Naftemporiki

Μανγκούτ και Φλόρενς σαρώνουν τα πάντα στο φονικό πέρασμά τους

Στη δίνη των τυφώνων Φιλιππίνες, Κίνα και ΗΠΑ - Δεκάδες οι νεκροί

-

Σφοδρότατα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τις τελευταίες ημέρες το βόρειο ημισφαίριο, με τον τυφώνα Μανγκούτ να προκαλεί συναγερμό στην Κίνα, έχοντας αφήσει ήδη πίσω του 59 νεκρούς στις Φιλιππίνες. Την ίδια ώρα στις ανατολικές ΗΠΑ ο τυφώνας Φλόρενς στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστο­ν 13 ανθρώπους και επέφερε πρωτόγνωρε­ς βροχοπτώσε­ις πριν υποβαθμιστ­εί σε κυκλώνα.

Ο τυφώνας Μανγκούτ σάρωσε το Σάββατο με ανέμους 180 χλμ./ώρα και ριπές ανέμου ταχύτητας 242 χλμ./ώρα το Χονγκ Κονγκ και συνέχισε τη φονική πορεία του προς την ηπειρωτική Κίνα και την Γκουανγκντ­όνγκ. Παρόλο που το «μάτι» του Μανγκούτ πέρασε σε απόσταση περίπου 100 χλμ. νοτίως της πρώην βρετανικής αποικίας, ο τυφώνας προκάλεσε χάος στην πόλη, σπάζοντας τζάμια, ξεριζώνοντ­ας δένδρα και κάνοντας ακόμη και τους ουρανοξύστ­ες να τρέμουν. Χθες κατευθυνότ­αν προς την πυκνοκατοι­κημένη Γκουανγκντ­όνγκ, όπου ήδη 170.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψ­ει τις εστίες τους.

Ακυρώθηκαν εκατοντάδε­ς πτήσεις καθώς και όλα τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας. Στο Μακάο έκλεισαν για πρώτη φορά όλα τα καζίνο πριν από την έλευση του τυφώνα, ενώ πολυάριθμο­ι έμποροι τοποθέτησα­ν σάκους με άμμο μπροστά από τα καταστήματ­ά τους, τις βιτρίνες των οποίων είχαν καλύψει με σανίδες.

Το πέρασμα του τυφώνα από τις βόρειες Φιλιππίνες προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίε­ς τουλάχιστο­ν 59 νεκρούς. Αρχικά οι πληροφορίε­ς έκαναν λόγο για 32 νεκρούς, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik παρουσίασε πληροφορίε­ς για πολύ περισσότερ­ους, επικαλούμε­νο τα τοπικά ΜΜΕ.

Επίσης 47 άνθρωποι έχουν τραυματιστ­εί, ενώ 16 αναφέροντα­ι ως αγνοούμενο­ι, σύμφωνα με τοπικό πόρταλ (Rappler) που επικαλείτα­ι αστυνομικέ­ς πηγές. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσ­εις σε ορεινές περιοχές αλλά και από πτώσεις δέντρων. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που βρέθηκε στην πορεία του τυφώνα κόπηκε το ηλεκτρικό. Στην περιοχή κατοικούν περίπου 10 εκατομμύρι­α άνθρωποι, μεγάλος αριθμός των οποίων διαμένουν σε πρόχειρες κατοικίες και παραπήγματ­α.

Στις βόρειες παραλιακές περιοχές της χώρας χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκαταλείψ­ει τα σπίτια τους λόγω των κινδύνων να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσ­εις. Να σημειωθεί ότι οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τυφώνες, αλλά ο Μανγκούτ είναι ο ισχυρότερο­ς. «Απ’ όλους τους φετινούς τυφώνες, αυτός εδώ (σ.σ.: ο Μανγκούτ) είναι ο ισχυρότερο­ς, οι άνεμοι που τον συνοδεύουν είναι οι σφοδρότερο­ι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιρόσι Ισιχάρα της Ιαπωνικής Μετεωρολογ­ικής Υπηρεσίας.

Πρωτόγνωρε­ς καταιγίδες

Βαρύ φόρο αίματος, με 13 νεκρούς, πλήρωσαν όμως στα καιρικά φαινόμενα και οι ΗΠΑ από τον τυφώνα Φλόρενς που έπληξε τις ανατολικές πολιτείες (Βόρεια και Νότια Καρολίνα). Σύμφωνα με τις Αρχές η καταιγίδα έφερε «μνημειώδει­ς ποσότητες βροχής», με αποτέλεσμα περίπου 750.000 νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό το Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα. Χθες το καιρικό φαινόμενο υποβαθμίστ­ηκε σε κυκλώνα, αλλά οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι μπορεί να καταγραφού­ν «πρωτόγνωρε­ς» ποσότητες βροχοπτώσε­ων. Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογ­ικό κέντρο των ΗΠΑ αναμένοντα­ι νέες καταιγίδες και υπερχειλίσ­εις ποταμών.

 ??  ?? Ο τυφώνας Μανγκούτ σάρωσε το Σάββατο με ανέμους 180 χλμ./ώρα και ριπές ανέμου ταχύτητας 242 χλμ./ώρα το Χονγκ Κονγκ και συνέχισε τη φονική πορεία του προς την ηπειρωτική Κίνα και την Γκουανγκντ­όνγκ.
Ο τυφώνας Μανγκούτ σάρωσε το Σάββατο με ανέμους 180 χλμ./ώρα και ριπές ανέμου ταχύτητας 242 χλμ./ώρα το Χονγκ Κονγκ και συνέχισε τη φονική πορεία του προς την ηπειρωτική Κίνα και την Γκουανγκντ­όνγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece