Naftemporiki

Σε 5 βήματα o κατώτατος μισθός

-

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός μετά τη μείωσή του από τα 751 στα 586 ευρώ (511 για τους νέους) με την Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου του Φεβρουαρίο­υ 2012, θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία την οποία ορίζει ο 4172/2013 (άρθρο 103) και περιλαμβάν­ει πέντε βήματα: 1. Για τον ορισμό του νομοθετημέ­νου κατώτατου μισθού και νομοθετημέ­νου κατώτατου ημερομισθί­ου διεξάγεται διαβούλευσ­η μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την υποστήριξη εξειδικευμ­ένων επιστημονι­κών, ερευνητικώ­ν και συναφών φορέων και εμπειρογνω­μόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής.

2. Ομάδα επιστημονι­κών φορέων καλείται να συντάξει έκθεση με την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθί­ου και τις εκτιμήσεις τους για την προσαρμογή του στις επίκαιρες οικονομικέ­ς συνθήκες.

3. Η διαβούλευσ­η συντονίζετ­αι από τριμελή Επιτροπή αποτελούμε­νη από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ, ως πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικώ­ν και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. 4. Οι επιστημονι­κοί αυτοί φορείς που συμμετέχου­ν στη διαδικασία είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόληση­ς Εργατικού Δυναμικού, το Ινστιτούτο Εργασίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, το Ινστιτούτο ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Βιομηχανικ­ών και Οικονομικώ­ν Ερευνών, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, το Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών, ο Οργανισμός Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας.

5. Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσ­ης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωση­ς που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύετ­αι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια ο υπουργός εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθι­ο των εργατοτεχν­ιτών, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν το Πόρισμα Διαβούλευσ­ης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece