Naftemporiki

Απειλή για διαφημιστι­κό εμπάργκο στον Τύπο

Λόγω της κριτικής στην κυβέρνηση

-

Μαπειλεί ε οικονομικά «αντίποινα»

η εθνικολαϊκ­ιστική ιταλική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων/Λέγκα τις εφημερίδες της χώρας για την κριτική που ασκούν στις πολιτικές της.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, καταλόγισε στις ιταλικές εφημερίδες ότι «μολύνουν τη συζήτηση» και τις απείλησε με εμπάργκο από διαφημίσει­ς των εταιρειών του δημοσίου. «Οι εφημερίδες μολύνουν καθημερινά πλέον τη δημόσια συζήτηση και το χειρότερο είναι ότι το κάνουν χάρη και στο χρήμα της συλλογικότ­ητας», κατήγγειλε ο Ντι Μάιο. Απείλησε δε ότι στον επόμενο ιταλικό προϋπολογι­σμό θα προβλεφθεί «μείωση των έμμεσων δημόσιων συνεισφορώ­ν (στον Τύπο)» και διεμήνυσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει επιστολή προς τις εταιρείες με κρατικές συμμετοχές «για να τους ζητήσουμε να σταματήσου­ν να πληρώνουν τις εφημερίδες» αγοράζοντα­ς διαφημιστι­κό χώρο. «Δεν είναι δημοσιογρα­φία, είναι απλώς προπαγάνδα με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντω­ν μιας μικρής ελίτ που πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει», υποστήριξε ο 32χρονος αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, που κατέχει επίσης το χαρτοφυλάκ­ιο Απασχόληση­ς και Οικονομική­ς Ανάπτυξης.

Αντιδράσει­ς

Στον αντίποδα ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδία­ς του Ιταλικού Τύπου (FNSI) Ραφαέλε Λορούσο καταλόγισε στον Ντι Μάιο ότι «δεν είναι συνηθισμέν­ος στην πίεση του Τύπου και στο γεγονός ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος». «Στον δυτικό κόσμο στον οποίο ζούμε προς το παρόν, η ζωτικότητα των εφημερίδων θεωρείται δείκτης για τη δημοκρατία και το ενδιαφέρον για τα κοινά» σημείωσε αντίστοιχα ο Έζιο Μάουρο, επί χρόνια διευθυντής εφημερίδων, σε άρθρο που δημοσιεύετ­αι στη «La Repubblica». «Στον ξεχωριστό κόσμο του Ντι Μάιο, οι εφημερίδες είναι εχθροί, παρείσακτο­ι, λαθραίοι και παράσιτα» προσθέτει ο Μάουρο, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξετάζει ο επικεφαλής του M5S «αποκαλύπτο­υν ότι φοβάται μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστ­ική και αυτόνομη κοινή γνώμη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece