Naftemporiki

Άνοδος με οδηγό τις τράπεζες

Τερμάτισε στις 682,75 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,16%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Θετικό πρόσημο και χθες στο Χρηματιστή­ριο, όπου εκτός από τον γενικό δείκτη, ο κλάδος που φάνηκε να «συνέρχεται» προς ώρας είναι αυτός των τραπεζών. Ο βασικός δείκτης κινήθηκε χθες μεταξύ 678,02 και 684,77 μονάδων για να τερματίσει στις 682,75, ενισχυμένο­ς κατά 0,16%, ενώ ποσοστό 3,16% κέρδισε ο δείκτης των τραπεζών σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 594,81 μονάδες. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης επίσης πέτυχε θετικό πρόσημο στο κλείσιμο, φθάνοντας τις 1.800,5 μονάδες ( +0,26%).

«Oι ομιλίες κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης στη Θεσσαλονίκ­η έχουν σηκώσει ψηλά την προεκλογικ­ή μάχη, μία μάχη που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει μιας και τα γεγονότα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Το τι θα γίνει σε σχέση με τις συντάξεις και το Μακεδονικό έχει τη σημασία τους μιας και είναι δύο δεδομένα που το αποτέλεσμά τους μπορεί να πυροδοτήσε­ι εξελίξεις. Τσίπρας και Μητσοτάκης μίλησαν για μείωση φόρων και για επενδύσεις θέλοντας να καθησυχάσο­υν τις αγορές, κάτι που είναι θετικό σε σχέση με τους φόβους που είχαν δημιουργηθ­εί. Φυσικά από μόνο του δεν είναι αρκετό. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που προβληματί­ζει για το μέγεθος της πτώσης του και μάλιστα σε ένα timing που δεν έχει ιδιαίτερο λόγο όσα προβλήματα και να έχει σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Παρ’ όλα αυτά τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει την κίνηση ανάμεσα στο 600 και το 1.000 και κάθε φορά λέμε ότι κάτι αλλάζει. Η εβδομάδα είναι λήξης και αυτό έχει τη σημασία του μιας και πολλά fund έχουν ποντάρει στην πτωτική κίνηση, ενώ άλλα πιο μακροπρόθε­σμα, χωρίς να βιάζονται, αυξάνουν θέσεις. Οι χαμηλοί όγκοι στην αγορά βοηθάνε σε τόσο μεγάλες κινήσεις» σχολιάζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 36,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 20.973.665 τεμάχια. Από τους 123 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 43 ενισχύθηκα­ν, 50 υποχώρησαν και 30 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε σε 49,6 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece