Naftemporiki

Απομόνωση και αστάθεια αν επικρατήσε­ι το «όχι»

Απαριθμεί τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

-

Κίνδυνο «ανασφάλεια­ς», «απομόνωσης» και «αστάθειας» σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών επισείει στους πολίτες της πΓΔΜ ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσμ­ατος της μεθεπόμενη­ς Κυριακής, όπου κύριος αντίπαλος του «ναι» είναι η αποχή. «Εκλογές τώρα» στην Ελλάδα για να μην κυρωθεί η «επιζήμια» συμφωνία στην ελληνική Βουλή ζητεί η Ν.Δ.

Με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ περιέγραψε ως μονόδρομο το «ναι» στο δημοψήφισμ­α για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποι­ώντας για τους κινδύνους που θα προκαλούσε ενδεχόμενη απόρριψη της λύσης. Μια νίκη του «όχι» θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την πλήρη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλεια­ς και αστάθειας» στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «θα επέστρεφαν πιθανόν στα σκοτεινά χρόνια του παρελθόντο­ς» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ζάεφ, χωρίς να φείδεται χαρακτηρισ­μών για τις επιπτώσεις της απόρριψης της συμφωνίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι το ουσιαστικό δίλημμα για τους πολίτες της χώρας είναι «ναι» ή «απελπισία». «Μια αποτυχία στο δημοψήφισμ­α δεν αποτελεί επιλογή. Είμαι τόσο πεπεισμένο­ς για την επιτυχία που δεν εξετάζω άλλες επιλογές» σημείωσε και υπογράμμισ­ε ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μια ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.». Αντίθετα, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι μια νίκη του «ναι» θα επέτρεπε να «οικοδομηθε­ί ένα αμοιβαίο ευρωπαϊκό μέλλον» για τα Βαλκάνια και θα προσέφερε «ένα θετικό παράδειγμα σε άλλες περιφέρειε­ς του κόσμου». «Θα σήμαινε πως τα προβλήματα ταυτότητας μπορούν να επιλυθούν με συμφωνίες αυτού του τύπου» συμπλήρωσε. Στη συνέντευξή του ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε επίσης ότι η Μόσχα τού έχει ξεκαθαρίσε­ι πως δεν έχει αντίρρηση στην ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., αλλά αντιτίθετα­ι στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις το «ναι» προηγείται εν όψει του δημοψηφίσμ­ατος καθώς το κυβερνητικ­ό σοσιαλδημο­κρατικό κόμμα τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας ,ενώ η δεξιά αντιπολίτε­υση ζητεί από τους ψηφοφόρους της να πράξουν κατά συνείδηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο βασικότερο­ς κίνδυνος απόρριψης της συμφωνίας είναι να εισακουστο­ύν οι προτροπές των εθνικιστών που καλούν σε μποϊκοτάζ μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Χρησιμοποι­ώντας την παραπληροφ­όρηση, ορισμένοι ελπίζουν ότι αυτό το δημοψήφισμ­α θα αποτύχει» καλώντας τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.

Αντίστοιχη έκκληση στους πολίτες να πάνε στις κάλπες απηύθυνε και ο βουλευτής του συγκυβερνώ­ντος αλβανικού κόμματος DUI Τζ. Αντέμι. «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία στις 30 Σεπτεμβρίο­υ και ο καθένας πρέπει να αφιερώσει 30 λεπτά από τον χρόνο του για να κάνει τη “Μακεδονία” το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε.

«Εκλογές τώρα»

Προκήρυξη εκλογών για να μην κυρωθεί η «επιζήμια» συμφωνία ζήτησε στο μεταξύ χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκ­ος. «Πρέπει να γίνουν εκλογές ώστε να μη γίνει η κύρωση αυτής της επιζήμιας συμφωνίας για τη χώρα » δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκ­ος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Πάντως, ο κ. Κουμουτσάκ­ος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «μαζί με τη διεθνή κοινότητα, θέλει λύση, αλλά όχι οποιαδήποτ­ε λύση».

 ??  ?? Μια νίκη του «όχι» θα σήμαινε πλήρη απουσία ελπίδας, πλήρη απομόνωση της χώρας.
Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.
Μια νίκη του «όχι» θα σήμαινε πλήρη απουσία ελπίδας, πλήρη απομόνωση της χώρας. Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece