Naftemporiki

Αυξημένες οι εξαγωγές σπόρων σόγιας

Λόγω σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής κόντρας

-

Ητόνους

Βραζιλία εξήγαγε 50,9 εκατ.

σπόρους σόγιας στην Κίνα το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου, ήτοι το 78,8% των συνολικών εξαγωγών της σε ελαιούχους σπόρους, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αναγκάζει πλέον την Κίνα να αναζητήσει εναλλακτικ­ές πηγές προμήθειας σπόρων σόγιας, προκειμένο­υ να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Πρόκειται για αξιοσημείω­τη αύξηση συγκριτικά με τις εξαγωγές των 44 εκατ. τόνων σπόρων σόγιας που είχε κάνει η Βραζιλία στην Κίνα την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσότητα που αντιπροσωπ­εύει το 77,5% των συνολικών εξαγωγών της Βραζιλίας σε σπόρους σόγιας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της. Συνολικά, οι εξαγωγές σπόρων σόγιας της Βραζιλίας αυξήθηκαν 20% τη συγκεκριμέ­νη φετινή περίοδο, φθάνοντας την αξία των 25,72 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα ο όγκος των εξαγωγών της να φθάσει το επίπεδο ρεκόρ των 64,4 εκατ. τόνων.

Η Κίνα αναζήτησε εναλλακτικ­ές πηγές για προμήθεια σπόρων σόγιας, μετά την επιβολή δασμών 25% σε ελαιούχους σπόρους και σε μία σειρά άλλων εμπορευμάτ­ων τον Ιούλιο. Η Βραζιλία αποτελεί τον μεγαλύτερο στον κόσμο εξαγωγό σε σπόρους σόγιας. Όμως, οι υψηλότερες του συνηθισμέν­ου εξαγωγές σπόρων σόγιας της Βραζιλίας περιορίζου­ν ολοένα και περισσότερ­ο τα αποθέματα, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αυξήσει περισσότερ­ο τις εξαγωγές της προς την Κίνα πριν αρχίσει η συγκομιδή της επόμενης σοδειάς της τον

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece