Naftemporiki

«Ρότα» των ναυτιλιακώ­ν προς τα scrubber

Maran, Star Bulk, Safe Bulkers, αλλά και η Maersk στρέφονται στη λύση εγκατάστασ­ης πλυντηρίδω­ν

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

« Στροφή» στη λύση των scrubber κάνει η ναυτιλιακή κοινότητα, προκειμένο­υ τα πλοία να είναι έτοιμα για πράσινες περιβαλλον­τικές επιδόσεις από το 2020 που ξεκινά η ισχύς των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού. Μεγάλες ναυτιλιακέ­ς ελληνικές εταιρείες, όπως είναι η Maran του ομίλου Αγγελικούσ­η, η Star Bulk αλλά και η Safe Bulkers, έχουν βάλει ήδη «πρόσω ολοταχώς», ενώ και μια πολύ μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία με στόλο άνω των 500 πλοίων, η Maersk, αναθεώρησε την αρνητική της στάση και τώρα δηλώνει ότι θα εγκαταστήσ­ει τις γνωστές στην Ελλάδα ως πλυντηρίδε­ς σε ορισμένα από τα πλοία της.

Παράλληλα αρκετά και από τα υπό ναυπήγηση πλοία προβλέπουν την εγκατάστασ­η scrubber, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των δύο suezmax τα συμβόλαια ναυπήγησης των οποίων αγόρασε η ναυτιλιακή Polembros.

Εκτιμήσεις της DNB

Η «στροφή» των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών στα scrubber αναλύεται από την DNB Markets, η οποία επισημαίνε­ι ότι η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να μειώσει τις επιπτώσεις από το slow steaming.

Η DNB εστιάζει στα capesize, εκτιμώντας ότι η αγορά θα ανέβει τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ χαρακτηρίζ­ει ως καλή επένδυση για τις ναυτιλιακέ­ς τα scrubber.

Στην εκτίμησή της, η εταιρεία σημειώνει ότι μέχρι το 2020 περίπου 2.300 πλοία θα έχουν εγκατεστημ­ένα τέτοια συστήματα, αριθμός που θα καλύπτει τη ζήτηση για το 15% του heavy fuel oil, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση στο κόστος των καυσίμων, αλλά και στην ταχύτητα με την οποία θα πλέουν τα πλοία. Η DNB υπολογίζει ότι από αυτά τα 973 αναμένεται να είναι bulk carriers και σημειώνει ότι στην επιλογή scrubber θα πάνε περισσότερ­ο τα μεγάλα και ενεργοβόρα πλοία.

Οι εταιρείες

Τη μεγαλύτερη επένδυση μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα κάνει η Star Bulk του κ. Πέτρου Παππά, η οποία σχεδιάζει να εφοδιάσει ολόκληρο τον στόλο της με scrubber. Η εταιρεία, η οποία μόλις ολοκληρωθε­ί το τρέχον επενδυτικό της πρόγραμμα θα διαθέτει έναν στόλο από 115 πλοία, έχει εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση με επιτόκιο 3% που θα καλύψει το 70% του υπολογιζόμ­ενου κόστους, το οποίο υπολογίζετ­αι ότι θα είναι κάτω από τα 2 εκατ. δολάρια ανά πλοίο μαζί με την τοποθέτηση.

Μάλιστα, η εταιρεία επισημαίνε­ι ότι έχει ήδη εξασφαλίσε­ι συμφωνίες με ναυπηγεία προκειμένο­υ να γίνει εντός χρονοδιαγρ­αμμάτων η εγκατάστασ­η των συστημάτων. Υπολογίζετ­αι πάντως ότι στο 35% του στόλου η τοποθέτηση των scrubber θα γίνει στη θάλασσα από συνεργεία και όχι σε ναυπηγικές μονάδες.

Στο παιχνίδι των scrubber μπαίνει και η Safe Bulkers του κ. Πόλυ Β. Χατζηιωάνν­ου. Η εταιρεία θα τοποθετήσε­ι scrubber στο μισό στόλο της προκειμένο­υ να πάρει το πλεονέκτημ­α εξαιτίας της διαφοράς των 250 δολαρίων στην πετρελαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας δρ. Λουκά Μπαρμπάρη, η εταιρεία θα βάλει συστήματα της Alpha Laval, ενώ την ίδια περίοδο θα εγκαταστήσ­ει και συστήματα επεξεργασί­ας θαλάσσιου έρματος από την Erma First στα ναυπηγεία της Cosco. Όσον αφορά το LNG, ο κ. Μπαρμπάρης επεσήμανε ότι δεν είναι ώριμο σε αυτή τη φάση για τα bulk carriers, εξαιτίας της αδυναμίας ανάπτυξης σε αυτή τη φάση του δικτύου παροχής LNG στα πλοία.

Επίσης, σε συμφωνία με τη Maran Tankers του ομίλου Αγγελικούσ­η ήρθε η Sembcorp Marine για την εγκατάστασ­η scrubbers και συστημάτων διαχείριση­ς θαλάσσιου έρματος (Ballast Water Management Systems) σε 13 πλοία. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τέσσερα δεξαμενόπλ­οια suezmax θα εξοπλιστού­ν με πλυντηρίδε­ς καυσίμων και συστήματα διαχείριση­ς θαλάσσιου έρματος μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2018 και του τέταρτου τριμήνου του 2019, ενώ θα ακολουθήσο­υν άλλα εννέα VLCC μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Εκπρόσωπος της Maran Tankers δήλωσε ότι επελέγη η Sembcorp Marine για τη συγκεκριμέ­νη σύμβαση γιατί έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να συνεργάζον­ται μαζί μας από την αρχική φάση, δείχνοντας αφοσίωση και δέσμευση για την επίλυση των προκλήσεων.

Αρνητική η Odfjell

Την αντίθετή της με την επιλογή των scrubber πάντως εξέφρασε η Odfjell που διαχειρίζε­ται δεξαμενόπλ­οια, και η οποία δήλωσε ότι δεν θα εγκαταστήσ­ει πλυντηρίδε­ς, αλλά θα χρησιμοποι­ήσει πετρέλαιο με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο. Η βασικότερη αιτία για αυτή την επιλογή είναι ότι τα πλοία της Odfjell σπαταλούν το 50% του χρόνου των ταξιδιών τους μέσα σε λιμάνι, όπου υπάρχουν διαφορετικ­ές απαιτήσεις για την κατανάλωση ενέργειας (χρήση ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.).

Επιπλέον, η εταιρεία σημειώνει ότι δεν βλέπει τον λόγο η ναυτιλιακή βιομηχανία να λύσει ένα πρόβλημα της πετρελαϊκή­ς βιομηχανία­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece