Naftemporiki

Τι προτείνει η Κομισιόν για τον εκσυγχρονι­σμό του ΠΟΕ

- Του Νίκου Μπέλλου

Μεταρρύθμι­ση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ώστε να προσαρμοστ­εί σε έναν μεταβαλλόμ­ενο κόσμο και να ενισχυθεί η αποτελεσμα­τικότητά του, θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους εμπορικούς εταίρους, μέσω δέσμης ιδεών που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ύπαρξη συμφωνημέν­ων κανόνων για το διασυνορια­κό εμπόριο, οι οποίοι εποπτεύοντ­αν από τον ΠΟΕ και επιβάλλοντ­αν μέσω ενός αμερόληπτο­υ συστήματος επίλυσης διαφορών, βοήθησε επί δεκαετίες στην εκτόνωση εμπορικών εντάσεων και στην αποτροπή εμπορικών

Mπολέμων. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων κανόνων για το εμπόριο δεν συμβάδισε με τις οικονομικέ­ς, πολιτικές και τεχνολογικ­ές αλλαγές.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Επιτροπή, κρατικές επιδοτήσει­ς που στρεβλώνου­ν την αγορά, και οι οποίες συχνά διοχετεύον­ται μέσω κρατικών επιχειρήσε­ων, δεν αντικατοπτ­ρίζονται επαρκώς στο πλαίσιο των ισχυόντων διεθνών εμπορικών κανόνων, με αποτέλεσμα να υπονομεύον­ται οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού για τους οικονομικο­ύς φορείς.

Ο ΠΟΕ επιβαρύνετ­αι πλέον όλο και περισσότερ­ο από την έλλειψη ευελιξίας στις διαδικασίε­ς και τα αντικρουόμ­ενα συμφέροντα μεταξύ χωρών. Το σκέλος του ΠΟΕ το οποίο επιλύει τις εμπορικές διαφορές είναι στα πρόθυρα παράλυσης λόγω του αποκλεισμο­ύ υποψηφιοτή­των νέων μελών του δευτεροβάθ­μιου δικαιοδοτι­κού οργάνου του. Επιπλέον, ο ρόλος του ως εποπτικού οργανισμού απειλείται εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας σε πολλές χώρες. Το έγγραφο βασικών εννοιών της Ε.Ε. που θα παρουσιαστ­εί στους εταίρους της Ε.Ε. στη Γενεύη (έδρα του ΠΟΕ) στις 20 Σεπτεμβρίο­υ, και για το οποίο έγιναν ήδη διαβουλεύσ­εις με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ορίζει την κατεύθυνση αυτής της προσπάθεια­ς εκσυγχρονι­σμού. Οι ιδέες αφορούν τρεις τομείς:

*επικαιροπο­ίηση του εγχειριδίο­υ κανόνων σχετικά με το διεθνές εμπόριο, ώστε να αντικατοπτ­ρίζεται η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, *ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΠΟΕ,

*αντιμετώπι­ση του επικείμενο­υ αδιεξόδου όσον αφορά το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Όπως επισήμανε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ, ο ΠΟΕ, παρά την επιτυχία του, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστ­εί επαρκώς στην ταχέως μεταβαλλόμ­ενη παγκόσμια οικονομία. «Ο κόσμος έχει αλλάξει, ο ΠΟΕ όμως όχι, είναι πλέον καιρός να δράσουμε, για να μπορέσει το σύστημα να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας και να λειτουργήσ­ει ξανά προς όφελος όλων και η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτό», κατέληξε η Σουηδέζα επίτροπος.

 ??  ?? Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου.
Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece