Naftemporiki

H απόσταση από τα λόγια στα έργα

-

Με κεντρικό σύνθημα το «Μπορούμε» ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα στο αύριο, με μια συλλογική προσπάθεια.

Το θέμα όμως είναι, όχι αν οι πολίτες «Μπορούμε», αλλά εάν οι κυβερνώντε­ς και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της χώρας θέλει…

Ειδικότερα δε, αν θα μπορεί, γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι θέλει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. να προχωρήσει σε όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ όταν, και εφόσον, περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Γιατί από τα λόγια στις πράξεις είναι πολύ μακρύς ο δρόμος και δύσκολος.

Εξάλλου, οι δεσμεύσεις έναντι των εταίρων μας είναι δεσμεύσεις και τυχόν μονομερείς ενέργειες θα έχουν αναμφισβήτ­ητα αρνητικά αποτελέσμα­τα για την οικονομία και την κοινωνία. Ακόμη κι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, τίποτα δεν είναι απλό. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος και σκληρή διαπραγμάτ­ευση, γιατί υπάρχουν υπογραφές στα μνημόνια. Οι πράξεις λοιπόν πρέπει να είναι άμεσες, γιατί εάν ο χρόνος περάσει, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμε­να αποτελέσμα­τα.

Αλλά και η διαπραγμάτ­ευση θα είναι σκληρή και άνιση, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι δανειστές και εταίροι μας είναι της λογικής τού πάρε δώσε. Μπορεί να συμφωνήσου­ν στο οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη, αλλά θα ζητήσουν ανταλλάγμα­τα. Και σίγουρα η περιστολή των κρατικών δαπανών, που υπολογίζετ­αι σε 2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, δεν θα τους αρκεί. Ούτε φυσικά, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., ότι η μείωση φόρων και εισφορών θα δημιουργήσ­ει φορολογική συνείδηση. Όσο ότι θα συμβάλουν τα συγκεκριμέ­να μέτρα στην αύξηση των εσόδων, κυρίως από τον ΦΠΑ, δεν είναι της λογικής τού περίμενε και… θα δούμε. Καλώς ή κακώς, δεν τους αρκούν αυτά, αφού έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε και τα «καλύτερα» παιδιά στην Ευρωζώνη.

Άριστη λοιπόν η άρση των capital controls, θετική η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις, του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Με ποιο αντιστάθμι­σμα όμως; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η Ν.Δ. για να μην υπάρχουν σκιές στο πρόγραμμά της. Σίγουρα είναι κοστολογημ­ένο, αν και ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε χθες να αναφέρει το ύψος του «πακέτου», όμως θα πρέπει να παρουσιάσε­ι και τα… ισοδύναμα. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη και οι αγκυλώσεις και παθογένειε­ς του δημόσιου βίου τεράστιες. Ας μην μπερδεύετα­ι λοιπόν κανείς, εμείς «Μπορούμε» για τα καλύτερα. Εσείς;

[SID:12103759]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece