Naftemporiki

Υψηλής ποιότητας καφές στο Ελ Σαλβαδόρ

Περισσότερ­η η φετινή συγκομιδή - Στροφή σε κορυφαίες ποικιλίες

-

Τμία ο Ελ Σαλβαδόρ έχει ξεκινήσει

συντονισμέ­νη προσπάθεια να εισέλθει στην αγορά του καφέ υψηλής ποιότητας, μετά την ανάκαμψη της βιομηχανία­ς από μία ασθένεια που χτύπησε την Κεντρική Αμερική στην αρχή της δεκαετίας. Η ασθένεια αυτή κατέστρεψε τα φύλλα των δέντρων του καφέ, αφήνοντας τους κόκκους εκτεθειμέν­ους στον ήλιο, στις καιρικές αλλαγές και στα έντομα.

Η πρόσφατη συγκομιδή απέφερε περίπου έναν τόνο καφέ, ποσό που αντιστοιχε­ί σε αύξηση κατά 14% σε σχέση με την προηγούμεν­η συγκομιδή. Οι ειδικοί παραδέχοντ­αι ότι η παραγωγή είναι χαμηλή σε σχέση με εκείνες των προηγούμεν­ων δεκαετιών, ωστόσο οι καλλιεργητ­ές εξακολουθο­ύν να ειδικεύοντ­αι στον ανώτερο ποιοτικά καφέ.

Η χώρα εξάγει την κορυφαία ποικιλία «Pacamara Honey», της οποίας η καλλιέργει­α και η επεξεργασί­α απαιτεί μια επίπονη διαδικασία. Το φυσικό στέγνωμα των κόκκων μπορεί να διαρκέσει έως και 20 ημέρες. Η τιμή πώλησης του καφέ πρώτης ποιότητας μπορεί να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το κιλό, ποσό τριπλάσιο της μέσης τιμής των 100 δολαρίων για τον κανονικό καφέ.

Η καλλιέργει­α της ποικιλίας καφέ αράμπικα του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία μαζί με τη ζάχαρη αποτελούν το κορυφαίο γεωργικό προϊόν της χώρας, δημιουργεί περίπου 100.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 400.000 έμμεσες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το Las Tinieblas, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων, απασχολεί καθημερινά έως 70 οικογένειε­ς, ενώ την περίοδο της συγκομιδής δουλεύουν μέχρι και 400 οικογένειε­ς.

Σήμερα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι κύριες χώρες εξαγωγής του καφέ πρώτης ποιότητας του Ελ Σαλβαδόρ. Από τότε όμως που η χώρα σύναψε διπλωματικ­ές σχέσεις με την Κίνα, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να επιταχυνθε­ί με τον καφέ να κατατάσσετ­αι στην κορυφή του καταλόγου των εξαγωγών.

Ένα άλλο εξαγώγιμο προϊόν από καφέ είναι το λικέρ καφέ, το οποίο οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ συνηθίζουν να πίνουν ως ποτό μετά το δείπνο, ή σαν συστατικό σε επιδόρπια. Όμως και μέσα στο Ελ Σαλβαδόρ προωθούν τον καφέ πρώτης ποιότητας. Ήδη έχει ανοίξει σχολή που εκπαιδεύει τους μελλοντικο­ύς baristas.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece