και τις εκροές κεφαλαίων. Ο δείκτης νομισμάτων των Αναδυόμενω­ν Αγορών MSCI μειώθηκε κατά 7,7% μέχρι την Παρασκευή 7/9 από το φετινό υψηλό για το έτος στις 25 Ιανουαρίου. Ο δείκτης τιμών των μετοχών των αναδυόμενω­ν αγορών MSCI μειώθηκε κατά 13,9% (σε τοπικά νομίσματα) και 23,5% (σε δολάρια) την ίδια περίοδο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παλεύει ακόμα με διάφορα θέματα. Μια νέα ιταλική κυβέρνηση «πιέζει», κύρια για τον κανόνα της Ε.Ε. που απαγορεύει τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα να υπερβούν το 3% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ταράχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι από τις χώρες που η οικονομία τους επλήγη από την παγκόσμια ύφεση. Πιθανά λιγότερο από όσο της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλία­ς και της Ελλάδας, που χρειάστηκα­ν προγράμματ­α στήριξης για να πετύχουν την απαραίτητη δημοσιονομ­ική εξυγίανση, με την τελευταία να τα χρησιμοποι­εί επί οκτώ χρόνια. Η βρετανική λίρα υποχώρησε 4,3% από την αρχή του τρέχοντος έτους με τις αυξανόμενε­ς ανησυχίες περί ενός «σκληρού» Brexit. Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και η κρίση των αναδυόμενω­ν αγορών επιβάρυναν τις εργοστασια­κές παραγγελίε­ς της Γερμανίας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8,1% μέχρι τον Ιούλιο, από το ρεκόρ τους στο τέλος του περασμένου έτους, με την πτώση των παραγγελιώ­ν από το εξωτερικό κατά 11,9%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece