Naftemporiki

Κεραυνός μέτριας ισχύος

-

Ο παγκόσμιος χρηματιστη­ριακός δείκτης ανέβηκε την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών ενέργειας ενισχύθηκα­ν, αλλά η ορμή υπονομεύθη­κε από ένα ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να προσθέσει φωτιά στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg.

Τα νέα αυτά έκαμψαν την εμπιστοσύν­η των επενδυτών, οι οποίοι αρχικά ώθησαν τον δείκτη MSCI AllCountry World, που παρακολουθ­εί τις μετοχές σε 47 χώρες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίο­υ. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,22% την ημέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσε­ι νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές περίπου 200 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχ­ο της κυβέρνησης στο Reuters το Σάββατο. Το επίπεδο των δασμών θα είναι πιθανώς περίπου 10%, ανέφερε η «Wall Street Journal», πληροφορημ­ένη από ανθρώπους που είναι εξοικειωμέ­νοι με το θέμα. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 25% που η διοίκηση δήλωσε ότι σκέφτεται για αυτόν τον πιθανό γύρο τιμολογίων. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό. Αυτά αφήνουν ανοικτό το ζήτημα των επενδυτικώ­ν διαθέσεων στην αρχή της εβδομάδας.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ την Παρασκευή άγγιξε το ψυχολογικά σημαντικό 3%, για πρώτη φορά σε περισσότερ­ο από έναν μήνα, καθώς οι τιμές των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν από τα αρκετά ισχυρά οικονομικά στοιχεία που φάνηκαν ικανά να στηρίξουν τα σχέδια της Federal Reserve για αύξηση επιτοκίων άλλες δύο φορές στο 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece