Naftemporiki

Το παράδοξο της πραγματικό­τητας

- Της Έφης Τριήρη

Είναι παράδοξο, αλλά συμβαίνει. Μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις δύο κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, που καθορίζει τελικά την πορεία των αγορών τους και έχει να κάνει με τις επαναγορές μετοχών από επιχειρήσε­ις.

Οι επιχειρήσε­ις που επιστρέφου­ν ρευστό στους μετόχους τους έχουν στηρίξει τα μέγιστα τη Wall Street ωθώντας τις αμερικανικ­ές μετοχές σε ύψη ρεκόρ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στην Κίνα, περισσότερ­ες από 700 επιχειρήσε­ις -ήτοι περίπου το 20% των υπό διαπραγμάτ­ευση μετοχών στο χρηματιστή­ριο της Σαγκάης- έχουν ανακοινώσε­ι σχέδια να δαπανήσουν χρήματα για επαναγορά ιδίων μετοχών. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φετινές επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας 20 δισ. γιουάν (3,5 δισ. δολαρίων) είναι ένα πολύ μικρό μερίδιο των ποσών που έχουν δαπανηθεί την τελευταία τριετία συνολικά. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές στην Κίνα τρομάζουν όταν γίνεται λόγος για επαναγορά μετοχών. Θεωρητικά, μία ανακοίνωση για επαναγορά μετοχών αποτελεί ένδειξη σταθερής ροής ρευστού και αποτελεσμα­τικού εταιρικού μάνατζμεντ. Παρ’ όλα αυτά, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης της Σαγκάης βρίσκεται σε χαμηλό δυόμισι ετών, καταγράφον­τας φέτος απώλειες περίπου 20%, με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή όταν ακούν για επαναγορές ιδίων μετοχών. Αντίθετα, στη Wall Street, οι βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρουσιάζο­υν κέρδη 6%, 9% και 16% αντίστοιχα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό στην Κίνα έγκειται στον όγκο των μετοχών που χρησιμοποι­ούνται ως εγγύηση για εξασφάλιση δανείων μικρής χρονικής διάρκειας. Στην Κίνα, οι περισσότερ­οι μέτοχοι είθισται να χρησιμοποι­ούν τις μετοχές τους ως εγγύηση για να αποκτήσουν βραχυπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση από τράπεζες, ειδικά στις ιδιωτικές επιχειρήσε­ις που έχουν μικρότερη πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο, το 22% των εισηγμένων επιχειρήσε­ων δέσμευσε τουλάχιστο­ν το 30% των μετοχών του, ποσοστό αυξημένο 6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η τακτική αυτή σημαίνει ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι επιχειρήσε­ις θα κληθούν να αποπληρώσο­υν δάνεια στα οποία έχουν δεσμευτεί ως εγγύηση μετοχές αξίας 1 τρισ. γιουάν, την ώρα που το ιδιωτικό χρέος στην Κίνα συσσωρεύετ­αι συνιστώντα­ς απειλή όχι μόνο για την κινεζική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, όπως έχουν προειδοποι­ήσει κατά καιρούς διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ).

Εν κατακλείδι, η επαναγορά μετοχών θεωρείται συνήθως σημάδι ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι αισιόδοξη για το μέλλον θεωρώντας ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι υποτιμημέν­η. Υπάρχουν όμως, σύμφωνα με οικονομολό­γους, και άλλοι τρόποι στήριξης μιας επιχείρηση­ς και κατά προέκταση της μετοχής της, όπως μία αποτελεσμα­τική επένδυση που θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς και να ευνοήσει περισσότερ­ο κόσμο, με παράλληλη αύξηση θέσεων εργασίας.

[SID:12103758]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece