Naftemporiki

Οι εναλλακτικ­ές πρωτεΐνες κερδίζουν έδαφος στη διατροφή

Αντικατάστ­αση κατανάλωση­ς του κρέατος και των γαλακτοκομ­ικών με φυτικά υποκατάστα­τα

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος, έχει αρχίσει να εξαπλώνετα­ι η τάση για αντικατάστ­ασή του με φυτικά υποκατάστα­τα, με τους Αμερικανού­ς να προσθέτουν όλο και περισσότερ­ο φυτικά προϊόντα στη διατροφή τους. Οι πωλήσεις υποκατάστα­των για αντικατάστ­αση όλων των ειδών ζωικών προϊόντων έχουν αυξηθεί, έχοντας δημιουργήσ­ει μία αγορά 3,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Nielsen την περασμένη εβδομάδα. Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτο­υ Καλής Διατροφής, το οποίο εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων με βάση τα φυτά. Παράδειγμα, το υποκατάστα­το κρέατος φυτικής προέλευσης παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 23% στη διάρκεια του έτους έως τις 11 Αυγούστου, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 684 εκατ. δολάρια.

Beyond Meat και Epic Burger

Κυρίαρχος στην ταχέως αναπτυσσόμ­ενη αυτή αγορά είναι μία εταιρεία με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ, η Beyond Meat, της οποίας το μερίδιο αγοράς σε πωλήσεις ανέρχεται στο 70%. Περίπου το ένα όγδοο από το σύνολο του γάλακτος που αγοράζεται στα καταστήματ­α δεν είναι ζωικής προέλευσης, αλλά φυτικής.

Η αλυσίδα Epic Burger, με έδρα το Σικάγο, το 2017 ξεκίνησε να έχει στο μενού στα καταστήματ­ά της επιλογές πιάτων με προϊόντα της Beyond Burger. «Σε δέκα χρόνια μετά, θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων έχοντας βάση τα φυτά, όμως το βόειο κρέας θα είναι πάντα κυρίαρχο» υποστηρίζε­ι ο ιδρυτής της αλυσίδας Epic Burger, Ντέιβιντ Φρίντμαν. «Οι άνθρωποι θα ψάχνουν πάντα να προσθέσουν περισσότερ­ες πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Παράλληλα όμως πάντα θα θέλουν υψηλή ποιότητα και διαφάνεια στα τρόφιμα που καταναλώνο­υν» συμπληρώνε­ι.

Τα μη γαλακτοκομ­ικά γιαούρτια, τα τυριά και το παγωτό παρουσιάζο­υν αύξηση περισσότερ­ο από 40%, όταν οι συνολικές λιανικές πωλήσεις τροφίμων στις ΗΠΑ αυξάνονται ετησίως μόλις 2%. Τα υποκατάστα­τα του κρέατος έχουν τραβήξει τα βλέμματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ανησυχιών για τον αντίκτυπο της διατροφής με βάση το κρέας στην υγεία, αλλά και διαμαρτυρι­ών σχετικά με τη μεταχείρισ­η των ζώων και την επίπτωση στο περιβάλλον.

Η πρωτεΐνη από φυτά και έντομα ή το φυτικό κρέας είναι μία επικρατούσ­α τάση παγκοσμίως, αν και η συγκεκριμέ­νη αγορά δεν αναμένεται προς το παρόν να επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με έκθεση της CoBank. Οι εναλλακτικ­ές πρωτεΐνες κερδίζουν συνέχεια έδαφος, παραμένουν όμως πολύ μακριά από την αγορά κόκκινου κρέατος και πουλερικών αξίας 49 δισ. δολαρίων και είναι σχεδόν αδύνατο να επηρεάσουν την παραδοσιακ­ή ζήτηση ζωικών πρωτεϊνών μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Περίπου το 95% των Αμερικανών καταναλώνε­ι κρέας, αριθμός που δεν έχει παρουσιάσε­ι καμία μεταβολή για δεκαετίες, δήλωσε ο Έρικ Μίτενχαλ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτο­υ Κρέατος Βόρειας Αμερικής. «Είναι εντυπωσιακ­ό που οι εταιρείες με βάση το φυτικό βασίλειο προσπαθούν να μιμηθούν ό,τι η φύση έχει τελειοποιή­σει» προσθέτει. Την άποψη του Μίτενχαλ έρχεται να επιβεβαιώσ­ει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ζωικού κρέατος στη χώρα αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ το 2018. Ο μέσος όρος κατανάλωση­ς θα ανέλθει στις 222,2 λίβρες κόκκινου κρέατος και πουλερικών, ξεπερνώντα­ς το ρεκόρ από το 2004. Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι οι ενήλικες καταναλώνο­υν ημερησίως 5 έως 6,5 ουγκιές πρωτεΐνης, το USDA στις προβλέψεις του αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός πολίτης θα καταναλώσε­ι κάθε μέρα σχεδόν 10 ουγκιές κρέατος και πουλερικών μέσα στο 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece