Naftemporiki

Χειρόφρενο το 2019 στο «σκαθάρι»

Αναστέλλει την παραγωγή του «σκαραβαίου» έπειτα από 80 έτη

-

ίτλους τέλους ρίχνει η VolkΤswage­n

σε ένα από τα πιο εμβληματικ­ά μοντέλα όχι μόνο της γερμανικής εταιρείας, αλλά της παγκόσμιας αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, τον θρυλικό «σκαραβαίο», ένα μοντέλο που το 2018 συμπλήρωσε 80 χρόνια ύπαρξης. Η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα αναστείλει την παραγωγή του «σκαθαριού» μέσα στο 2019, στο εργοστάσιό της στο Μεξικό, η τελευταία εγκατάστασ­η που παρήγαγε το συγκεκριμέ­νο μοντέλο.

Το 1938, στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία νεόκοπη αυτοκινητο­βιομηχανία εισήγαγε το πρώτο μοντέλο της στη Γερμανία, κατόπιν εντολής του Αδόλφου Χίτλερ για ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να ταξιδέψει μία τετραμελής οικογένεια με τις αποσκευές της, μία κίνηση στο πλαίσιο της ναζιστικής προπαγάνδα­ς που προωθούσε τη γερμανική ανάπτυξη και υπεροχή. Έκτοτε η Volkswagen πούλησε 22,7 εκατομμύρι­α αυτοκίνητα του εμβληματικ­ού μοντέλου της παγκοσμίως, ένα αυτοκίνητο που έκανε γνωστή τη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία στους Αμερικανού­ς τη δεκαετία του 1960, καθώς θεωρήθηκε ένα από τα σύμβολα της γενιάς των χίπις.

Το 1968, στην κορύφωση της δημοφιλίας του, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έφτασαν τις 423.008 οχήματα, την ίδια χρονιά που εισέρχεται στα στούντιο του Χόλιγουντ ως πρωταγωνισ­τής με το όνομα Χέρμπι στη σειρά ταινιών «Κατσαριδάκ­ι αγάπη μου». Το 1997 η VW παρουσιάζε­ι μία μοντέρνα έκδοσή του με μεγαλύτερο αμάξωμα και μεγαλύτερο­υς χώρους, ενώ το 2003 ανακοινώνε­ι τον τερματισμό της παραγωγής του αυθεντικού σκαραβαίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece