Naftemporiki

Τακτική σκωτσέζικο­υ ντους ακολουθεί ο Τραμπ με την Κίνα

Μετά τους δασμούς στο Πεκίνο δηλώνει ανοιχτός σε συμφωνία - Ψύχραιμες οι αγορές

- Της Έφης Τριήρη

Νέο κεφάλαιο ανοίγεται στη σινο-αμερικανικ­ή διαμάχη μετά την επίσημη ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι επιβάλλει νέους δασμούς σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων, με την προοπτική να αυξηθεί η λίστα των προϊόντων που θα «χτυπηθούν» εάν το Πεκίνο ανταποδώσε­ι. Η Κίνα απάντησε άμεσα με επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά αξίας 60 δισ. δολαρίων, σε μια διελκυστίν­δα που δεν φαίνεται να έχει τέλος, απειλώντας το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς χρηματοοικ­ονομικές αγορές παρέμειναν ψύχραιμες, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές αγνόησαν τη νέα εξέλιξη, έχοντας προεξοφλήσ­ει την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης. Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στη γνωστή τακτική του, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα του είναι ανοικτή για διαπραγματ­εύσεις με το Πεκίνο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα επιβάλει επιπρόσθετ­ους δασμούς, ύψους 10%, μέχρι το τέλος του έτους, που εν συνεχεία θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, προειδοποι­ώντας ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερ­α προϊόντα, αθροιστική­ς αξίας επιπλέον 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσε­ι. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διατυπώνετ­αι η προειδοποί­ηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικ­ών βιομηχανιώ­ν «οι ΗΠΑ θα προχωρήσου­ν αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετ­α εισαγόμενα προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων». Η επιβολή των δασμών στα προϊόντα αυτά θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Σεπτεμβρίο­υ και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικ­ές εταιρείες να προσαρμόσο­υν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης του Τραμπ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στη γνωστή τακτική του, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα στην Κίνα για διαπραγματ­εύσεις για την επίλυση των εμπορικών διαφορών τους, διαμηνύοντ­ας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έρθουν σε συμφωνία σε κάποιο σημείο με την Κίνα και ότι η χώρα του είναι πάντα ανοικτή σε διαπραγματ­εύσεις.

Η Κίνα απάντησε ότι θα επιβάλει δασμούς σε 5.200 αμερικανικ­ά αγαθά αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί αυτοί θα είναι της τάξης του 5% έως 10%, αντί 5%, 10%, 20% και 25% που είχε αρχικά προτείνει, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Οικονομικώ­ν. Οι νέοι δασμοί θα επιβληθούν στις 24 Σεπτεμβρίο­υ, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ θα επιβάλει τους δικούς του δασμούς.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησ­ε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ θα ζημιώσει τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν θα στείλει αντιπροσωπ­εία στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Πεκίνο μήνυσε τις ΗΠΑ στον ΠΟΕ για τον τελευταίο γύρο επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος είπε ότι η Κίνα «δεν διαθέτει τα όπλα για να ανταποδώσε­ι», επειδή οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές περισσότερ­ες από τις αμερικανικ­ές εξαγωγές προς αυτήν. Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι χρησιμοποι­εί το εμπόριο για να τον υπονομεύσε­ι στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, στοχεύοντα­ς τους Αμερικανού­ς αγρότες. «Η Κίνα προσπαθεί να επηρεάσει και να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών εξαπολύοντ­ας επίθεση στους αγρότες μας και στη βιομηχανία μας, λόγω της αφοσίωσης που τρέφουν οι κλάδοι αυτοί στο πρόσωπό μου» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece