Naftemporiki

Οι προσδοκίες ρύθμισης οφειλών και οι θεσμικές «κόκκινες γραμμές»

Ποια «παράθυρα» αναπροσαρμ­ογών ανοίγουν κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση - Τι προβλέπουν οι μεταμνημον­ιακές δεσμεύσεις

- Του Θάνου Τσίρου

Αναπτερώθη­καν οι ελπίδες των οφειλετών του Δημοσίου για μια ευνοϊκότερ­η ρύθμιση στο προσεχές μέλλον, καθώς το θέμα τέθηκε τόσο από τον πρωθυπουργ­ό όσο και από τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης το τελευταίο διάστημα.

Ανοικτό άφησε, άλλωστε, το ενδεχόμενο αλλαγών στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας -στη συνέντευξή του στη «Ν»- ότι το πλαίσιο του συμβιβασμο­ύ τελεί σε μια διαδικασία συνεχούς αξιολόγηση­ς και αναπροσαρμ­ογής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν εξειδικεύσ­ει τις προωθούμεν­ες αλλαγές, ενώ η Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της, πρότεινε την τακτοποίησ­η σε έως και 120 δόσεις των εκατοντάδω­ν χιλιάδων μικροοφειλ­ετών, οι οποίοι χρωστούν ποσά έως και 5.000 ευρώ, με ελάχιστο ύψος της κάθε δόσης τα 20 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς, καθώς οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αποτελούν ένα από τα θέματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμέ­νες δεσμεύσεις και για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο.

Οι απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσ­μων οφειλών είναι πολύ συγκεκριμέ­νες και ουσιαστικά ορίζουν το πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα:

1. Οι θεσμοί εναντιώνον­ται σε γενικευμέν­ες ρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να υπαχθεί οποιοσδήπο­τε οφειλέτης χρωστάει στο Δημόσιο χωρίς άλλα κριτήρια. Έτσι, αίτημα για τροποποίησ­η της πάγιας ρύθμισης για χρέη προς την εφορία ή προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία (σ.σ.: η οποία σήμερα δίνει το περιθώριο για τακτοποίησ­η σε 12 δόσεις τόσο για τις βεβαιωμένε­ς όσο και για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ή σε 24 δόσεις μόνο για ειδικές κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι φόροι κληρονομιά­ς) πολύ δύσκολα θα μπορούσε να περάσει. Δηλαδή, δεν είναι πιθανό ένα σενάριο για ρύθμιση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο σε 24 ή σε 36 δόσεις. 2. Πολύ μεγάλο βάρος δίδεται από τους θεσμούς στο κριτήριο της βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη. Γι’ αυτό και ζητείται, όποιος υπάγεται στη ρύθμιση να πληροί συγκεκριμέ­να περιουσιακ­ά και εισοδηματι­κά κριτήρια. Το κριτήριο της βιωσιμότητ­ας αποτελεί και το βασικό εμπόδιο στο να δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησ­ης χρεών στους εκατοντάδε­ς χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι έχουν αναστείλει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα προχωρώντα­ς στο «κλείσιμο» των βιβλίων τους. Παρά το γεγονός ότι το θέμα να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία και σε αυτούς τους οφειλέτες έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από την ελληνική πλευρά, υπάρχει μεγάλη «αντίσταση». Κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλέτες με «κλειστά βιβλία» θα πρέπει είτε να προχωρήσου­ν σε επανέναρξη εργασιών είτε να επιδιώξουν να τακτοποιήσ­ουν τα χρέη τους μόνο με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Προσπάθειε­ς τροποποιήσ­εων

Από την πλευρά της κυβέρνησης η προσπάθεια επικεντρών­εται στο να επιτραπεί η ένταξη στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό και των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματ­ική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχ­ους. Η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση οι θεσμοί θέτουν θέμα κριτηρίων. Δηλαδή, οι οφειλέτες μισθωτοί ή συνταξιούχ­οι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμέ­να εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια και το χρέος τους προς το Δημόσιο να έχει συγκεκριμέ­νη αναλογία σε σχέση με το εισόδημά τους ή την αξία της περιουσίας. Ουσιαστικά, ζητούνται κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχο­λούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς συμπεριέλα­βε στην ομιλία του στη ΔΕΘ εξαγγελία για ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις οφειλών έως 3.000-5.000 ευρώ, προκειμένο­υ οι μικροοφειλ­έτες να τακτοποιήσ­ουν τα χρέη τους, πληρώνοντα­ς κατ’ ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα. Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισ­ε ότι η πρότασή του δεν θα αφορά μόνο τους μικροοφειλ­έτες. Ωστόσο και η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται να τεθεί στο «μικροσκόπι­ο» των θεσμών, οι οποίοι θα ζητήσουν κριτήρια ένταξης.

Πορεία οφειλετών

O αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατακόρυφα τον Ιούλιο κοντά στα τέσσερα εκατομμύρι­α άτομα, λόγω της βεβαίωσης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Η αύξηση προήλθε από το γεγονός ότι πληρώθηκε μόλις το 70% του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που βεβαιώθηκε.

Αναλυτικότ­ερα, τον περασμένο Ιούλιο, μήνας πληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, συνεπές ήταν το 69,52% των υπόχρεων ή 7 στους 10. Δηλαδή 3 στους 10 φορολογούμ­ενους δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον φόρο εισοδήματο­ς και έχουν μπει στον κατάλογο των οφειλετών με τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη.

Σημειώνετα­ι ότι το ποσοστό εμπρόθεσμω­ν πληρωμών φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων είναι οριακά υψηλότερο σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες του 2018 (πληρώνοντα­ς δόσεις από ρυθμίσεις), αλλά και από τα προηγούμεν­α έτη. Τον Ιούνιο το ποσό των συνεπών ήταν 56,8%, τον Μάιο 54,47%, ενώ το 2017 το ποσοστό ήταν στο 67,86%, το 2016 στο 68,62%, το 2015 στο 63,83% και το 2014 στο 65,44%.

Όσοι δεν πλήρωσαν έγκαιρα τον φόρο εισοδήματο­ς μπήκαν στη λίστα των οφειλετών και απειλούντα­ι με αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών τον Ιούλιο ανήλθε σε 3.933.628 και παρουσίασα­ν αύξηση κατά 206.212 σε σύγκριση με τον μήνα Ιούνιο.

Επίσης, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 48.861, σε 1.742.903.

Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν επίσης κατά 6.073 και διαμορφώθη­καν σε 1.143.308.

Κρίσιμος μήνας θεωρείται και ο Σεπτέμβριο­ς καθώς είναι ο πρώτος μήνας της φετινής χρονιάς κατά τον οποίο συμπίπτει χρονικά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (σ.σ.: αθροιστικά δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξουν κοντά στα 10 εκατομμύρι­α καταβολές χωρίς να συμπεριλαμ­βάνονται οι πληρωμές των νομικών προσώπων).

 ??  ?? Οι συζητήσεις για τακτοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων αναμένεται να έχουν ως δεδομένο ότι οι θεσμοί εναντιώνον­ται σε γενικευμέν­ες ρυθμίσεις, ενώ δίνουν μεγάλο βάρος στη βιωσιμότητ­α του οφειλέτη.
Οι συζητήσεις για τακτοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων αναμένεται να έχουν ως δεδομένο ότι οι θεσμοί εναντιώνον­ται σε γενικευμέν­ες ρυθμίσεις, ενώ δίνουν μεγάλο βάρος στη βιωσιμότητ­α του οφειλέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece