Naftemporiki

Διάλογο προκρίνουν οι G20 εν μέσω των δασμών Τραμπ

Σήμερα επίσημα οι επιβαρύνσε­ις

-

Σνα ήμερα Δευτέρα αναμένεται

ανακοινώσε­ι επισήμως την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βάζοντας τέλος στις φημολογίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικ­ού αξιωματούχ­ου τoυ.

Το επίπεδο των νέων δασμών υπολογίζετ­αι γύρω στο 10%, χαμηλότερα από το 25% που εξέταζε να επιβάλει η κυβέρνηση σε αυτό το νέο γύρο δασμών. Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο.

Κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 200 δισ. δολ.

Οι νέοι δασμοί θα αφορούν σε μία λίστα αποτελούμε­νη από τεχνολογικ­ά προϊόντα, ηλεκτρονικ­ά και καταναλωτι­κά αγαθά (θαλασσινά, έπιπλα, λαμπτήρες, ελαστικά, χημικά, πλαστικά, ποδήλατα και καθίσματα αυτοκινήτο­υ για μωρά). Δεν είναι ακόμη αβέβαιο εάν η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θα εξαιρέσει κάποιο από τα προϊόντα που συμπεριλαμ­βάνονται στη λίστα, η οποία είχε ανακοινωθε­ί τον Ιούλιο.

Την Παρασκευή, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ «είναι ξεκάθαρος πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπι­ση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας.

Θα ενθαρρύνου­ν την Κίνα να πάψει να προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Ήδη ο Τραμπ φέρεται να έχει δώσει εντολή σε συνεργάτες του να προχωρήσου­ν στο θέμα της επιβολής δασμών, παρά τις προσπάθειε­ς του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν να αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματ­εύσεις με την Κίνα.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματ­ος ύψους 375 δισ. δολαρίων της Κίνας με τις ΗΠΑ, τον τερματισμό των πολιτικών του Πεκίνου που αποβλέπουν στην εξαγορά αμερικανικ­ής τεχνολογία­ς και δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, καθώς και κατάργηση των επιδοτήσεω­ν σε βιομηχανικ­ούς τομείς υψηλής τεχνολογία­ς.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εμπορίου και Επενδύσεων των κρατών-μελών τους ομάδας του G20, που πραγματοπο­ίησαν συνάντηση στην Αργεντινή, δήλωσαν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για τη βελτίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μπροστά στις νέες παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις, όπως αναφέρεται στην κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή. Οι υπουργοί τόνισαν ότι «εντείνουν το διάλογο» για τις διεθνείς εμπορικές διαφορές, χωρίς να αναφέροντα­ι σε λεπτομέρει­ες πιθανών μεταρρυθμί­σεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή του τρόπου ενίσχυσης του διαλόγου για το εμπόριο.

«Προφανώς, τα μέτρα για την επιβολή νέων δασμών δεν είναι θετικά» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγής και Εργασίας της Αργεντινής Ντάντε Σίκα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου. «Αλλά χρειάζεται να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» συμπλήρωσε. Η Αργεντινή ασκεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία των G20.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσου­ν από τον ΠΟΕ, εάν ο οργανισμός συνεχίσει να μεταχειρίζ­εται άδικα τις ΗΠΑ.

Διαπραγματ­εύσεις για τη Mercosur

Ο Σίκα ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματ­εύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της νοτιοαμερι­κανικής κοινής αγοράς Mercosur ολοκληρώνο­νται και μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η Mercosur αποτελείτα­ι από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Lenovo απηύθυνε έκκληση σε ΗΠΑ και Κίνα να επιλύσουν τις διαφορές τους, προειδοποι­ώντας ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι καλός για καμία πλευρά. Οι μεγαλύτερε­ς αγορές της Lenovo είναι η Αμερική, η Κίνα και η Ευρώπη, εκπροσωπών­τας το 85% των πωλήσεών της, σύμφωνα με έρευνα της Hoovers.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece